Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Reumás láz

Reumás láz tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása


Szerző: Máriáss Márta | Lektor: Prof. Dr. Újszászy László

Rövid leírás
(másnéven: febris rheumatica)

A reumás láz a kötőszövet nem gennyes, kiterjedt gyulladásos megbetegedése, amely a szívet, ízületeket, agyvelőt, ereket és a bőr alatti kötőszöveteket érinti. Leggyakrabban 6-15 éves kor között fordul elő. A torokban megtelepedő, gyulladást kiváltó (egyesekben skarlátot okozó) A-csoportú Streptococcus-törzsek indítják el a betegséget. Az immunrendszer a baktérium ellen termel ellenanyagokat, melyek bonyolult immunfolyamatok során a saját szervezet egyes szöveteit, szerveit is károsítják. A tünetek a fertőzést követő néhány - leggyakrabban három - héten belül jelentkeznek.

Rögtön a bevezetőben meg kell azonban említeni, hogy a reumás láz klasszikus formában az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban, így Magyarországon is lényegesen ritkában fordul elő, mint korábban. A diagnosztizált esetek is enyhébb lefolyásúak. Ennek egyik fő oka a felső légutak Streptococcus-fertőzéseinek megfelelő antibiotikumos kezelése, másik pedig a jelenleg ebben a régióban cirkuláló streptococcus törzsek típusváltása.

Tünetek és diagnózis

A magas lázzal járó torokgyulladás, mandulagyulladás vagy típusos skarlát mellett tünetszegény esetek is előfordulhatnak, amikor csak enyhe torokfájdalom, hőemelkedés jelentkezik. Mindkét esetben a torokból kitenyészthető a Streptococcus pyogenes baktérium. Az enyhe esetekben a megfelelő antibiotikum-kezelés elmaradása után kialakulhat a reumás láz.
A tüneteket az orvosi szakirodalom ún. nagy tünetekre (major kritériumok) és kis tünetekre (minor kritériumok) osztja. A reumás láz diagnózisának felállításához szükséges, hogy egyszerre legyen jelen két nagy tünet vagy egy nagy tünet és két kis tünet.
Nagy tünetek:

Szívgyulladás (carditis): szapora szívműködés (tachycardia), mely láztalan állapotban is fennáll, szívzörej, szívmegnagyobbodás, keringési elégtelenség megjelenése.

Ízületi gyulladás (arthritis): főként a nagy ízületek (csípő, térd, boka, könyök, csukló) duzzanata, fájdalma, amely jellegzetesen egyik ízületről a másikra vándorol, majd maradandó elváltozás nélkül gyógyul.

Idegrendszeri tünetek (chorea minor): érzelmi labilitás mellett a mozgások összerendezetlenek, a kisgyermek a tárgyakat elejti, a nagyobbak írása romlik, az arc és a végtagok izmaiban akarattól független rángások jelentkeznek, ami miatt lehetetlenné válik az ing vagy kabát begombolása. (A mozgászavarok alváskor megszűnnek.)

Bőrtünetek (erythema anulare marginatum): a törzsön és a felkarokon megjelenő, 2-3 cm átmérőjű, éles határú, közepén halványabb, nem viszkető bőrjelenségek tapasztalhatók.

Reumás csomók: a kisízületek, a térd, könyök, a lapockák és a gerinc két oldalán szimmetrikusan elhelyezkedő, 0,5-2 cm nagyságú fájdalmatlan, nem viszkető, mozgatható csomók.

Kis tünetek:

Klinikai tünetek:
láz, mely az első napokban magas, majd csak hőemelkedés marad,

tompa fájdalom az ízületekben,

hasi fájdalom, ami jelentkezhet a vakbél, a gyomor vagy a máj tájékán.

Laboratóriumi eltérések, amelyek a lezajlott Streptococcus-fertőzésre utalnak.

Szövődmények: Legsúlyosabb szövődmény a reumás szívbillentyű-betegség, mely lehet billentyűszűkület vagy billentyűelégtelenség. Ezek hosszabb idő után keringési elégtelenséget okozhatnak.

Kezelés

A kezelést feltétlenül hozzáértő orvosnak kell végeznie, a reumás láz ellátása nem lehet az éppen otthon elérhető gyógyszerek függvénye.

Első lépésben a Streptococcus-fertőzést kell kezelni megfelelő antibiotikummal, megfelelő adagban és ideig. Ha az ízületi gyulladás (arthritis) enyhe és szívgyulladás (carditis) áll fenn, gyulladáscsökkentő gyógyszereket kell alkalmazni. Amennyiben a carditis keringési elégtelenséget okoz, vagy idegrendszeri tünet (chorea minor) jelentkezik, a kezelést mellékvesekéreg-hormonnal (szteroiddal) is ki kell egészíteni. A keringési elégtelenség kezelése önmagában is nagy szakértelmet igénylő, kórházi feladat.

A súlyos szívbillentyű-betegség kezelése műtéti: műbillentyű-beültetéssel kiváló eredmény érhető el.

Megelőzés

Elsődleges megelőzés (primer prevenció):
A felső légutak Streptococcus-fertőzéseinek megfelelő antibiotikum-kezelésével az akut reumás láz teljes mértékben megelőzhető (penicillin 10 napig, vagy alternatívaként egyes újabb antibiotikumok rövidebb ideig való alkalmazása is lehetséges).

Másodlagos megelőzés (szekunder prevenció):
Az akut reumás lázas betegségen átesettek esetében a betegség ismételt fellángolásának (recidíva) megelőzése a cél. Meg kell akadályozni újabb A-csoportú Streptococcus-fertőzés kialakulását rendszeres, szigorúan meghatározott terv szerint adott antibiotikumok 21-25 éves életkorig való adásával. Szívbillentyű-érintettség esetén a kezelés egész életen át folytatandó.

Hasznos tudnivalók

Szívérintettség után 6 hétig ágynyugalomra van szükség, és amennyiben maradandó billentyűeltérés nincs, 1 éven át javasolt a testnevelés alól való felmentés.

Ha billentyűbetegség alakult ki, a fizikai terhelhetőség a betegség mértékétől függ. Enyhe esetben mindenféle sporttevékenység végezhető, míg súlyos eltérés esetén semmilyen sport nem javasolt.

Forrás: Hazipatika.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Gyermekgyógyászat
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK