Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Újszülött légzészavara

Újszülött légzészavara tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Újszülött légzészavara
BNO kód:
P22, P2840, P2850
A betegség lényege:
Az újszülött az első légvételeket követően rendszeres, egyenlő nagyságú légvételeket vesz, átlagosan percenként 34-48-szor. Kóros esetben a légzés elégtelen.
A betegség oka:
A légzészavart kiválthatja a magzatvíz félrenyelése, tüdőgyulladás, a magzati keringés fennmaradása, légmell, tüdőtágulat, veleszületett tüdő rendellenesség, tüdővérzés, a tüdő fejletlensége és a légutak elzáródása. A tüdő elváltozásain kívül okozhatják szívfejlődési rendellenességek, anyagcserezavarok, alacsony testhőmérséklet, agyvérzés, agyvizenyő és nagyfokú vérvesztés.
A betegség tünetei:
A szülés után a normális légzéstől eltérő ritmusú és számú légzés észlelhető. Egyes esetekben egyáltalán nem vesz levegőt az újszülött. Szíve alig ver, vérnyomása alacsony. A baba nem sír fel a születéskor és bőre kifejezetten szürkés színű. Görcsrohamok, eszméletlenség, izompetyhüdtség jelentkezhet. Súlyos, életveszélyes állapot alakulhat ki.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett speciális eszközök segítségével követi nyomon az újszülött légzését és szívritmusát. A vér oxigén telítettségének meghatározására vérgáz vizsgálatot kér. A kiváltó ok kimutatása érdekében mellkasröntgen vizsgálatot és ultrahangos vizsgálatot is végez. Idegrendszeri betegség gyanúja esetén ideggyógyászati kivizsgálást végez.
A betegség várható kezelése:
A kóros állapot megszüntetése gyakran azonnali beavatkozást igényel. Az oxigénhiány miatt az újszülött légzésének támogatására lehet szükség. Ez lehet szabadon áramló vagy arcmaszkon keresztül adott oxigén. Sok esetben gépi lélegeztetésre is sor kerül. Az újszülöttet, ha légzése leáll vagy az életben maradáshoz elégtelen. A fulladásos állapotot elszenvedett újszülöttet intenzív osztályon kell kezelni és megfigyelni. Szükséges lehet infúziós kezelés és keringést támogató gyógyszerek alkalmazására is.
Javaslatok:
A várandós kismamák ne dohányozzanak. Javasolt a terhesség olyan speciális torna végzése, ami erősíti gát izmait és a szülés során elősegíti a magzat könnyebb megszületését. Azokban az esetekben, ahol a veszélyes állapot kialakulása várható a javasolt a kórházba való befekvés a szülés előtt néhány nappal, hogy a megszületett gyermeket a lehető legjobban el tudják látni.
A betegség várható lefolyása:
Az esetek nagy részében az állapot életveszélyes; megfelelő kezelés nélkül halálos. Ha a kiváltó ok megszűnik és a gyermek idegrendszere nem károsodott, az állapot nyom nélkül elmúlik. Ha hosszabb idő után sikerült csak a szerevezet oxigénellátottságát biztosítani, idegrendszeri károsodás (pl. mozgászavar) maradhat vissza.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Általános ideggyógyászati vizsgálat
Artéria-punctio (Vérgáz analízis)
EKG - elektrokardiogram
Rtg (Röntgen vizsgálat)
Ultrahang vizsgálat sima

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Gyermekgyógyászat
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK