Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Gerinc instabilitás

Gerinc instabilitás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Gerinc instabilitás
BNO kód:
M5320
A betegség lényege:
A gerinc kóros folyamatai, illetve sérülései hatására létrejövő olyan állapot, ahol a gerinc mozgásai túlmehetnek a normális határokon, a csigolyák egymáshoz képest kórosan elmozdulhatnak, miközben fájdalom és idegrendszeri tünetek jelentkeznek.
A betegség oka:
A gerincet alkotó csigolyák, szalagok és izmok biztosítják a normális mozgást és tartást, miközben védik a gerincvelőt és az idegeket. Ennek a három fő alkotóelemnek a súlyos elváltozása miatt a gerinc nem képes a feladatát ellátni. A leggyakoribb ilyen elváltozás a töréssel, ficammal járó sérülés, a csigolyákat érintő súlyos csontritkulás, a rosszindulatú folyamatok áttétei, a gyulladásos elváltozások és a gerincet alkotó kötőszövetek betegségei.
A betegség tünetei:
A gerincben kóros mozgások és lötyögés alakulhat ki. A kezdeti panaszok között a fájdalom az első. Sokszor megfigyelhető a gerinc torzulása, az élettani hajlatok fokozódása. Ezek az elváltozások csökkentik a gerinc stabilitását. Rossz mozdulatra vagy kisebb külső erőbehatásra a csigolyák eltérhetnek a normális helyzetüktől, ficam alakulhat ki. A mozgás fájdalmas és jelentősen beszűkül. A folyamat előrehaladtával a gerincvelő érintettsége is kialakulhat, az idegrostok sérülése miatt érzéskiesés és bénultás is bekövetkezhet.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett röntgen és CT-vizsgálatot kérhet.
A betegség várható kezelése:
Elsődlegesen a kiváltó betegségeket próbálja az orvos gyógyítani, így megelőzhető a gerinc elváltozása. Ha a betegség kialakulása esetén fájdalom jelentkezik, azt nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel és fájdalomcsillapítókkal enyhítheti az orvos. Szóba jöhet a gerincet támasztó fűző viselése is. Egyes esetekben a gerinc stabilitásának a helyreállítására műtét is végezhető.
Javaslatok:
A fájdalmas területet lehetőleg helyezze nyugalomba, ne terhelje. Bénulás, vizelet- vagy székletvisszatartási zavar, érzészavar esetén forduljon orvoshoz. A panaszok enyhülése után a törzs izomzatát gyógytornával és rendszeres sportolással kell erősíteni. Kerülje azonban az olyan helyzeteket, ahol a gerinc hirtelen mozgásnak lehet kitéve és kialakulhat gerincficam vagy törés.
A betegség várható lefolyása:
A kisebb fokú lazaság gyógytornával enyhíthető, de ha a csigolyák elmozdulnak, a műtét elkerülhetetlen. Az gerincvelő súlyosabb elmozdulásnál sérülhet, és ez maradandó idegi károsodást okozhat.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
CT, (sima) (Computer tomográf)
MRI, sima (Mágneses rezonancia)
Rtg (Röntgen vizsgálat)

Forrás: med-courier.com
 

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Kedves Doktor úr / nő ! A lumb. lordosis kiegyenesedett, a sacrumdõlés fokozott. Az L II-es csigolya testmagassága ventral felé enyhén csökkent - vs. degeneratív elváltozás. A többi csigolya testmagassága megtartott. A peremeken jelentõs nagyságú, degeneratív jellegá meszesedések vannak. A porckorongrések kissé aszimmetrikusak, dorsalisan enyhén szûkebbek. Az L-S rés egyenletesen, kp. fokban bezsûkült. Milyen további vizsgálatot kell csináltatni .Jobb oldal fáj az oldalam vese magasságában.
Kérdező: G.Jani Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt Dr Úr 55 éves nő vagyok ez év 2019 február 14-én volt egy gerinccsatorna szükület mütétem az L III szintben. A mütét után 10 nappal jöttek a problémáim először megfájdult a bal térdem, ortopédus kizárta, hogy nem ortopédiai a probléma hanem a gerincről jön a panasz.Jelenleg nem tudom a bal oldalamat terhelni nehéz a járás és a bal csipőm is fáj terhelésre. Most konzervativ kezelést kapok. Mivel van csigolyacsuszásom is az L. III- IV között 4 mm-es anteroslisthesis látható az Mr lelet szerint és folyadék is van az L.IV kisizületben lumbosacracralisan 8 mm-es listhesis látszik. Az idegsebészem szerint bal oldali panaszaimat a csigolyacsuszás okozza és meg kell müteni ujra ha a konzervativ kezelés nem használ. Kérem szives véleményezését. Köszönettel!
Kérdező: gyógyulás Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
3 hete baleset ért L1 csigolya zárólemez beroppant ,a corpus magassága ventralisan és a középen az eredetinek kb 3/4 re csökkent. 3héttel késöbbi control vizsgálat L1 csigolya magassága ventrálisan tovább csökkent kb az eredeti magasság felére.Szeretném megkérdezni hogy ez tovább csökkenhet e és milyen következményekkel járhat . Jelenleg fűzövel vagyok mobilizálva .Járkálhatok e korlátlanul. Köszönöm előre is a válaszát. Üdv : József
Kérdező: Dobó József Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Jó estét doktor úr nem kérdést szeretnék feltenni hanem a jókívánságaimat és köszönetet szeretnék mondani mindazért amit értem tett!A műtét óta úgy testileg mint lelkileg jól vagyok ezt önnek köszönhetem és mind azoknak akik a műtét alatt és a kórházi kezelésem alatt ott voltak!Tisztelettel Mohácsi László és családja!
Kérdező: Mohácsi László Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Tóth Tamás 2017-06-10 23:40:35
Üdv! 48 éves enyhén molett,hölgy vagyok.Nemrég derékbecsípődés, magas RR,és pulzus miatt voltam orvosnál, eddig nem volt különösebb betegségem.A kardiológus elküldött sok vizsgálatra,és amíg nem lesz meg mind, nem kell visszamennem hozzá.Ezek a leletek meglátásom szerint nem negatívak, ezért kérném a segítségét értelmezésében,köszönöm.Gabrielle Mellkas rtg. Szív harántirányban bő ujjal szélesebb.Háti kyphosis nyhén fokozott.zárólemezek jelzetten íveltek,peremeken spondylosisos apró deformitások.Jelzett fordított S alakú háti scoliosis. Hasi UH: csak azt írom,ami nem negatív. Máj homogén,sima felsz. reflexiója fokozottabb.Jobb vese 91 mm,több kehelyvégben apró meszesedés.Bal vese,104x51x51x15 mm több kissé tágabb kehelyvégben 2-4 mm es reverberatiós árnyékot adó echodens képlet.mk vesében- uterus,91x 40 66 mm- dg Steat-heoatis Calc ren, lu Hyperuricaemia
Kérdező: mazsola Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: luczai marianna 2017-03-21 05:41:47
Tisztelt Dr. Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a minap észrevettem, hogy a farokcsontom kidudorodik, ami azért meglepő, mert emlékeim szerint eddig nem volt ott. A családban senkinél sincs ilyen probléma. Múltkor kicsit elcsúsztam a kádban és be is ütöttem, de egy nap alatt elmúlt a fájdalom, úgyhogy nem hinném, hogy zúzódott volna. Szeretnék érdeklődni, hogy létezik ilyen, hogy valaminek hatására előtüremkedik a csont és ha igen, orvosolható valahogyan? Sajnos nagyon zavar engem. Szíves válaszát előre is köszönöm.
Kérdező: Violka Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: luczai marianna 2017-01-25 20:19:13
Üdv! Azt szeretném kérdezni,Mi okozhat ilyen szedulest,kovalygast vegtaggyengeseget? 3 napja reggel becsipodott egy ideg a derekamban.Vettem be egy Mydeton 150 est,es egy Aflamint.Delutan mar szedultem.Este megint vettem be ezekbol. Masnap egesz nap kovalyogtam.De mar nem vettem be semmit.3 nap elmentem az orvoshoz,Voltaren ,Algopiryn inj irt fel.Delutan orultem,mert nem ereztem szedulesz,es a fajd is csokkent. Ma,szombaton megint visszatert a szedules. Nagyon megijedtem. Ha a Mydeton okozta volna,mar el kellett volna muljon. Idegbecsipodes okozhat ilyet? Amire meg gondolok. Tegnap reggel megmertem a vernyomast,kisse magasabb volt,de a pulzusom 118, amire vettem be egy fel Betalocot. Lehet,h a magas pulzus okozta a szedulest,es a Betaloc hatasara elmult? Majd csak hetfon megyek vissza a haziorvoshoz. Adfig esetleg tudna tanacsolni valamit? Mi okozhatja,es mi lehet a bajom,kerem valaszoljon
Kérdező: mazsola Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz:
Üdvözlöm! T1, T2, STIR sagittalis, ill. axialis T2 mérésekkel készült a Th.XII.-S-I- közötti rések magasságában A lumbalis lordosis íve diszharmónikus. L-S szög fokozott. Csigolyatestek peremei körkörösen megnyúltak. Az alsó háti és felső lumbális szakaszon a zárólemezeken Schmorl benyomatok ábrázolódtak. A rések minden magasságban kissé szűkebbek, a porckorongok ellapultak, csökkent jeladásúak T2 mérésen dehydratoira jellemzően. A vizsgált szakaszon a porckorongok körkörösen meghaladják a peremszéleket, körülírt előboltosulás, discus hernia nem igazolódott. A foramenek szabadok. A canalis spinalis normális tágasságú. A conus az L.I. rés magasságában végződik, ép. Spondylosis, discopathia jelei. M. Scheuermann utáni állapot. Tartási rendellenesség. Válaszát előre is köszönöm!
Kérdező: D. Válaszok száma: 4 db Utolsó válasz: Dr. Andrássy Ilona 2016-11-25 21:44:24
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 23 éves nő vagyok, nehéz fizikai munkát végzek. Tegnap rosszul emeltem fel munkám folyamán egy 25kg-os ládát, roppant a gerincem egyet. Már évek óta ropog, szoktam mondani munkatársamnak hogy álljon rá és roppantsa ki, olyankor 8-at, 9-et ropog és utána egy darabig jó. De most az sem segített. Ma elmentem a háziorvoshoz , azt mondta hogy a 10es csigolyánál idegbecsípődésem van. Egy hét múlva kell visszamennem, addig szigorú fekvést javasolt. Kérem ha tudna ajánlani valamit amitől 2-3 nap alatt helyre jövök és a gerinc ropogásra hogy mi lehet ez, mitől lehet mert ezt a háziorvosnak elfelejtettem mondani hogy napi szinten meg kell taposni, hogy jó legyen és tudjak normálisan menni. Előre is köszönöm válaszát és elnézést kérek, ha kicsit összekuszálódtak a szavaim, de nagyon szenvedek. Üdv.: Niki
Kérdező: Tóth Nikoletta Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt segítôk! A kérdésem:Kétoldali cípoprotézisem van,az operáciok jol sikerultek,a rehabilitácio is. Viszont van egy elmozdult 5-ôs deréktáji csigolya,ami a csípôoperácio után nem okoz jelenleg gondot. Viszont van egy hosszabban tarto és egyre sulyosbodo bal oldali váll-felsôkar fájdalom. A kar emelésénél,fordításánál,melltarto bekapcsolás hátul nagy fájdalommal megy.Mi lehet a diagnozis és mit tehetnék,hogy javuljon az állapotom. 171 magas 75 kg-s 57 éves nô vagyok. Ui. 30 éve volt balesetem, bal kônyôktôréssel,operálták,vasazták,majd kivették a vasakat,azota panaszt nem okozott,most sem fáj. Kôszônôm ,ha válaszolnak.
Kérdező: dittamili Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Andrássy Ilona 2016-08-03 12:06:22
TISZTELT Doktornő .Ct lelet.a lumbalis lordosis megtartott.A csigolyák szabályos alakúak és szerkezetűek.A csigolyaperemeken meszes felrakódások láthatók.Az L S rés beszükült,a zárólemezek egyenletlenek,A porckorongok normális densitasúak,az L.V. korongon széles alapú előboltosulás látható./Ez volt mútve 9 éve/A gerinccsatorna és a formenek tágassága szabályos.Vélemény/Spondylosis lumbalis Discopathia lumbo-sacralis.Protrusio disci intervert,L.V.A Doktor percutan fájdalomcsillapító kezelést javasolt de erre csak Áprilisba kerül sor ,most Tramadolor 50mg kapszulát kaptam,kérdésem hogy mit tudok csinálni annak érdekében hogy minnél előbb dolgozni tudjak.köszönöm
Kérdező: Anna Válaszok száma: 5 db Utolsó válasz:
Mi az a befűzéses acupunktura,és kinek alyálják?
Kérdező: klara222 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt doktor, Kérdezném, hogy szédülés hátterében állhat front(esetleg hidegfront) ilyen "fiatalon"?Pár hete szédelgést észlelek, amolyan bizonytalanságérzetem van. Mostanában valóban változó az időjárás.Egy hete volt koponya CT-m, ami negatív, fél éve koponya MRI, ami szintén negatív, most vettek nagylabor vért, jók az értékeim, de sajnos enyhe pánikbetegséggel küzdöm, amire szedek coaxilt meg xanax 0,25-öt.A szédelgésem hátterében állhat nyaki gerinc panasz is? Ugyanis pár hete (mióta újra dolgozni kezdtem) rendszeresen fájlalom a nyakamat, azon a részen az izmaimat, a klíma is megy az irodában, amit sajnos nem bírok.Volt januárban nyaki gerinc MRI-m is, ami szintén negatív, enyhe degeneratív elváltozásokat kivéve,és a nyakam nagyon meszes lehet,mert erősen korcog, mintha homok lenne benne.Érdemes volna ebben a korban egy nyaki dopplert is csináltatnom? Egyéb vizsgálatot? Válaszát köszönöm!
Kérdező: babóca82 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr.Fódi András 2014-07-10 16:43:15
Ágyéki gerincsérvem van és a jobb lábam részben zsibbadt.Voltam már manuálterapeutánál több kezelésen és itthon tornázom.Szeretném a műtétet elkerülni.Abban szeretnék segítségen kérni,hogy a denevérpad használata tényleg hatásos lehet?Sokat beszélnek róla és szeretnék venni ha érdemes.Köszönöm előre is válaszukat.Majkutné
Kérdező: majkutné Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz:
Mindkét vállam nagyon fáj, elől, és hátul lyuk alakul, talán sorvad?
Kérdező: [email protected] Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr Hegedűs Zsolt 2013-05-01 11:33:44
További Ortopédia
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK