Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A zöld tea serkenti az agyi sejttermelést, javítja a memóriát
2012. szeptember 07. 18:02

agy, memória, élelmiszer, stressz, szelíd gyógymód

A zöld tea serkenti az agyi sejttermelést, javítja a memóriát
"A zöld tea népszerű ital" - mondja Yun Bai professzor a kínai katonai orvosegyetemről (Third Military Medical University, Chongqing).
A zöld tea serkenti az agyi sejttermelést, javítja a memóriát

"A tudósok sok figyelmet szenteltek a használatának, például a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében. Mi most azokat a kémiai tulajdonságait vizsgáltuk, amelyek szerint hatással van az agyban végbemenő sejtfolyamatokra."

Bai professzor és csapata a zöld tea fő hatóanyagára, az epigallocatechin-3 gallátra (EGCG-re) koncentrált. Az EGCG ismert, mint antioxidáns, és a team úgy véli, a korral járó degeneratív betegségek ellen is hatásos.

"Feltételeztük, hogy az EGCG javítja a kognitív funkciót: idegsejtek keletkezését - neurogenezist - előmozdító hatása van. A hippokampuszra fókuszáltuk a kutatásunkat, mert ez az agyterület dolgozza fel a rövid ideig tárolt információt tartós, hosszú távú memóriává."

Kísérleteikben úgy találták, hogy az EGCG serkenti a neurális progenitor sejtek termelését - ezek úgy viselkednek, mint az őssejtek: adaptálódni, differenciálódni - különféle típusú sejtekké válni - képesek. Majd a team laboratóriumi egereken vizsgálta a megnövekedett idegsejt termelést, és felfedezte, hogy a progenitor sejteknek köszönhetően az emlékezőképességük és a térbeli emlékezetük megerősödött.

"Két csoport egérrel végeztünk kísérletet: az egyik csoport EGCG-t ivott, a másik a kontrollcsoport volt. Az egereket 3 napig arra treníroztuk, hogy megtaláljanak egy látható helyet a labirintusukban. Majd 7 napig arra treníroztuk őket, hogy egy rejtekhelyet találjanak meg."

Az EGCG-t kapott egereknek kevesebb idő kellett ahhoz, hogy megtalálják a rejtekhelyet. Az eredmények azt mutatták, hogy az EGCG javítja a tanulást és az emlékezetet, a tárgyfelismeréssel és a térmemóriával egyetemben.

"Kimutattuk lombikban és egereknél is, hogy az EGCG szerves vegyület közvetlenül növeli az idegi progenitor sejtek termelését. Ez az EGCG és a zöld tea, amely ezt tartalmazza, hatását mutatja. Segít legyőzni a degeneratív betegségeket és a memóriavesztést."

Forrás: fuggetlen.hu/EurekAlert
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK