Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Kéthegyű szívbillentyű - hullámzó

Kéthegyű szívbillentyű - hullámzó tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Mitralis prolapsus
BNO kód:
I3410
A betegség lényege:
A mitrális vagy kéthegyű billentyű egy szívbillentyű. A billentyűk szerepe a szívben az, hogy a vér áramlását egyirányúvá tegyék. A szív különböző szájadékainak elzárásával megakadályozzák, hogy a vér visszafelé folyjon. Teljesen passzívan működnek. A szív elernyedt állapotában nem zárják el a szájadékokat, így a vér be tud áramolni a szívbe. Ha a szív összehúzódik, akkor a nyomás megnövekszik, a billentyűk nekifeszülnek a szájadékoknak, így a vér nem folyhat vissza (pl. a kamrából a pitvarba). A mitrális billentyű a bal pitvar és kamra között helyezkedik el. Elégtelen működése azt eredményezi, hogy a kamra összehúzódásakor a vér egy része visszakerül a pitvarba.
A betegség oka:
A billentyűk betegségének kialakulási oka nem ismert.
A betegség tünetei:
A betegség rendszerint nem okoz tüneteket. Néha nem jellegzetes mellkasi fájdalommal, fulladással, fáradékonysággal, szapora szívverés érzéssel jár. A betegek többnyire nők, vékony testalkatúak, egyeseknél kisebb mellkasi eltérés található. A betegség mellett szívritmuszavar is kialakulhat.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a beteg vizsgálatán kívül röntgen-, EKG-, szívultrahang-, doppler vizsgálatot kérhet.
A betegség várható kezelése:
A beteget panaszok esetén gyógyszerekkel kezelik. (Fogászati, sebészeti beavatkozások előtt a beteg antibiotikus kezelést kap a szívbelhártya- gyulladás megelőzésére.) Műtétet általában akkor végeznek, ha a beteg fizikai aktivitása romlik (rendkívül fáradékony a beteg), ha szívelégtelenség kialakulása fenyeget.
Javaslatok:
Hirtelen kialakuló fulladás, alsó végtagi duzzanat esetén sürgősen fel kell keresni az orvost. Orvosi-, fogorvos beavatkozásokat előre jelezni kell a kezelőorvosnak, hogy dönthessen az antibiotikus megelőző kezelésről.
A betegség várható lefolyása:
A betegek nagy részénél panaszokat nem okoz, és az élet folyamán nincs szükség kezelésre sem (felmérések alapján a fiatal férfiaknál és nőknél akár 10%-ban is előfordulhat.) Panaszok esetén gyógyszeres kezeléssel rendszeres ellenőrzés mellett egyensúlyban tartható.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Doppler ultrahang vizsgálat
EKG - elektrokardiogram
Rtg (Röntgen vizsgálat)

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Idönként jelentkező melkasi fájdalom ami pihenése nitrátra szűnik, és a közben érezhető lebegés szerű rángatozásos nagyon furcsa szív verés, hátterében a katéteres szívvizsgálat jobb koronária pasmusát állapította meg. A szivizom cisztigráfia perfúziós zavart állapított meg. Alap betegségem mitokondriális encephalomyopátia. A nitrátot az iszonyatos erős fejfájás miatt nem tudom használni. Valaki tudna-e valami tüneti kezelés problémámra.
Kérdező: diko Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
További Szív- és érrendszeri betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK