Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Késői szifilisz szív érrendszeri érintettsége

Késői szifilisz szív érrendszeri érintettsége tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Syphilis tertier (Cardiovascularis)
BNO kód:
A5200
A betegség lényege:
A betegség, egy baktérium által okozott fertőző megbetegedést követően, egy lappangási idő után kialakuló, késői allergiás megbetegedés. A betegség a szervezet bármely szervét, szövetét képes megbetegíteni, és változatos klinikai tüneteket okoz. A szív-érrendszeri tünetek a betegek 10-15%-ában alakul ki. Az elsődleges fertőzés átvitele leggyakrabban szexuális kapcsolat során történik. A betegség előfordulása a második világháború alatt és azt követően mérséklődött, majd az 1970-es, majd a 1985-1990 között a betegség előfordulása emelkedett. A kezeletlen betegek kb. egyharmadában alakulhat ki.
A betegség oka:
A betegség oka, egy baktérium (Treponema pallidum) okozta fertőzés. A fertőzés terjedése általában szexuális kapcsolat során jön létre. Korai szifiliszben szenvedő beteggel védekezés nélkül létrejött szexuális kapcsolat után, 30-50%- ban alakul ki fertőzés.
A betegség tünetei:
A betegek tünetei változatosak, gyakran fokozatosan rontják a beteg állapotát és végül a munkaképesség elvesztését okozzák. A betegnél kialakulhat koszorúér szájadék szűkület, ami mellkasi fájdalmat, légszomjat, szívelégtelenséget (alsó végtagi duzzanatot, fulladást), esetleg szívinfarktust okozhat. A főverőér károsodása szintén vezethet szívelégtelenséghez, szív megnagyobbodáshoz. A főverőér fala meggyengülhet és rajta kiboltosulás képződhet (aneurizma) ami nyelészavart, rekedtséget, köhögést, hátfájást okozhat. A betegeknek gyakran lehet légúti hurutjuk.
Elvégezhető vizsgálatok:
A betegséget a beteg tünetei, orvosi vizsgálata, mellkas röntgen, szív ultrahangos vizsgálat és vérvizsgálata segítségével diagnosztizálhatják.
A betegség várható kezelése:
A betegség kezelése antibiotikum adásából, elsősorban penicillint alkalmaznak, ha valaki penicillin allergiás akkor az orvos által meghatározott más antibiotikumot alkalmaznak. A betegeknek szükségük lehet egyéb gyógyszeres kezelésre (pl. vízhajtó, vérnyomáscsökkentő stb. gyógyszerek adására). A betegség bejelentés köteles, fel kell keresni a beteggel szexuális kapcsolatban állókat, vizsgálat és kezelés céljából. A betegek utógondozása is fontos, mert az újrafertőződés lehetséges.
Javaslatok:
A megelőzés szempontjából fontos a mechanikai védelem (gumi óvszer használata), ez azonban csak a fedett testrészt védi, ezért a kontaktust követően fontos szappanos vízzel lemosakodni, mindkét nemnek. Ha ismert, hogy a partner a szifilisz korai szakában van, akkor szükség lehet rövid ideig tartó antibiotikus kezelésre.
A betegség várható lefolyása:
A szifiliszes beteg egyharmada magától gyógyul, egyharmadának egész életen át nem okoz tüneteket, és egyharmadában súlyos szövődmény alakulhat ki. A szívérrendszeri betegek életkilátásait az érintett szervrendszer károsodás határozza meg, az infarktus, és a főverőér megrepedése életveszélyes.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Rtg (Röntgen vizsgálat)
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Felnőttkori fertőző betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK