Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Tüdőgyulladás

Tüdőgyulladás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

A tüdőgyulladás (pneumonia) a tüdő és a légzőrendszer betegsége, amelyre a légzőhólyagok (alveolus pulmonis) gyulladása és gyulladásos izzadmánnyal (exudatum) való telítődése jellemző.Leggyakrabban bakteriális,vírusos vagy kórokozó gombás fertőzés, esetleg parazita okozza, ritkán keringési rendellenesség, maró gőzök, gázok vagy egyéb tüdősérülés, bizonyos gyógyszerek, illetve autoimmun betegségek okozzák.
Jellemző tünetei közé tartozik a köhögés, a mellkasi fájdalom, a láz és a légzési nehézségek.A diagnózis felállításának eszközei közé tartozik a röntgen és a köpet tenyészete. Vannak olyan védőoltások, amelyekkel a tüdőgyulladás bizonyos típusai megelőzhetők. A kezelés a betegség kiváltó okától függ. A feltételezhetően bakteriális tüdőgyulladást antibiotikumokkal kezelik. Súlyos esetben a beteget általában kórházba utalják.
A tüdőgyulladás évente körülbelül 450 millió embert érint – ami a világ összlakosságának 7%-át jelenti – és körülbelül 4 millió halálos áldozata van. Bár a 19. században William Osler a tüdőgyulladást „a halálraítéltek kapitányának” nevezte, az antibiotikumos kezelések és védőoltások beköszöntével a 20. században megnőtt a túlélés esélye. A fejlődő országokban azonban, valamint a nagyon idősek, a nagyon fiatalok és a krónikus betegek esetében a tüdőgyulladás továbbra is az egyik fő halálozási ok.Uniós összehasonlításban a középmezőnybe tartoznak a magyarországi népesség körében 11%-os halálokként előforduló légzõrendszeri betegségek.

Tünetek

A fertőző tüdőgyulladásos egyénekre jellemző a váladékos köhögés, a láz, amelyet hidegrázás, nehézlégzés, belégzéskor jelentkező szúró vagy nyilalló mellkasi fájdalom és szapora légzés egészít ki.Jellemző tünet még a mély levegővételre, köhögésre fokozódó oldalszúrás, gyors, nehéz vagy fájdalmas légzés, légszomj. Az időseknél a legfeltűnőbb tünet a zavartság.Az öt év alatti gyermekek körében jellemző tünet a láz, a köhögés és a kapkodó vagy nehézlégzés.
A láz nem sajátos tünete a tüdőgyulladásnak, mert sok más gyakori betegségnél is előfordul, ugyanakkor az is megtörténhet, hogy súlyos tüdőgyulladás vagy például alultápláltság esetén nem is jelentkezik. A belázasodás idején jelentkezhet hidegrázás, köhögés, majd köpet ürítése, fokozott izzadás. A két hónaposnál kisebb gyermekek esetében köhögés gyakran nem lép fel.A súlyosabb tünetek közé tartozik a kékes színű bőr (cianózis), a szomjúságérzés csökkenése, a rángógörcs, a visszatérő hányás, a szélsőséges (nagyon magas vagy alacsony) testhőmérséklet és a zavart tudati állapot.

A tüdőgyulladásos beteg általában igen fáradt, levert, közérzete általában rossz, bár ez utóbbi nem feltétlenül szabályszerű, egyes esetekben még bizonyos eufória is jelentkezhet. Súlyos formájában szapora pulzus, felületes, kapkodó légzés, szederjes nyálkahártyák, alacsony vérnyomás jelentkezik. A betegség – súlyossági fokától függően – nagyon megterheli elsősorban a vérkeringést és a légzést, de alapjában az egész szervezetet, amihez jön még a baktériumtoxinok károsító hatása. Az antibiotikumok előtti időkben igen súlyos, közvetlen halálveszéllyel járó betegségnek számított. Az antibiotikumos kezelés – és más beavatkozási lehetőségek – sokat javítottak a helyzeten. Az utóbbi időben kialakuló antibiotikumokra rezisztens baktérium-törzsek elterjedése azonban újabb problémákat vet fel. Kisgyermekeknél és idős, leromlott szervezetű pácienseknél ma is súlyos, életveszélyes kórkép.


Az ábra felső részén egészséges, alsó részén gyulladásos tüdő röntgenképe
A bakteriális és vírusos tüdőgyulladás tünetei általában hasonlóak. Egyes kiváltó okaira klasszikus, de nem specifikus klinikai jellegzetességek utalnak. A Legionella baktérium okozta tüdőgyulladás hasfájással, hasmenéssel vagy zavart állapottal járhat, míg a Pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás barnás színű köpettel, a Klebsiella baktérium okozta tüdőgyulladás pedig véres, gyakran „ribizlizseléhez” hasonló köpettel jár. A haemoptysisként ismert véres köpet azonban tuberkulózis, Gram-negatív tüdőgyulladás és tüdőtályog esetén is előfordulhat, valamint akut bronchitis esetében is gyakori. A Mycoplasma okozta tüdőgyulladáshoz a nyaki nyirokcsomó-duzzanat, ízületi fájdalom vagy középfülgyulladás társulhat. A vírusos tüdőgyulladás esetében gyakoribb az asztmás légzés, mint a bakteriális tüdőgyulladás esetében.
A tüdőgyulladás esetenként nehezen diagnosztizálható, mivel csak egy-két nem specifikus tünet utal rá. Elhúzódó köhögéssel és elesettséggel vagy étvágytalansággal járó állapot esetén ezért érdemes lehet tüdőgyulladásra gondolni, és szakorvoshoz fordulni, mivel az atípusos tüdőgyulladást pont ezek a nem specifikus szimptómák jellemzik. Tüdőgyulladásra lehet gyanakodni akkor is, ha a tüdő felett hóropogásra, szörtyögésre emlékeztető hang hallható, a normál légzési hangok pedig gyengék. A vérképben többnyire jelentősen megemelkedik a fehérvérsejtek száma. Biztos kórismét (orvosi diagnózist) a mellkas röntgenfelvétele, illetve a köpetből kitenyésztett kórokozók adhatnak.

Kiváltó okok

A tüdőgyulladást elsősorban bakteriális vagy vírusos fertőzés okozza, ritkábban gombák és paraziták. Bár több mint száz kórokozót azonosítottak, az esetek többségéért csak néhányuk tehető felelőssé. A gyermekkori tüdőgyulladások akár 45%-a és a felnőttkori tüdőgyulladások 15%-a kevert, bakteriális és vírusos eredetű, az eseteknek közel felében pedig a gondos vizsgálat ellenére sem izolálható a kórokozó.
A tüdőgyulladás szót néha tágabb értelemben használják bármilyen betegségre, amely a tüdő gyulladásával jár (ezt okozhatja például autoimmun betegség, vegyi égési sérülés vagy gyógyszermellékhatás); bár az ilyen gyulladást helyesebben pneumonitisnek nevezik. A kórokozókat régebben a feltételezett megjelenésük szerinti „típusosra" és „atípusosra" osztották fel. Mivel ezt a megkülönböztetést nem támasztották alá bizonyítékokkal, ma már jelentőségét vesztette.
A tüdőgyulladásra hajlamosító betegségek és kockázati tényezők közé tartozik a dohányzás, az immunhiányos állapot, az alkoholizmus, a krónikus obstruktív légúti betegség, a krónikus vesebetegség és a májbetegség. A savtermelést csökkentő gyógyszerek – mint például a protonpumpa-gátlók vagy a H2 receptor blokkolók – használata növeli a tüdőgyulladás kockázatát. Az idős kor szintén növeli a tüdőgyulladásra való hajlamot.

Baktériumok

A közösségben szerzett tüdőgyulladást (Community-Acquired Penumonia, CAP) leggyakrabban baktériumok okozzák, az esetek közel 50%-ában a Streptococcus pneumoniae baktériumot izolálták. Más gyakran izolált baktériumok: Haemophilus influenzae 20%, Chlamydophila pneumoniae 13% és Mycoplasma pneumoniae az esetek 3%-ában; Staphylococcus aureus; Moraxella catarrhalis; Legionella pneumophila és Gram-negatív bacillusok. Egyre gyakoribb a fenti kórokozók gyógyszereknek ellenálló, úgynevezett rezisztens változata, mint például az antibiotikum-rezisztens Streptococcus pneumoniae (drug-resistant Spretococcus pneumoniae, DRSP) és a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA).
A kockázati tényezők jelenléte elősegíti a kórokozók elszaporodását. Összefüggés mutatkozik az alkoholizmus és a Streptococcus pneumoniae, az anaerob kórokozók és a Mycobacterium tuberculosis elszaporodása között; a dohányzás elősegíti a Streptococcus pneumoniae, a Haemophilus influenzae, a Moraxella catarrhalis és a Legionella pneumophila fertőzését. A madarakkal való kontaktus a Chlamydia psittacival, a háziállatokkal való kontaktus a Coxiella burnettivel, a gyomortartalom aspiratiója az anaerob kórokozókkal, a cisztás fibrózis pedig a Pseudomonas aeruginosaval és a Staphylococcus aureusszal függ össze. A Streptococcus pneumoniae gyakoribb télen, és azoknál kell erre gondolni, akik nagy mennyiségű anaerob kórokozót aspiráltak.

Kezelése

A tüdőgyulladás kezelésében fontos az ágynyugalom, a lázcsillapítás, a köhögés csillapítása és a bő folyadékbevitel. Általában szájon át szedett antibiotikum, egyszerű fájdalomcsillapítás és rendszeres folyadékbevitel elegendő a teljes gyógyuláshoz. Magasabb szintű ápolásra lehet szükség további betegség egyidejű fennállása, légzési nehézségek és előrehaladott életkor esetén. Ha a tünetek súlyosbodnak, és a tüdőgyulladás nem javul otthoni kezeléssel, vagy komplikációk lépnek fel, kórházi ápolásra lehet szükség. A gyermekek körülbelül 7–13%-a világszerte kórházi kezelésre szorul, míg a fejlett világban a felnőttek 22–42%-a kerül kórházba közösségben szerzett tüdőgyulladással. A CURB-65 (jobbra ZULV-65) pontozás hasznos segítség a felnőtt betegek beutalásáról való döntésben. Ha a pontszám 0 vagy 1, a beteg általában sikeresen kezelhető otthon, ha 2, rövid kórházi tartózkodásra vagy közeli megfigyelésre van szükség, ha pedig a pontszám 3 és 5 között van, kórházi ápolás javasolt. Gyermekek esetében a respirációs distressz illetve 90% alatti oxigénszaturáció kórházi kezelést tesz indokolttá. A légzési fizioterápia hasznossága a tüdőgyulladás kezelésében még nem bizonyított. A nem invazív lélegeztetés hasznos lehet az intenzív osztályon ápolt betegek körében. A recept nélkül kapható köhögéscsillapítók használata nem bizonyult hatékonynak, mint ahogy a cink használata gyermekek számára sem. A köptetők hatékonyságának megállapításához nincs elég bizonyíték.
Forrás:wikipedia.org

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Kedves Doktor Úr vagy Doktornő! Legyen olyan kedves a következő tünetek, információkból tanácsot adni, ha lehetséges: - A feleségemnek Kb. 1-2 hete fáj a mellkasa levegővétel közben a bal oldalon - háziorvosnál volt többször is, kapott antibiotikumot (Moxibiot 400mg) aminek 10 napos tartama holnap jár le (03.26.). Valamint fájdalomcsillapítót is szed 1 hete napi 1x, mai naptól (03.25) napi 2x. - háziorvos szerint nem tüdőgyulladás hanem valamiféle mellhártya gyulladás, izület vagy ilyesmi; mi sajnos nem értünk hozzá. Elengedte úgy harmadszorra, hogy elmúlik majd. - A tünetek az antibiotikum után szedése óta valamelyest enyhültek, de nagy mértékű változást nem észlelt, aludni is nehezen tud - láza volt napi 38,1-nél nem több 1 hétig kb. , jelenleg láztalan, de a fájdalom jelen van - volt mellkasröntgenen a kórházban, aminek eredménye az volt, hogy tüdőgyulladás is lehet. "pneumonia" -ra is utalhat..." - 33 éves, nő - ha tüdőgyulladása van-volt enyhe lefolyású fajta van-e és kb. meddig tart általában? A lakást nem hagyja el hosszabb távra, de van két kisgyermekünk, akikkel foglalkoznia kell tehát csak mellettük tud pihenni. Válaszát előre is köszönöm! Somogyi Péter
Kérdező: sharpeti Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr. Hangonyi Csilla 2016-03-29 23:24:58
Jó estét. Múlt hét pénteki röngen és a kezelő orvosom azt mondta hogy már gyogyulók ki a tüdőgyulladásbol. Tegnap vettem észre hogy elkezdett fájni a hátam jobb oldalon ott ahol a tüdőgyulladásom volt és egésznap köhögök is. Mitől lehett és mit csináljak? Köszönöm a segitséget.
Kérdező: gyenes katalin Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt Doktornő! A véleményét kérném.Édesanyám december óta beteg,tüdőgyulladással.A betegsége lázzal,erős köhögéssel kezdődött,jelenleg is fáradékony,izzad,hurutosan köhög,hidegrázása van, különösen reggelente,bal bordaívnél fájdalmat észlel,hát hátsó felénél is..Laborja:WE:48,CRP:19,7 Rtg:Pulmoban bal oldalon a szív mellett ujjbegynyi tömött, vaskos köteg infiltratum látható. Gyógyszerei:Brexin 3*1,Erdomed,(Előtte Savulint, Augmentint szedett,ez a 3. kúra) Ráadásul már volt ugyanezen a helyen 8 éve tüdőgyulladása, és mellhártyagyulladása,amit akkor Budagyöngyén kezeltek. Kérném a véleményét,vajon miért nem gyógyul? Mit tudunk otthon tenni? Mehet-e pl. szabadba, ha igen mennyi időt tölthet szabad levegőn? Mennyit végezhet házimunkát,mennyire terhelheti magát? Milyen javaslata van? Mindent szívesen fogadunk. Nagyon aggódok az Édesanyám állapota miatt. Előre is köszönöm a gyors válaszát! Üdvözlettel:Tóth Bernadett
Kérdező: Avon Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Hangonyi Csilla 2014-02-19 22:14:17
Jónapot kívánok. Mindössze annyi kérdésem lenne hogy voltam tüdőszűrőn és az aszisztensnő aki készítette a felvételt hamar fotózott és nem vettem mély lélegzetet. A felvétel teljesen negatív lett. Attól a felvétel még hiteles ugye? Köszönöm válaszát!
Kérdező: kolbasz41 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Hangonyi Csilla 2013-04-23 22:15:36
Jó napot! 1 hónapja influenzám volt, tüdőröntgen is készült, de semmi kórosat nem találtak. Tegnap reggel viszont úgy éreztem valami belenyílal a tüdőmbe, nem tudtam levegőt venni. Azóta fáj a hátam. Lehetséges, hogy mégis tüdőgyulladásom van?
Kérdező: eniko008 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Másfél hónappal ezelőtt eléggé meg voltam fázva, de azóta is köhögök. A torkom valahogy nem akar rendbe jönni. Evés-ivás után a legrosszabb a helyzet, pedig nem iszom hideget, vagy szénsavasat. A kérdésem: várjak még egy darabig, hátha elmúlik a köhögés, vagy inkább menjek orvoshoz, mert lehetséges, hogy súlyosabb a helyzet?
Kérdező: anar007 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr.Németh Tamás 2013-01-27 08:56:17
Segítséget kérnék, nagyon félek.! Az éves alkalmassági vizsgálaton foltot találtak a tüdőm felett, kivizsgálásra küldött a tüdőgyógyász,amely bronchoscopiából, hasi UH-ból laborból, és CT vizsgálatból állt. A bronchoscopia során gyulladtnak találták a bal felső lebenyt, antibiotikumot írtak fel. A beavatkozás során, szövetmintát nem tudtak direkt kicsípni, a hörgőmosó folyadékból a direct Koch vizsgálat negatív lett, és a citológia sem mutatott kórosat(P1). A CT leleten, bal oldalon, az 1/2. segmentumban peripheriasan, dorso- laterálisan 37x25x25mm kiterjedésű, részben köteges jellegű kis levegőbronchogrammot is mutató infiltratum képződés figyelhető meg, amelynek cranialis része kissé tömöttebb struktúrájú, enyhén lobulált felszínű. A bal tüdő egyéb területén, valamint a jobb tüdőben más kóros dentitás eltérés nem mutatható ki.3 hónap múlva CT co. Ez után ismét antibiotikum következett és egy hét múlva RTG controll, amely szerint az előző felvételhez képest gyakorlatilag nincs változás. Egy hónap múlva ismét RTG co. lesz, s ha nincs változás, vagy minimális eltérés, műtétet javasolt a tüdőgyógyász, kérdésemre, hogy nem kellene-e tűbiopszia azt válaszolta, hogy annak nem tenne ki, és lehet, hogy a CT controllra sem lesz szükség. Kérem szépen értelmezze számomra a leletet, és javasoljon esetleges teendőket.
Kérdező: Tokai Piri Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr. Laki István 2012-09-26 22:33:29
További Tüdő- és légúti megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK