Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Mixóma tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

A mixóma szabálytalan alakú, kocsonyás állagú jóindulatú elsődleges daganat.

Az összes elsődleges szívtumor fele mixóma; háromnegyedük a bal pitvarban, a tüdőkből oxigénben gazdag vért befogadó szívüregben fordul elő. Egyes típusai családon belül halmozottan fordulnak elő. Ezek az öröklődő mixómák általában fiatal, húszas éveik közepén járó férfiakban alakulnak ki. A nem öröklődő formák rendszerint nőkben jelentkeznek, típusosan 40-60 éves kor között. Gyakrabban fordulnak elő a bal pitvarban, mint az öröklődők.

A bal pitvar mixómái gyakran nyélen csüngenek, és szabadon lebegnek a véráramlásban, mint egy kötélre függesztett labda. Ennek során ki-be járnak a közeli, a bal pitvarból a bal kamrába nyíló mitrális billentyűn. Ez a hintázó mozgás újra meg újra eltömi a billentyűt, ezért a véráramlás bizonyos időközönként megáll, majd újra megindul.

Panaszok, tünetek

Állás közben a bal pitvarban elhelyezkedő mixóma nehézlégzést vagy ájulást okozhat. Ilyenkor ugyanis a gravitációs erő lehúzza a daganatot a mitrális billentyű nyílásába, elzárva a szíven keresztüli véráramlást. Ez az akadály átmeneti szívelégtelenséget eredményez. Ha az illető lefekszik, a tumor általában eltávolodik a billentyűtől, ettől a panaszok enyhülnek.

A mixóma darabja, vagy a felszínén képződött vérrögök elsodródhatnak (embólussá válhatnak), a keringéssel pedig eljuthatnak más szervekbe, ahol elzárhatják az artériákat. A kialakuló tüneteket az határozza meg, hogy melyik verőér záródott el. Agyi ér elzáródása például szélütéshez vezethet, ha ez a tüdőben következik be, akkor a beteg fájdalmat érez, és vért köhög fel.

Az egyéb tünetei többek közt a láz, a súlyvesztés, a Raynaud-szindróma (az ujjak és a lábujjak hideg hatására hűvössé és fájdalmassá válnak), az alacsony vörösvérsejtszám (vérszegénység, anémia), a magas fehérvérsejtszám és az alacsony vérlemezkeszám.

Kórisme és kezelés

A kórképre a tünetek alapján következtetnek. Sztetoszkóppal hallani lehet a mitrális billentyűn keresztül visszafelé áramló vér (mitrális regurgitáció Lásd még ) által keltett hangokat (szívzörejeket). Ennek oka a mixóma által kiváltott mitrális billentyű-károsodás (ez nagyon ritka), vagy reumás láz következményeként létrejött károsodás (ez viszonylag gyakori) lehet. A kettő a szívhangok és a kórtörténet alapján különíthető el egymástól.

A diagnózist ekokardiográfiával erősítik meg. Egyéb vizsgálatokra, például angiográfiára (érfestésre), komputertomográfiára (CT-re), mágneses rezonancia vizsgálatra (MRI-re) és biopsziára is szükség lehet olykor.

A daganat sebészi eltávolítása általában gyógyulást eredményez.

Forrás: drinfo.eum.hu

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Tumoros megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK