Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Rejtettheréjűség

Rejtettheréjűség tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Cryptorchismus, retentio testis
BNO kód:
Q53
A betegség lényege:
A fiú magzatoknál a nemi szervek fejlődése során a herék a hasüregben fejlődnek ki és csak ezután vándorolnak le a herezacskóba. Kóros esetben a hasüregben maradnak vagy a lágyékcsatornában helyezkednek el.
A betegség oka:
Az elváltozás kialakulásában, ha az kétoldali, genetikai okok feltételezhetők. Az egy oldali rejtettheréjűség oka gyakran az, hogy a lágyékcsatorna nem fejlődött ki megfelelően. A nemi szervek fejlődése során a magzatot ért kóros hormonális hatások következményeként is kialakulhat a betegség. A herék csak kb. a 7 terhességi hónapban érkeznek meg a herezacskóba, ezért az állapot koraszülöttek között gyakrabban fordul elő.
A betegség tünetei:
A herék leszállásának elmaradása esetén a herezacskó ráncos, és nem tapinthatók benne herék. Egyes esetekben a here a lágyékcsatornában tapintható. Ha az elváltozásra csak idősebb korban derül fény, akkor a nemi hormonok hiánya miatt az elhízás és a nemi szervek fejlődésének az elmaradása figyelhető meg; a férfi nemi jellegek nem alakulnak ki. Hiányzik a férfias jellegű szőrzet, nem mélyül a hang és az izomzat fejlődése is elmarad az átlagostól. A hímivarsejtek hiánya vagy kóros fejlődése miatt nemzőképtelenség alakulhat ki.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett vér és ultrahang vizsgálatot csináltathat.
A betegség várható kezelése:
A korán felismert esetekben hormonkezeléssel megpróbálható a herék eljuttatása a herezacskóba. Ha a herék a második életévig nem kerülnek a helyükre, akkor mindenképpen műtétet kell végezni. A herében termelődő, a férfi nemi jellegek kialakulásáért felelős hormonokat pótolni kell. A későn felismert rejtettheréjűség esetén el kell távolítani a heréket, a rosszindulatú heredaganatok kialakulásának fokozott veszélye miatt.
Javaslatok:
Abban az esetben, amikor a herezacskó üres, szakorvoshoz kell fordulni. Ki kell vizsgálni a beteget, mert a későn felismert esetekben a here szerkezete károsodik: daganatos elváltozások és nemzőképtelenség alakulhat ki.
A betegség várható lefolyása:
Ha a herét sikerül kétéves kor körül a herezacskóba eljuttatni a betegek meggyógyulhatnak. A későbbiekben egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a here szövetének kóros elváltozásai miatt a férfi nemi jellegek nem alakulnak ki és nemzőképtelenség lép fel.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Ultrahang vizsgálat sima
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Férfi egészségügyi problémák
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK