Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Újszülöttkori sárgaság

Újszülöttkori sárgaság tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Újszülöttkori icterus
BNO kód:
P58, P5900
A betegség lényege:
Az újszülöttekben a vérfesték, a hemoglobin lebontása során keletkező bilirubin, a máj kiválasztó működésének az éretlensége miatt felszaporodik a vérben, a bőrben és az egyéb szervekben. A bilirubin okozza a beteg jellegzetes sárga színét.
A betegség oka:
Az egészséges újszülötteknél is felszaporodik a bilirubin a szervezetben, de néhány napon belül ez az állapot megszűnik. Ha hirtelen sok vörösvértest pusztul el, akkor a bilirubin szint a szervezetben nagyon magas lehet és sokáig fenn maradhat. Súlyos vörösvérsejt pusztulást okozhat a nagyobb vérzés, a fertőzések egy része és az anyai ellenanyagok a magzatba való jutása. Ritkán előfordulhat a vörösvértest rendellenességek, károsító gyógyszerek és egyéb betegségek miatt is vörösvérsejt pusztulás. Más esetekben a máj működése lehet elégtelen. A koraszülötteknél, éretlenségük miatt, sokkal nagyobb fokú lehet a sárgaság.
A betegség tünetei:
A bőr, a kötőhártya és a nyálkahártyák besárgulnak. Vérszegénység és vizenyősség jelentkezhet, a máj és a lép mérete fokozódhat. Kialakulhat keringési és légzési elégtelenség is. Rendkívül magas koncentrációban a bilirubin az idegrendszer egyes elemeinek a károsodását is okozhatja. Jelentkezhet az újszülöttnél etetési nehézség, bágyadtság, ingerlékenység, a testhőmérséklet hirtelen csökkenése vagy emelkedése. A születés előtt kialakuló betegség hatására akadályozott lehet a magzat fejlődése és a súlyos esetekben koraszülés vagy a méhen belüli elhalás is előfordulhat.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett vérvizsgálatot végeztet.
A betegség várható kezelése:
Az elváltozás súlyosságától függően alkalmazható vércsere, melynek során a bilirubint nagy mennyiségben tartalmazó vért egészséges vérre cserélik le. Enyhébb esetekben az újszülött bőrének kék fénnyel való megvilágítása elősegíti a vérfesték kiürülését a szervezetből. Lehet alkalmazni olyan anyagokat is, amelyek a máj bilirubint lebontó enzimeinek a működését serkentik. A felgyülemlett vizenyőt, a keringési és a légzési zavarokat intenzív osztályon való ápolással kell kezelni. Ha az anya vércsoportja Rh negatív és hasonló problémák jelentkeztek az előző terhesség kapcsán, szoros figyelemmel kell követni a terhességet, és a magzat károsodására utaló jelek esetén a szülést meg kell indítani.
Javaslatok:
A szervezeten belüli fokozott vörösvértest pusztulás vagy bilirubin kiválasztás esetén javasolt az újszülött fokozott megfigyelése.
A betegség várható lefolyása:
Az enyhébb esetekben a gyógyulás után nem maradnak vissza elváltozások. Egyes esetekben az idegrendszeri károsodások miatt mozgási és értelmi zavarok alakulhatnak ki. Ritkán az állapot életveszélyes lehet.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Gyermekgyógyászat
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK