Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Újszülöttkori hányás

Újszülöttkori hányás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Újszülöttkori hányás
BNO kód:
P9200
A betegség lényege:
Az újszülött korban gyakran létrejöhet hányás. Az egészséges újszülötteknél is a gyomor anatómiája miatt könnyebben létrejön a táplálék visszafolyása. A hányás nem tévesztendő össze az újszülöttek etetése után jelentkező bukással, ami a szopás során sok lenyelt levegő távozása miatti, általában kis mennyiségű táplálék visszafolyás.
A betegség oka:
Az újszülött a megszületés utáni első néhány órában gyakran hányhat a gyomor izgalma miatt. A túletetések is kiválthatnak hányást, valamint ha a túl sok levegő jut a gyomorba és a gyomorfal megfeszül. Ha az első etetés alatt vagy közvetlenül utána jelentkezik a tünet, akkor nyelőcső- és gyomorszűkület gyanúja vetődik fel. A hányást emellett bélelzáródás, idegrendszeri betegségek, fejlődési rendellenességek, fertőzések is kiválthatják.
A betegség tünetei:
Az etetés alatt vagy közvetlenül utána jelentkezik a legtöbbször a hányás. Előfordulhat az is, hogy a panaszok állandóan jelentkeznek és nem kapcsolódnak az étkezésekhez. A hányadék sokszor a frissen elfogyasztott táplálékot, máskor félig emésztett táplálékot tartalmazhat. Ritkán epés vagy véres. A panaszokkal egyidejűleg jelentkezhet hasmenés és megjelenhetnek a kiszáradás tünetei is: a nyálkahártyák kiszáradnak, súlyosabb esetben a bőr rugalmassága csökken, az arc beesett lesz és szürke. A vízhiány fáradtságot, levertséget, bágyadtságot okoz. Egyes esetekben az újszülött nyugtalan. Ritkán a testhőmérséklet is emelkedik. A táplálás elégtelensége miatt a fejlődés lelassul.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett vérvizsgálatot végeztet. A fertőzések és a mérgezések kizárása után röntgenvizsgálat segítségével lehet a fejlődési rendellenességeket kizárni.
A betegség várható kezelése:
A kiszáradás megelőzhető szájon át adott folyadékkal. Súlyosabb esetben infúziós kezelés során kell pótolni az elvesztett vizet. A folyadékpótlás mellett szükséges az elvesztett ásványi anyagok pótlása is. A fejlődési rendellenességeket egyes esetekben műtéttel kell megszüntetni. Bakteriális fertőzés gyanúja esetén adható antibiotikum is. Ha a hányást idegrendszeri elváltozások okozzák, akkor szoros megfigyelés alatt, intenzív osztályon kell ápolni a gyermeket.
Javaslatok:
Ajánlott az elváltozás jelentkezésekor a szájon át azonnal elkezdett folyadékpótlás. Hányás esetén javasolt, hogy a folyadékot kis adagokban, de gyakran adják a gyermeknek. A kiszáradás enyhe tüneteinek a jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.
A betegség várható lefolyása:
A betegség a kiváltó ok gyógyítása után azonnal elmúlik. Ritkán intenzív osztályon kell a csecsemőt ápolni. Elhanyagolt, nem kezelt esetek a súlyos kiszáradás miatt halálosak lehetnek.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Bármilyen biopszia (szövettani mintavétel)
Rtg (Röntgen vizsgálat)
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Gyermekgyógyászat
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK