Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Nem specifikus kontakt dermatitis

Nem specifikus kontakt dermatitis tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Nem specifikus kontakt dermatitis
BNO kód:
L25
A betegség lényege:
Vegyi anyaggal, fémekkel, növényekkel, és egyéb allergiás reakciót okozó anyaggal történő külső érintkezés helyén bőrgyulladás alakulhat ki, ha a szervezet korábban érzékennyé vált az anyaggal szemben.
A betegség oka:
A gyulladás olyan vegyi anyagok, növények, fémek hatására jön létre, amelyekkel szemben előzőleg érzékenység alakult ki. A betegséget kiváltó anyagot azonban nem lehet azonosítani. Előfordulhat, hogy bizonyos körülmények között létrejönnek az elváltozások, más körülmények között azonban nem. Az is megtörténhet, hogy a kiváltó anyag más tüneteket okoz, mint előzőleg.
A betegség tünetei:
Az érintkezésnek megfelelő területen körülírtan, többnyire a kezeken, alkarokon, arcon, nyakon, lábfejen, lábszáron, szóródás esetén az egész testen többé-kevésbé éles határú területeken vérbőség jelenik meg. Sűrűn elszórva gombostűfejnyi hólyagocskák észlelhetők, melyek egyes esetekben kiütések tetején jelennek meg. A hólyagok megnyílása után pörk alakul ki. A bőr kifejezetten viszket. A heveny esetekben a bőrön vizenyős és bizonytalan határú, nedvedző, vérbő terület észlelhető.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele mellett betegvizsgálatot végez. Az érzékenység okát tapasz és bőrpróba segítségével keresheti.
A betegség várható kezelése:
A legfontosabb a feltételezett izgató tényezők kiiktatása. A tünetek kialakulásakor nyugtató borogatásokkal és hűsítő kenőcsökkel lehet enyhíteni a panaszokat. Szteroid tartalmú kenőcsök hatására a folyamat gyorsan gyógyul. Amennyiben az allergiát okozó anyagot nem sikerül kimutatni vagy nem lehet a beteg életéből kiküszöbölni, szájon át adható szteroid gyógyszer alkalmazható. Idült elváltozások esetén szaruoldó kenőcsök és kátránykészítmények is alkalmazhatóak.
Javaslatok:
Amennyiben lehetséges, a kiváltó tényezőt ki kell zárni a beteg életéből. Ha a beteg foglalkozásával lehet kapcsolatos a kiváltó ok, akkor lehetőleg kerüljön át más munkakörbe.
A betegség várható lefolyása:
A megfelelő gondozás és kezelés hatására a panaszok elmúlnak. Az érzékenységet okozó anyag kerülésével a tünetek megszűnnek. Elhanyagolt esetekben a sérült bőrön fertőzések jelentkezhetnek és komolyabb tüneteket okozhatnak.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Érzékenységi vizsgálatok subcután beszúrással
Érzékenységi vizsgálatok tapaszokkal
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Bőr- és nemi betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK