Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Orvos válaszol - Pszichiáter

Pszichiáter

Üdv 27 éves férfi vagyok, 180cm, 75kg. Eleve fennállt fáradékonyság, fáradságérzet általában az esetek 90%-ában ülőmunkát végzek. 2 hete jelentkezett a munkahelyemen egy tarkótáji fejfájással és hátsó nyakfájdalommal. Nem forgó jellegű szédüléssel, remegéses rosszulléttel, mellkasi forróságérzettel és szapora pulzussal és lègszomjjal járó rosszllét. Másnap elmentem orvoshoz (a háziorvosom nem rendelt), aki egyszerű vírusfertőzést azonosított. Írt fel Azibiot gyulladáscsökkentőt, úgy, hogy se lázam, se köhögés nem jelentezett. 2 nap múlva a sürgősségin kötöttem ki ugyanezen tünetekkel az egyetlen változás, hogy a testhőm felszökött 37.1 fokra (azóta se haladta meg a 37.2-t, illetve délután és este mindig normalizálódik 36.5 körülre). EKG-n eltérést enm tapasztaltak. A sürgősségi véreredményeim között 3 eltérés volt: Absz. Neutrophil szám 7.2 (+0.2 eltérés), Neutrophyl% (+1.1%), Lymphocyta% (-1.2%) Azóta visszamentem egy másik háziorvoshoz, aki kért pajzsmirigyre vérvételt, előre pedig poszttraumás stresszel vett fel táppénzre. Pajzsmirigy eredményeim: Süllyedés 6, CRP 0.7, TSH 1.362, T3 4.93, szabad thyroxin 14.64, eltérés nem volt, minden kb középérték. Elkezdtem monitorozni a vérnyomásom, ami délelőtti órákban és ébredéskor magas, 140-150/90, pulzus 110-120. Elmentem egy kardiológushoz, előtte jelentlezett hátfájdalom lapockaizmoknál, ami eleve megvolt a rossz tartásom miatt, szívultrahang és ekg után mozgásszegény életmódra és stresszre vezette vissza az orvos tüneteimet. Ez 3 napja volt. Azóta estére mindig jobban érzem magam, nem köhögök, de a délelőtti rossz közérzet és magas vérnyomás értékek, melegségérzet megmaradt, plusz kijött egy afta szerű tünet a nyelvem jobb oldalàn enyhén alatta (sós sültkrumpli fogyasztása után közvetlen). Illetve hevesebb szívdobogásérzet, melegségérzet (arc, nyak, mellkas, karok) és hidegre bizsergő, égető érzésem van a bőrömön, főleg a karomon. Milyen irányban érdemes elindulom egyáltalán, mert a tüneteim teljesen ellehetetlenítik az életem? Valóban lehet csak pszichés betegség/stressz, amiben ugyan 3 éve volt nem kevés, most az utóbbi időben viszont csak kis dózisban volt részem belőle? Milyen irányban vizsgáltassam magam?
Kérdező: glacoo Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr.Papp Tímea 2020-06-22 12:41:05
Unokahúgom nagymamánk halála óta mentális betegségekkel küzd, ez ma már 8.éve. Először csak egy ártalmatlan rosszullétei voltak, amikor először kórházba került-többször is előfordult-akkor mindent kivizsgáltak nála, de nem volt semmi szervi baja, ezért elküldték pszichiáterhez, aki először gyermekkori emocionális zavart, generalizált szorongást és pánikbetegséget diagnosztizált, erre kapott gyógyszereket, de a későbbiekben előjött egy másik "tünet", elkezdett hallucinálni, hangokat hallottam, látott dolgokat és érzett is, az érzésen belül arra gondolok, hogy amikor rosszul volt, azaz hallucinált, akkor be volt feszülve, a fülét fogta, akkor mi vizes ronggyal törölgettünk, de ő úgy élte meg, hogy vér folyt róla. Nagyon sok hallucinációra nem emlékezett, akkor kapott egy újabb diagnózist, disszociatív zavart. Ahogy telt múlt az idő, úgy rosszabbodott az állapota, elkezdte magát bántani, vagdosta magát stb. Ahogy felnőtt pszichiáterhez kezdett járni, fél év után kapott egy másik diagnózis, azaz diagnózisokat, szorongásos pánikbetegség, borderline személyiségzavar, bipoláris depresszió, már itt is lenne egy kérdésem, hogy konkrétan mit jelent ez a két betegség? Mi a különbség köztük? Mind a kettő a hangulatingadozásokat jelenti? Ezekre kapott gyógyszereket: Kventiax és Lamolep, eddig sikeresen beállították neki a gyógyszert, mert több mint 1 éve nem volt rosszulléte, de mégis retteg, hogy rosszul lesz. Ezek gyógyíthatóak, vagy végig félnie kell, bármikor előjöhet újra? A másik dolog, hogy mostanában folyton mondogatja, hogy neki pocakja van, hogy mekkora a combja, mindig mondom neki, hogy dehogyis stb, persze tényleg nőtt a pocakja, de csak fel van puffadva szerintem, na a lényeg, hogy többször hallottam hányni, ekkor nem gyanakodtam semmire, de aztán hallottam a bulimiáról, olvastam róla, ezt hogy lehetne "gyógyítani"?
Kérdező: vica003 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr.Papp Tímea 2019-04-08 12:05:06
Érdeklődöm hogy gyermek korban nem kezelt ADD tüneteket lehet-e felnőtt korban kezelni illetve tüneteket csökkenteni? Illetve milyen gyógyszeres lehetőségek vannak?
Kérdező: Artemov Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr.Papp Tímea 2019-04-08 11:57:59
Pánikbetegség miatt 14 eve 20 mg paroxatot szedtem, mely az utóbbi időben már nem hatott. A panikzavar mellett mar napi szintű szorongásos epizódok is megjelentek, emiatt orvosom gyógyszerváltást javasolt. Jelenleg 19 napja 60 mg dulsiviát és 10 mg paroxatot szedek. A tünetek azóta jelentősen felerősödtek, szorongás erősödött, szédülés, zsibbadás, látás és érzékelés zavarokat érzek. Peldául autóvezetés vagy filmnézés közben, látok, de olyan mintha nem fogadná az infókat az agyam :( vagy mintha más dimenzióban lennék. Külső szemlélő ezt nem veszi észre. A kérdésem, hogy okozhatja ezt a gyógyszerváltás? mennyi időt adjak még a dulsiviának? lehet, hogy ez a gyógyszer nem használ nekem? Mivel enyhíthetném, ha ez csak átmeneti állapot? Frontin vagy rivotrill? Sajnos az orvosomat nem érem el és csak február végére van időpontom. Köszönöm a választ!
Kérdező: Gabriella Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A pszichiáterem elküldött laborvizsgálatra, és ezt az eredményt kaptam ami a leleten szerepel és +, vagy - jel volt mellette. Baktérium: 138 Fehérvérsejt szám: 11.6 GOT: 53 GPT: 72 Alkalikus foszfatáz: 158 Triglicerid: 0.55 A pszichiáterem szerint ez még nem vészes eredmény. Amiket szedek gyógyszerek: Rilex 2.5 mg 2x1 (1 éve majdnem), Analfranil 25mg 2x1, Scippa 20mg reggel 1, Rivotril 0.5mg 2x1. Ön szerint a gyógyszerek okozzák az eltéréseket? Ha igen meddig szedhetem még őket? nem fogja a májamat teljesen tönkre tenni? Ön szerint ez az eredmény súlyos és mire utalhat? Lehet ezek a gyógyszerek mellett szednem Máriatövis kapszulát ? Köszönöm Tamás (31 éves vagyok)
Kérdező: storm29 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr.Papp Tímea 2019-01-11 14:33:16
Tisztelt Doktornő! Paranoid skizofréniám van. 15 mg Arispparól váltottam 3 mg Reagilára azért, mert előbbi több negatív tünetet okozott. A Reagilával viszont az a gondom, hogy nem bírok felkelni déli 12 óra előtt, annyira kiüt. Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy lehet-e együtt szedni a Reagilát az Arisppa-val? Egyéb psych. betegségeim: depresszió, amire 300 mg Olwexyat szedek naponta, úgy tudom ez a kényszeremet is megfogja. 1/4 tabl. Yarocent (15 mg-osból) is szedek elalvás előtt, ugyanis enélkül nem vagyok képes mélyen aludni a Reagila alvást segítő mellékhatása mellett sem. Nagyon szépen köszönöm válaszát!
Kérdező: Lymeos Válaszok száma: 0 db
Van egy 8 és fél éves lányka unokám, aki 32 hétre született császárral, ugyan is akkor 36 éves lányomnak terhességi mérgezése volt/lett. Az utóbbi időben észrevettem hogy unokám csak az anyját imádja, csak azt csinálja és csak az a jó amit anya mond.. stb. Állandóan ajándékot készít neki, mindig meg akarja valamivel lepni. Tegnap !24-én/ csak is az anyjának készített rajzot karácsonyi ajándékként. Összegezve: mintha a külvilág, legalább is a család nem is lenne, csak is az anyja. Apukája is van, de vele is úgy viselkedik mint velünk /nagymama,nagyapa, unoka testvérek/, pedig ő még elnézőbb, türelmesebb vele szemben mint a lányom. Azt szeretném kérdezni, hogy ennek mi lehet az oda, vagy mit tehetünk hogy megváltozzon, mert félő később ez csak súlyosbodhat, és a gyerek önállóságát is veszélyezteti. Így is állandóan komoly, nincsenek barátai, pedig jó szívű, bár néha kicsit nyers. Kérem segítsenek, akár annyival is hogy majd kinövi a gyerek, tehát bármilyen tanácsot, véleményt megköszönök. Nem beszélve arról, hogy kicsit nekem is rosszul esik az amit csinál, hisz meg teszek érte mindent amit lehet. Válaszukat tisztelettel köszönöm. Üdvözlettel: 1 nagymama
Kérdező: Eszter_ Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Doktornő/Úr! Most olvastam, hogy a Cipralex-et nem szabad olyan gyógyszerrel együtt szedni, amely a szívritmusra hat. Én kb 5 éve szedem esténként az 1 db 10 mg-os Cipralexet és 1 db 50 mg-os Xanax Retard-ot. Reggelenként viszont már régebb óta szednem kell Coverex 1 egész vérnyomás csökkentőt és fél Nebibeta pulzuscsökkentőt. Lehet ezeket így együtt? Szeretném elhagyni a pánikbetegségre kapott gyógyszereket, de egyelőre a Xanax.szal próbálkozom, minden másnap veszem csak be, aztán fokozatosan elhagynám... Előre is köszönöm a válaszát.
Kérdező: Kata63 Válaszok száma: 0 db
Rilex nevű gyógyszert meddig szabad szedni? 2 hónapja járok pszichiáterhez, kényszerbetegség és annak tünetei miatt. Első alkalommal felírta a Scippa 10mg-ot napi 1x, Rilex 2.5mg 2x fél, Anafranil 25mg este 1. Azóta kicsit jobban lettem majd visszaestem, ma voltam kontrollon, de még mindig aztmondta ugyanugy szedjem őket ahogy eddig. De a Rilex betegtájékoztatójában és az inetrneten is azt olvastam ,hogy max 8 hétig szabad szedni és a kezelés a lehető legrövidebb ideig tartson. Na most ez már akkor 12 hét lesz, említettem neki, de nem fogalkozott vele azt mondta szedjem nyugodtan. Nem lesz ettől bajom már? Amit észrevettem ,hogy egyre rosszabb a memóriám főleg a rövidtávú, például a telefonszámom se jut szokszor hirtelen eszembe stb.. 31/F
Kérdező: storm29 Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! A segítségét és a javaslatát szeretném kérni, súlyos problémával fordulok Önhöz. 31 éves miskolci férfi vagyok és egy furcsa és ritka fóbiától, emetofóbiától szenvedek immáron több mint két évtizede. Nem az interneten megtalálható leírások szerinti "típusos" formájától. Korábban akkor is szorongtam, ha valaki rosszul volt mellettem, ez azonban többszöri expozíció nyomán szinte teljesen megszűnt. Pánikbeteg is vagyok, tulajdonképpen szinte minden gastrointestinalis kellemetlen folyamattól szorongok. Hányinger esetén pedig nagyon bizarr pánikrohamot tudok produkálni. Ilyenkor minden erőmmel, ösztönösen (tudattalanul) az ingerek (öklendezés, expulsio) ellen küzdök és próbálom visszafojtani és/vagy a figyelmemet elterelni. Tekintve, hogy a pánikom pontosan ilyen tüneteket generál, egy öngerjesztő folyamatba csúszok bele. A sors fintora, hogy sajnos gyakran vannak ilyen tüneteim, azonban szerencsére az inger nem mindig olyan erőteljes, hogy az öngerjesztő folyamat beindulhasson és a pánikroham kiteljesedhessen. Sajnos ezidáig nem tudtam megfigyelni, hogy ez minek a függvénye, a psyches izgatottság meggátol abban, hogy a folyamatot vizsgálhassam. Korom előrehaladtával a tünetek még gyakrabban jelentkeztek és egyre intenzívebben, ezért három alkalommal is gastroscopiát javasoltak, melyek minden alkalommal negatív eredménnyel zárultak. Így a panaszaim hátterében psychés eredetet állapítottak meg és ebben az irányban javasolták a további diagnosztikus vizsgálatokat és kezelést. Tekintve, hogy ezt nem tudtam elfogadni, önkényesen további invazív vizsgálatoknak vetettem alá magamat, melyek mind negatív eredményt hoztak. Mostanra magam is beláttam, hogy az esetek többségében psychés folyamatok okozzák a tüneteimet. Azonban abban az esetben is ugyanúgy reagálok, ha a panasznak valamilyen vegetatív oka van (pl. ételabusus, vagy infectio). Tehát gyakorlatilag "nem tudok" hányni, bármennyire szürreálisan hangzik is. Tágabban összefoglalva, a saját szomatikus folyamataimtól félek, leginkább azoktól, amelyek valamilyen formában a gastrointestinumot is érintik. Ezzel így nagyon nehéz egészséges, normális felnőtt életet élni. A probléma mostanra oly mértékben súlyosbodott, hogy a mindennapi élet korábban triviálisnak tűnő feladatainak elvégzése is komoly problémát okoz. A megoldást mindenképpen két fronton szeretném keresni, az egyik, hogy mi váltja ki a tüneteket, a másik pedig, hogy miért így reagálok rájuk, hiszen a fentebb említett fizikai kiváltó okok esetében ez is nagyon fontos lenne. A szakemberek többsége ezt a másodikat figyelembe sem vette, nem hallgatták meg az érveimet. Keresem tehát a hányingerre, öklendezésre hányásra jelentkező pánikreakcióm okát. Nagymater elmondása szerint, édesanyám kisgyermekkoromban többször hagyott magamra veszélyhelyzetekben. Gyakorlatilag megijedt ezekben a szituációkban és próbált belőlük kimenekülni, ahelyett, hogy rólam gondoskodott volna. Ilyen esetekben, állítólag több alkalommal előfordult, hogy sikítozva menekült a szoba másik végébe, ahol becsukott szemmel, befogott füllel a sarokba guggolt. Édesanyám psychés problémáiból adódó megnyilvánulásai egyéb kritikus helyzetekben, sajnos más, biztonságérzettel kapcsolatos, ill. személyiségfejlődési problémát okoztak. Egyértelmű caracteropathias jegyeket mutatok, melyeket én magam is felismerek a viselkedésemben. A kezdetektől fogva, szociális, beilleszkedési problémáim voltak, vannak. Ezek megjelennek a baráti- és párkapcsolatokban, kollegális- illetve minden más emberi kapcsolatok vonatkozásában. Ezt azonban jelenlen másodlagos problémának tartom. Az elsődleges a fentebb leírt. Úgy vélem, hogy sokkal jobban tudnék fókuszálni a másodlagos problémára, ha az elsődleges megoldódna. Számos szakembert felkerestem már, több alkalommal feküdtem hónapokat a MISEK Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztályán, de az alapprobléma perzisztens, ezen nem tudtak segíteni. A hagyományos, feltáró jellegű terápiák nem váltak be a problémára, véleményem szerint bármilyen hosszú távon lehetne folytatni, de nem járnának eredménnyel, mert az alapproblémával kapcsolatos konfliktusok non-verbális korból származnak. Amennyiben már találkozott hasonló problémával és/vagy tud bármilyen javaslatot tenni, hogy hova fordulhatok ezzel, kérem tegye meg. Köszönettel, H.T.
Kérdező: habonytamas Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Scippa, Rilex, Anafranil. Ezek mennyire hatásosak és erősek? Több mint 10 éve fennálló kényszerbetegségre, generalizált szorongása és ezekkel társuló tünetekre kaptam ezeket, mert már a napi dolgaimat se tudtam elvégezni szinte. HAS: 28 pont a leleten ez van. Scippa 10mg -ból reggel 1-et kell, Rilex 2.5mg-ból 2x fél (ez reggel meg este vagy reggel meg délbe?), Anafranil 25mg este 1. Ma van a 3. napja hogy beszedtem őket, első nap kicsi hányinger volt, tompultság, majd memóriazavar (pl.: ültem és az gondolkodtam hogy az előbb mit akartam csinálni és nem jutot eszembe csak kicsit később) pici szédülés, de ami a legrosszabb az a tenyérizzadás, szó szerint csöpög a tenyeremből a víz, viszont kezdem magam kicsit jobban érezni. Ezek a tüentek elmúlnak majd? ha igen kb mikor? Azt olvastam ,hogy a rilex-et max pár hétig szabad csak szedni a betegtájékoztatóba ez van. De miért? És utána fog ez helyett hasonlót felírni? Mert úgy tudom ,hogy az antidepresszánsokhoz kell szedni nyugtatót is. Az analfranil miért kell ezek mellé? Az nem ugyanaz kb. mint a Scippa? És a libidó csökkenésre mint mellékhatásra lehet szedni ezek mellé potencianövelőt, például ginsenget? Ugy hallottam szabad. Köszönöm 31/Férfi
Kérdező: storm29 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr.Papp Tímea 2018-12-29 09:44:13
Kedves Doktornő/Úr! A napi teendőimet szinte már el se bírom látni, mert mindent többször megnézek, van hogy órákba telik mire valahova el tudok indulni, például a hűtőből kiveszek valamit, de ha visszarakom már legalább fél órába telik mire eltudok jönni onnnan mert úgy érzem mintha az agyam nem fogná fel a dolgokat, látom hogy leraktam , de utána már mintha át is menne a tudatomon. Aztán ehhez társul az állandó tenyérizzadás, szitne van hogy csöpög a tenyeremből, az állandó fejfájás, a szédülés, ha pl egy helyben próbálok állni hiába próbálom tartani magam a tükörbe nézve is látni hogy billegek jobbra balra, a fülcsengés, fűlzúgás, a rémálmok, tömegben mindig azt hiszem hogy engem néznek, az állandó rosszkedv, mindentől félek , koszosnak érzem magam, nem emrek semmihez hozzányúlni ami piszkos vagy annak mondható, egyszerűen semmit nem tudok csinálni mert mindent megnézek sokszor, és ha megzavarnak kezdhetem előlről. De már olyan kis dolgokat se tudok emgcsinálni amit régebben fel se tünt hogy megcsinálom mint például a fogmosás vagy a mosás stb... De például ha a szobába lépek már rettegés fog el, hogy valamit nem jól csináltam és most ez meg az fog történi ha mégegyszer meg nem nézed. És van ,hogy ezek számolásban valósulnak meg, hogy ennyiszer kell még megnézned. Vagy ha elmegyek boltba, már az utcán ha megyek mindig azt figyelem , hogy nem e leszek koszos stb.. Állandóan remeg a kezem, a szívem is szúrkál. Munkámat se tudtam már ellátni mert volt hogy szünetekből is elkéstem . Vagy ha tv-t nézek elsőre szinte meg se tudom érteni miről van szó nagyon kell mindenre koncentrálnom. Illetve, sokszor napközbe is eszembe jutnak e félelmeim és akkor még jobban szorongok, beképzelem ,hogy valóban megtörtént velem az amitől félek és akkor próbálom a gondolatot elhessegetni. Kész rémálom az életem. Középiskolás koromban még mindenből szinte kitűnő tanuló voltam, az agyam teljesen fogékony volt, elsőre megjegyeztem a számokat, bármit. 3 éve még pszichiáternél is voltam, akkor szedtem minden félét, de nem használtak, akkor még ennyire nem voltam ilyen állapotban, már arra is gondoltam (meg olvastam is a neten), hogy volt akinek az antidepresszánsok okoztak agykárosodást... Ön szerint mit tehetnék. Hova forduljak? Köszönöm
Kérdező: storm29 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr.Papp Tímea 2018-06-29 12:09:31
T. Doktor Úr/Nő. Januárban kiderült, hogy epekövem van, és műteni kell. Sajnos nehezen viseltem a betegségem, és nem tudtam feldolgozni, hogy műteni fognak :( Kiborultam. Nagyon sokat sírtam. Egyéb egészségügyi próblémáim is voltak, és bebeszéltem magamnak, hogy rákos vagyok. Azóta számos vizsgálaton voltam, nagy próbléma nincs. EPE REFLUX. Nem dolgoztam 3 hónapig...sokat voltam egyedül, volt időm agyalni. Teljesen kikészültem. Amikor kiderült a vizsgálatok során, hogy nem nagy a baj, fokozatosan kezdtem jobban lenni.Már dolgozom ami jót tesz. Január óta diétázom, de szerintem az " ideg" is közre játszott a 20 kg fogyásban. Az alvásommal is próbléma van. 3-4 óra alvás után csak forgólodas. Voltam a phsziatrian, kaptam gyógyszert. A doktornő kérdezte, hogy irjon- e fel? Jártam már nála többször előtte. De az állapotom fokozatosan javul. Nem szeretném szedni a gyógyszert amit felirtak. Szeretnék érdeklödni, hogy tud-e ajánlani nekem valami gyógynövényes szert? Szorongás a diagnózis. A xanaxot időnként szedem.A felírt gyógyszer neve:Velaxin. Vàlaszát előre is kószönóm. Tisztelettel: Csertekné Mariann.
Kérdező: Csertek Istvánné Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr.Papp Tímea 2018-06-14 12:48:19
Tisztelt Dr 8 hete hogy meghalt a férjem és mindamelett hogy nem tudom ezt feldolgozni erthetetlen módon vágyom a sexre.Ez normális ? kapcsolatra nem az szóba sem jőhet simán csak sex semmi más és semmi tőbb.Nem értem miért van ez bennem furcsálom vagy egy menekvés vagy fogalmam sincs.Minden rendben van velem ? hisz szerettem a férjem bár az utóbbi jó 3 hónapban alig volt kőztűnk valami ő már beteg volt csak mi még nem tudtuk. Kőszőnőm
Kérdező: ValentinaTina Válaszok száma: 1 db
Olyan kérdésem lenne,hogy ha a legutóbbi gyógyszerem amit 19-től a mellékhatások miatt 1 hétig szedtem csak akkor az újabb gyógyszer vagy injekció? beállítás is történhet otthon táppénzen vagy be kell feküdni a kórházba? szorongás,vonatkoztatások,pszichózis állapotrosszabbodás,érzéseimet nehezen öntöm szavakba,körülményesek. Számos gyógyszer ki van próbálva a közel 3,5 év alatt
Kérdező: BorEsztike Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr.Papp Tímea 2018-02-07 16:41:33
0-24 derealizációm van. A derealizáció gyógyítható? Ha igen hogyan?
Kérdező: jessy Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr.Papp Tímea 2018-02-07 16:33:02
Tisztelt doktor úr/nő! Mintegy 3 évvel ezelőtt költöztem haza Magyarországra, korábban Angliában éltem, ahol citalopramot kaptam az orvosomtól, ami úgy hiszem, hogy egészen kiválóan segített. Amint hazaköltöztem és körzeti orvost kellett válasszak, kiderült, hogy rendkívül magas a vérnyomásom és egy cukorbetegség kapujában állok. Az orvosom a vérnyomás problémát(ami azóta 25 kiló fogyással megoldódott) különböző vérnyomás csökkentőkkel kezelt, pluszba kaptam frontint, amit havi 100 szemes kiszerelésben írtak fel nekem(napi 1 mg-ot szedhettem volna). Elsősorban az én ostobaságom és a könnyen elérhető gyógyszer függőséghez vezetett, többet kezdtem el szedni a megengedettnél. Ekkor, szinte napra pontosan egy éve jelentkeztem a helyi addiktológián, ahol átállítottak 2x0.5 helex sr-re és az addigi citalopramot lecserélték brintellixre. Az utóbbinak azt hiszem, nemhogy nem sok haszna, úgy hiszem nem használ... Az első, a helex memória zavart okoz nálam, rendszerint alapvető dolgokat elfelejtek. Lassult a beszédem és roppant ingerlékeny vagyok. Ezeket a tüneteket elmeséltem addiktológus orvosomnak, és 7 nappal ezelőtt a reggeli adag(0.5) elhagyása mellett döntött. 2-3 nap elteltével pánikrohamok kezdtek rám törni, a ,,mit keresek én itt gondolatok,, és a megőrülésről való rettegés kezdett úrrá lenni rajtam. Nem tudom, mitévő legyek, az orvosom szabadságon van. Próbáltam segítséget kérni a pszichiátriai ügyeleten, ahol a helex újbóli szedését javasolták, amivel nem tudom, hogy jót teszek-e magammal vagy sem?! Szeretném megkérdezni, hogy létezne-e más alternatívája a helex elhagyásának? Esetleg pótolható volna kisebb adagú frontin bevétellel, avagy más nyugtatóval támogatható a leszokás, és a brintellix mire cserélhető? Köszönöm megtisztelő válaszát és segítségét! Molnár Ákos
Kérdező: neoyork Válaszok száma: 1 db
Kedves Orvosok! Olyan kérdésem lenne, hogy pánikzavaros vagyok (3 hete gyógyszereket szedek - Scippa és Frontin) és november elején voltam vérvételen, ahol a vizelet ürülékemben magas volt a totál bilirubin (32,7 umol/L) és a konjugált bilirubin (8,7 umol/L). Az általános vizelet minta alapján pedig negatív jött ki a bilirubinra. A szemeim egy kicsit sárgásak azért, főleg alul.. Ebből lehet bármiféle bajom? Nagyon magas a szint a normálhoz képest? Háziorvosnál amikor voltam akkor azt mondta, hogy nem annyira vészes, mindenkinek magasabb, mint ami elő van írva.. mégis félek, itt vagyok pánikbetegen és lehet nem is szabadna pl. Frontint szednem és mégis szedem? Válaszukat előre köszönöm!
Kérdező: jessy Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr.Papp Tímea 2018-02-07 16:28:21
Mint írtam a Scippa-t, el is kezdtem szedni. Egy felet monden este lefekvés előtt. Viszont azt érzem, hogy egyre rosszabbul vagyok. Pedig Frontinnal veszem be. Fél Scippa és fél Frontin. Létezik, hogy 1-2 hétig rosszabbul van az ember tőle és utána kezdi hatását? Sajnos egyatalan nem tudok aludni se. Nagyon erős fejfájásaim is vannak mostmár. Folyamatosan azt érzem, hogy majd megfulladok és nagyon erős a halálfóbiám. És nagyon ki van száradva a szám éjszaka a gyógyszertől.
Kérdező: jessy Válaszok száma: 1 db
2 hónapja folyamatosan szorongok, pánikbetegséget diagnotizáltak nálam. Nagyon erősek a rosszulléteim, és folyamatos, minden pillanatban rosszul érzem magamat.. Mintha mindjárt meghalnék, nagyon erős halálfóbiám van és minden rosszullétemre ezt képzelem.. pedig semmi bajom nincsen. Járok pszichológushoz is autogén tréning miatt és számtalan orvosnál. Fél szem Scippa-t kellene bevennem minden este. Mi a véleménye? Mit tudnék tenni, hogy jobban legyek? Köszönöm segítségét! 20 éves/ nő
Kérdező: jessy Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: dr. Indries Krisztián 2017-11-30 20:49:12
35 éves lány vagyok Nem organikus pszichózisom és nem meghatározott személyiségzavarom van. Kicsit több,mint 2 hónapja nem kell szednem a Restigulin gyógyszerem. Este 5 mg szedtem belőle. Kb.csütörtöktől de inkább péntektől úgy érzem,gondolom,hogy néznek,figyelnek (konkrét személy),rosszat gondolnak rólam és úgy érzem ezt se bírom ki .Emellett úgy érzem megbolondulok,megőrülök és néha ezért többek között úgy gondolom nyugtatót kellene szednem ill. van amikor azt gondolom,hogy lehet azért van mert nem szedek gyógyszert. Főleg stresszesebb időszakaimban vannak ilyen problémáim
Kérdező: BorEsztike Válaszok száma: 1 db
Kedves Hölgyem, uram, a következőkben szeretnék segítséget kérni: a menstruációs előtti kb. 1 héttel kezdődő tünetek nálam sajnos egyre súlyosabbak: depresszió, sírógörcsök, dührohamok a legapróbb dolgok miatt, öngyilkossági gondolatok, félelemérzet mindentől stb. Sajnos nem csak én, de a családom is egyre nehezebben viseli ezt az időszakot, én pedig hiába próbálok uralkodni magamon egyszerűen úgy érzem nem vagyok ura önmagamnak. A nőgyógyászom először a premens tablettát javasolta, ez nem használt, később felírt fogamzásgátló tablettát (amit egyébként nem szedek és nem is szeretnék) ez sem használt, de a májfunkciós értékeimet rontotta, ezért abbahagytam. Lehetséges, hogy valamilyen pszichiátriai probléma áll a dolog mögött? Megoldás lehet esetleg egy antidepresszáns, hangulatjavító gyógyszer szedése? Várom szíves visszajelzésüket, segítségüket mert nagyon el vagyok keseredve emiatt és mindig félelemmel várom a következő ciklust. Nagyon köszönöm előre is!
Kérdező: Párduci Válaszok száma: 0 db
TISZTELT DOKTOR ÚR DOKTOR NŐ!! Érdeklődni szeretnék hogy a következő betegségeim vannak REUMA:IZÜLETI ELVÁLTOZÁS-SYNOVITIS ÉS TENOSYVITIS.EPICONDYLITIS MEDIALS PSYCHIÁTRIA:KÖZEPES DEPRESSZIÓS EPIZOD KARDIÓLOGIA:IDÜLT ISCHAEMIÁS SZIVBETEGSÉG,K.M.N-RÉGI SZIVIZOM ELHALÁS NEUROLOGIA:PARKINSON KOR Ezzekel a betegséggékkel el lehet-e inditani a leszázalékolást:: Válaszukat előre is köszönöm szépen
Kérdező: Brigitta2 Válaszok száma: 1 db
Tisztelt Hölgyem/Uram! 30 éves nő vagyok,és mostanában folyamatosan szorongok(aludni is nehezen tudok).2 hónapja rosszul lettem a buszon,ahonnan egyből le is szálltam(pánikroham lehetett-szédülés ,szapora szívverés-vashiányos vérszegény vagyok)És azóta folyamatosan ezeken rágódom,és figyelek minden rendülésemre.(eddig a légzésemre figyelve mindig megakadályoztam hogy olyan rosszul ,legyek megint).Tömegközlekedést ugyanúgy használom,tudatosan nem kerülöm.Édesapám betegsége,majd hirtelen halála (szívmegállás)nagyon megviselt(3 hónapja),új albérletbe költöztünk,elutasították a lakáshitelünket,gyes után visszamentem dolgozni.(és mindezt egy pár hónapon belül).Esténként citromfűt tablettát vagy teát iszok.De nappal sokszor nagyon rossz passzban vagyok.Sportolok,munka mellett iskolába is járok,és közben rettegek hogy ez már végig így lesz hogy mindig figyelnem kell magamra.Vagy egyáltalán a gyász feldolgozás ezen módja normális még?Szeretnék megint normális lenni!Nem tudom ezen tények függvényében kellene-e "külső" segítséget igénybe vennem?Vagy most még elég pár dolgot betartanom amivel átlendülhetek ezen a rossz időszakon?Válaszukat előre is köszönöm!
Kérdező: Léna Válaszok száma: 1 db
Üdvözlöm!Én 38éves nő vagyok,és ugy érzem problémám lehet az alkohollal.Tudni kell,hogy 14éve pszihiátriai kezelés alatt állok,soha nem volt gondom az alkohollal.Két honapja körül,majdnem minden nap iszok,kb:2-2fél üveg bort.Sajnos az ithoni körülményeim se tul jok,ápolom a beteg édesanyámat,aki már oxigénes tüdőbeteg.Ugy érzem igy probáltam kicsit könnyiteni a lelki fájdalmamon,hogy ne a szenvedést lássam,és hogy nekem is jobb hangulatom legyen néha.Kibirom 1-2napig is hogy nem iszok,de ha nagyon feszült a helyzet,sajnos akkor hozzányulok az italhoz.Az lenne a kérdésem,hogy alkolista vagyok már?Muszály eggyik naprol a másikra letennem az alkoholt?Fokozatosan is lelehet rakni? Üdvözlettel:Hajni
Kérdező: Hajni1978 Válaszok száma: 1 db
Tisztelt dr.13 éve szedek rexetint 20mg.regggel 1x.xanax sr 0.5mg.2x1.A gyógyszer mellet hangulat ingadozás ,idegesség,félelem pánikszerű rohamok alvás zavar jelentkezett.Most jelenleg 30 mg rexetint.reggel 1x,xanax 0.5mg 3x1,spitomon 10mg 2x1 és yarocent 15mg szedek este.Jobban vagyok de még reggelente gyomorideggel ébredek és izzadok éjszaka.Ez a gyógyszer kombináció nem okoz e szervi betegséget.Szoktak e írni két féle nyugtatót és antidepresszánst együtt .Vagy el kellenwe hagynom valamelyiket?.
Tisztelt Szakember! 34 éves lány vagyok.30,5 éve epilepsziás. 2,5 éve pszichiátriai beteg is.Jelenleg nem organikus pszichózis meg nem meghatározott személyiség van diagnosztizálva,de szeptemberig közepes depressziós epizód is volt. Utána szeptemberben mánia,hypománia gyanú vagy az voltam aztán csak sima egy nem meghatározott ismétőlődő affektív hangulatzavar és emellett vagy után majd dispória és hangulati életzavara.Eléggé ingadozó a hangulatom meg feszült,ideges,ingerlékeny vagy és néha okkal-ok nélkül megsértek vagy leszólok másokat. Orvosomat is.Néha szinte koncentrálni se tudok vagy csak nagyon rövid ideig. Semmit nem tudok tenni de van olyan napok amikor semmit se csinálnék illetve nehezen meg a felkelés is nehéz.Mennyiségileg. Ezektől nagyon szenvedek.Napközben is sokszor változik a hangulatom.Alvásom változó de csak mennyiségileg. Általában másnap alszok el van,hogy 2-kor de ekkor is mert a szüleimet zavarja a világítás. Többnyire 2-6 vagy 6,7 órát alszok ami után nem vagyok fáradt csak ha visszaalszok mert korán van. Ritkán alszok 7-8 órát vagyis 8-at nem.Papíron részleges betegségbelátás és terápiás adherencia szerepel. Pszichiátriai gyógyszerem Kventiax 25 mg 2x25 kellene szednem,de nem igazán szedem mert álmos,fáradt és rossz hangulatú leszek . Epilepsziára Rivotrilt amiből az orvosom plusz 1/2-1 tablettát írt ki,hogy szedjek napközben szükség esetén szorongásra de csak 1 órát hat (1/2). Rivotrilból 0,25-0-,05 mg szedek,Lamotrigin Orionból 100-0-150 mg Depakine Crono 3x300 mg. Lehet a gyógyszerektől vagyok ilyen állapotban vagy mitől? Mit csináljak,hogy jobban legyek? Orvoshoz nem akarok menni mert nem változtat a gyógyszeren csak csökkenti. Minimum 150 vagy 175 a maximum 300 környékén van de én a felírtat se bírom.Segítsen!
Kérdező: BorEsztike Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Szakember! 34 éves lány vagyok.30,5 éve epilepsziás. 2,5 éve pszichiátriai beteg is.Jelenleg nem organikus pszichózis meg nem meghatározott személyiség van diagnosztizálva,de szeptemberig közepes depressziós epizód is volt. Utána szeptemberben mánia,hypománia gyanú vagy az voltam aztán csak sima egy nem meghatározott ismétőlődő affektív hangulatzavar és emellett vagy után majd dispória és hangulati életzavara.Eléggé ingadozó a hangulatom meg feszült,ideges,ingerlékeny vagy és néha okkal-ok nélkül megsértek vagy leszólok másokat. Orvosomat is.Néha szinte koncentrálni se tudok vagy csak nagyon rövid ideig. Semmit nem tudok tenni de van olyan napok amikor semmit se csinálnék illetve nehezen meg a felkelés is nehéz.Mennyiségileg. Ezektől nagyon szenvedek.Napközben is sokszor változik a hangulatom.Alvásom változó de csak mennyiségileg. Általában másnap alszok el van,hogy 2-kor de ekkor is mert a szüleimet zavarja a világítás. Többnyire 2-6 vagy 6,7 órát alszok ami után nem vagyok fáradt csak ha visszaalszok mert korán van. Ritkán alszok 7-8 órát vagyis 8-at nem.Papíron részleges betegségbelátás és terápiás adherencia szerepel. Pszichiátriai gyógyszerem Kventiax 25 mg 2x25 kellene szednem,de nem igazán szedem mert álmos,fáradt és rossz hangulatú leszek . Epilepsziára Rivotrilt amiből az orvosom plusz 1/2-1 tablettát írt ki,hogy szedjek napközben szükség esetén szorongásra de csak 1 órát hat (1/2). Rivotrilból 0,25-0-,05 mg szedek,Lamotrigin Orionból 100-0-150 mg Depakine Crono 3x300 mg. Lehet a gyógyszerektől vagyok ilyen állapotban vagy mitől? Mit csináljak,hogy jobban legyek? Orvoshoz nem akarok menni mert nem változtat a gyógyszeren csak csökkenti. Minimum 150 vagy 175 a maximum 300 környékén van de én a felírtat se bírom.Segítsen!
Kérdező: BorEsztike Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Kondorné dr. Orosz Ágnes 2017-02-10 19:38:45
Kb 1,5 éve kezdödött mikor is egy napon reggel 8 körül arra ébredtem h alig kapok levegöt és a pulzusom is volt vagy kb 130, akkor ki lett hivva a mentö és pánikrohamot állapitittak meg, az esett után antidepresszáns kellett szednem ami gyakorlatilag az 70%-ban csökkentette a tüneteket/rohamok számát. Ez általában mindentúl függetlenül, egy átbulizott éjszaka után vagy éppen egy nem kivánatos lelkizés után tört rám. A rohamok általában 10 perctöl 3 oráig tartanak, a roham esetben enyhe vagy erös hirtelen fejfájással, de mindenesetben hidegrázással, végtagjaim zsibbadásával, és egy nyugtalan érzéssel, pulzusszám emelkedéssel indul majd érzékelési zavarral és szédüléssel folytatodik. Az esetek többségében elalvás után jeletkezik, vagy esetben esténként még éber állapotban. A kérdésem az lenne, h ez ténylegesen Pánikbetegség/roham, vagy esetleg van e a TIA-hoz köze, ami a Stroke elöbetegsége.
Kérdező: zolikazz Válaszok száma: 1 db
Tisztelt Doktornő! 37 éves vagyok,pánikbetegségben szenvedek.Pszichiátriai kezelés alatt állok,2 hónapja.z első gyógyszeres terápiám sikertelen volt(Brintellix,Frontin).Jelenleg a második kúrát csinálom(Rexetin,Xanax).Voltak előzetes vizsgálataim(EKG,vérvétel,neurológia,tüdőszűrő),amik azt mutatták nincs semmi szervi betegségem.Folyamatos rosszulléteim vannak,amik egyre elviselhetetlenebbek.Már nem vagyok képes dolgozni,nem igazán hiszek semmiben,s senkinek.Tüneteim:vérnyomás ingadozás,fejfájás,szédülés,kellemetlen érzés a mellkasomban,mintha szívproblémám lenne,rosszul alszom,rémálmok gyötörnek,kórházba kerüléstől való félelem,halál gondolatok,s ettől való félelem. A kérdésem az lenne,hogy ez biztos hogy pánikbetegség? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: György
Kérdező: Borza György Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: dr. Indries Krisztián 2016-09-15 23:34:33
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy nagyon rosszul érzem magamat.Június 15.-én egy pszichiáter pánikbetegséget diagnosztizált nálam.Előtte volt 3 EKG vizsgálatom,2 vérkép vizsgálatom,cukormérésem,vese,máj vizsgálatom, ahol semmi rendellenesség nem mutatkozott.Minden vizsgálatom jó lett. A Doktornő felírt számomra gyógyszereket: Brintellix 10 :napi 1 ; Frontin 0,25 :naponta 3x 1,5 és xanaxot,ha rohamom van. Azt mondta a Doktornő hogy javulnom kéne,de ez nem nagyon történt meg.Éjszakai rosszulléteim vannak.Gerincből induló impulzus ami a kisagyamban nyilal ki.Mellkasi szúró érzés,kiérződő szívverés,fejfájás,szédülés.zsibbadás,oxigén hiány,rossz közérzet.Magamban keresem állandóan a betegségek jeleit.Délutánonként mikor lefekszem,általában mindig elkap ez a roham.Egész nap nem tudok csinálni semmit jóformán,mert attól félek rosszul leszek.Halálfélelmeim vannak,éjjelente rémálmok gyötörnek,amiktől alig tudok aludni. A doktornő szerint jobban kéne lennem,de ez nem így van.Mit tudok én még tenni?Olyan rossz ez a bizonytalanság!Kezdem teljesen elveszíteni önmagamat.Lassan elveszítek minden reményt.Kérem segítsen tanácsával,mit lehet még tenni,vagy mit javasol? Előre is köszönöm! Tisztelettel: Borza György
Kérdező: Borza György Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: dr. Indries Krisztián 2016-08-08 23:02:50
Tisztelt Doktornő/Úr! Szeretném a segítségét és véleményt kérni, mert nem tudom, hogyan kezeljem ezt a helyzetet.Úgy érzem így nem alakulhat jó irányba a kapcsolatunk,ha nem beszél és nyílik meg felém a párom.Én pedig nem tudom így elfogadni a dolgokat,csak agyalok és beszélnék,de nem tudom merjem e. Nővérem szerint nem is kellene ilyen "apró" dolgokon agyalnom.Mégis piszkálja a fantáziámat,miért vannak furcsának tűnő dolgok.Hogyan, mivel tehetek én ezekért és kell e egyáltalán ,hogy tegyek?!Vagy hagyjam,hogy alakuljon szépen lassan minden?! Kezdem,akkor a legelején.Van egy párom,akivel már 8.hónapja vagyunk együtt.Nagyon megszerettem és komolyan tervezek is vele.Úgy érzem Ő is a legkomolyabban gondolja velem.Nagyon csendes,visszafogott,udvarias,figyelmes,kedves és odafigyelő,de ami számomra furcsa volt már kezdettől.Nem tudtam hányadán is állok vele,kicsit sem mutatta vagy mondta ki mit gondol kettőnkkel kapcsolatban.Talán azért,mert mindig a másik végletet vonzottam,a "rossz" fiúkat.A lerohanósokat,a vagányokat,nagyszájúakat.Nem tudtam az első randi után,(amit eddig mindig),hogy Ő hogyan gondolja tovább,a 8. randi után csókolt meg,fogta meg a kezem.Vagyis,amikor először jött hozzám,én kézen fogtam és vezettem.Célozgatás is kellett,hogy eljöjjön az a csók.Ahhoz is fél év kellett,hogy az édesapját elhozza húsvét alkalmával hozzánk.A szexnél bár nekem kell mindig kezdeményezni,bújni és simogatni,csókolgatni és "kézbe venni" a dolgokat,de figyel rám és ügyel arra,hogy én eljussak a csúcsra.Aztán és bárhogy próbálok segíteni,annak ellenére,hogy a férfiassága nem lankad,két alkalommal sikerült eljutnia a "célig". Azt mondja legtöbbször,hogy fáradt és nem baj,ha Ő nem megy el mindig.Ez engem persze bánt,mert nem értem az okát és szeretném,ha neki is jó lenne úgy is.Persze azt látom,hogy élvezi közben,de az is fontos lenne. Sok mindenről beszélgetünk,de kettőnkkel kapcsolatos dolgokról nem nyílik meg,nem beszél a terveiről velünk kapcsolatban.Azt nem hiszem,hogy nem lennének velem tervei.Azt érezteti velem,hogy mennyire fontos vagyok,ahogy magához húz,ölel,puszil és a közelemben van mindig,amikor csak lehet.Amit hiányolok és furcsállok,hogy nem szólít meg,nem becézget.(A lányomat,szüleimet sem,csak azt kérdezi,hogy a többiek.)Amíg ismerkedtünk,írásban volt,hogy becézve szólított,bár az is ritka volt.Bár,ha együtt vagyunk,annyira közel vagyunk egymáshoz,hogy talán nem is kell,hogy megszólítson.Talán ez is abból következik,hogy csendes,visszafogott,szerény,régi vágású srác.A volt kapcsolatairól keveset tudok,de úgy érzem nem lehetett sok,talán nincs sok tapasztalata sem.A szülei elváltak,amikor 20 éves volt,édesanyjával az édesapja miatt nem tartja a kapcsolatot,mert zűrös válás volt.Ennyit tudok,de nem merek többet kérdezni és lehet nem is kellene?!A bátyja meghalt 1,5 éve,azóta jár édesapja templomba,ahová vasárnaponként párom is elkíséri.Utána együtt mennek ki a temetőbe.Ez is utalhat erre a túlságosan nagy óvatosságra,lassúságra,hogy Ő ily módon elkezdte gyakorolni a vallását?? Ami még furcsaság számomra,de lehet ez csak kényelmesség a párom részéről,egy ideje csak Ő jön hozzánk.Van saját lakása,voltam is nála pár alkalommal,ott is aludtam,de már hónapok óta csak Ő jön.Felújítások voltak nála,ágyat akar cserélni,hogy kényelmes legyen kettőnknek,de ez az ágy dolog már hónapok óta tart.Autót vett,azt egy pár hónapra cserélte le,hogy összejöttünk,elkészült a konyha,a szoba,ami tervben volt,de ez az ágy...!Nem gondolnám,hogy pénz kérdés.Már céloztam is rá,ha meglesz az az ágy,akkor én is mehetek újra és csavaroghatunk ott,meg hasonlók.Édesanyám szerint ez így kényelmesebb neki.Nem kell készülnie (kaja,pakolás,takarítás,stb) és persze,akkor jön és megy,amikor akar.Amikor viszont ott voltam,vacsit rendelt,tusfürdőt vett nekem,kikészített töröközőt és ez nagyon kedves,figyelmes dolgok tőle.Kicsit rosszul eső dolog ez is,mégis miért nem akarja azt,hogy menjek,tényleg csak annyi lenne,ami.Vagy lehet egy harmadik a dologban. Kérem mondja el,mit gondol,mit szűr le ezekből a számomra furcsának tűnő dolgokból!?Van okom aggódni ezek miatt és az együttlét terén lévő "problémával" kapcsolatban??Várhatok még vajon másabb hozzáállást tőle vagy merjek beszélni,rákérdezni dolgokra??Vagy nincs értelme felkavarni és ezzel kalamajkát okozni?? Nagyon köszönöm előre is! Köszönettel és tisztelettel:Csillagocska
Kérdező: csillagocska Válaszok száma: 0 db
3-Hónapja nem tudok aludni csak hallgatókkal akkor is csak 2,3, órát este rám tör a szorongás 35 éves vagyok.lelki segély vonalak is megszüntek pszihiáter re pedig nem telik hogyan tudnánk egyedül kijônni ebbôl a szorongásos valamjbõl mert pontosan a nevét nem tudom ez mijen betegség!
Kérdező: sanyika Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Segítség Nyújtók! Nagy problémával küzdök, ugyanis kislányom, aki jelenleg Skóciában folytatja tanulmányait, felhívott és őszintén elmondta, hogy 2 éve bulimiában szenved és már nem bír egyedül megbirkózni a problémával. A családban sajnos szinte mindenki depresszióban szenved, örökletes betegség ezek szerint, de bulimiával még nem találkoztam. A kiváltó ok az Ő esetében, hogy a nagy, első szerelme elhagyta és nem tudja feldolgozni, azóta nincs is kapcsolata, holott 20 éves. Nem tudom, hogy a nagy távolság miatt, milyen tanácsokkal lássam el, hogyan tudom segíteni, találok-e olyan orvost, aki esetleg skypon látná el tanácsokkal, legalább heti 2-3 alkalommal. Ez ügyben várnám megtisztelő válaszukat, amit előre is nagyon köszönök!! Tisztelettel: Edit anyuka
Kérdező: lohere68 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Thiery Henriette 2015-11-09 16:25:52
Még júniusban írtam az Önök oldalára, egy pszichiáternek, kíváncsi lennék az Ő szakvéleményére is a fiam betegségével kapcsolatban. Választ még nem kapta eddig. Gondolom sok a dolguk. Lenne még egy kérdésem: Mivel a fiam állapota szinte változatlan, fél még dolgozni menni, nem tud összpontosítani hosszabb ideig nem igazán megy sehova, november közepéig kapja az aktív korúaknak járó jövedelempótló támogatást melynek összege 22800 Ft. Érdemes lenne-e megpróbálkozni beadni a leszázalékolási kérelmet az Ő esetében, viszont az új jogszabály szerint ha jól tudom az utolsó 5 évben kellett volna 1095 munkanappal rendelkeznie ami Neki nincs meg, volt munkanélkülin 2 alkalommal, és tavaly október óta/mióta beteg lett/ nem is tudott volna dolgozni. Mit javasol mit tegyünk? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát, bocsánat amiért írtam:SELYMES
Kérdező: selymes Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Doktornő/Úr! Szeretnék a segítségét és véleményt kérni, mert nem tudom, hogyan kezeljem ezt a helyzetet. Komolyan mondom, kétségbeejtő és én azt gyanítom, valamiféle pszihiátriai baj állhat a probléma mögött. Ha egy picit hosszú leszek, bocsánatot kérek érte, de nem biztos, hogy rövidre sikerül fogni, mert azért ki kell valahogy rajzolnom a történetet. Hosszú évekkel ezelőtt megismertem egy embert, aki várttal ellentétben igaz barátom lett. Nem szexuális dologról van szó, ezt szeretném leszögezni. Harmonikus barátság működött köztünk toleranciával, türelemmel stb. Nagyon jó ember volt, nagyon szép szívvel és lélekkel, de pukkancs volt világéletében.Hát, ebből a pukkancsság az, ami a megmaradt! Az én esetemben a legelső találkozás volt kritikus, iszonyatos módon viselkedett, amiért később bocsánatot kért. A sors úgy hozta, hogy ezután is volt kapcsolat köztünk. Lassan megismertem és megszerettem. Megtanultam tisztelni, becsülni és bízni benne. Voltak esetek, amikor nem viselkedett szépen, de nem tudtam haragudni rá. Pl. költöztem és azt mondta nekem, hogy jön segíteni és magától mondta, nem kértem, de amikor rákerült a sor, akkor már lusta pasi volt, pedig nem trógerolnia kellett volna, mert arra ott voltak az emberek, akiknek ezért fizettem, és vasárnap költöztem, nem hétköznap. Ami már akkor is feltűnő volt, hogy a környezetemben mindenkivel összeveszett, legyen az felnőtt, gyerek, kamasz, szakmabeli, laikus, de saját tapasztalatomból kiindulva (elismeri, ha hibázik) én mindig a védelmembe vettem, de az összeveszésnek az lett a vége, hogy halálra sértődött, nem beszélt meg senkivel semmit, letiltotta az e-mailt, telefont, mindent, kibújt a személyes találkozás elől, de én nem vettem az intő jeleket, vak voltam rájuk. Na, most már én is erre sorsra jutottam, de nem tudom mit vétettem, mert tudomásom szerint semmit. 2010-ben beindított egy vállalkozást a főállása mellett, ami komoly vagyonosodást jelentett. Mint kiderült, a 2014-es nettó bevétel majdnem 21 millió Ft volt, a korábbi 170 eFt/hó nettó jövedelemehez képest és én a történtekre csak ezt a magyarázatot találtam, mert az indok az volt, "másképp élek és másképp gondolkozom", meg "elértem egy szintet", alátámasztva hazugságokkal, vádakkal, rágalmazással. Soha semmi probléma volt egészen a múlt évig, így ez az egész derült égből a villámcsapásként ért, bár a vállalkozás beindulásával kevesebb lett az ideje. Megértettem, nem háborogtam, bár féltettem, mert kezdetben heti 2 nap dolgozott pluszban kb. 5 órát és ebből ma már ott tartunk, hogy hétköznap 4 napot, plusz a szombatot befogta a maszek melóra a főállása mellett. Sokszor mondtam, hogy egyszer ráborulsz az asztalra, nem kellene ennyire hajtani 60 évesen, mert nem fogod magaddal vinni, de azt válaszolta, hogy "nem úgy van az" és "éhen hal" a család, bár a felesége nálam is jobban keresett. A mi baráti kapcsolatunkba belefért az őszinteség. A barátságunk tönkremenetele előtt kb. 10 nappal, egy betartatlan ígéret kapcsán jeleztem neki és akkor beszélt normális ember módjára velem utoljára. Azt mondta, hogy "elfelejtettem, de miért nem szóltál kutyafülű", de ezt megbeszéljük pár nap múlva. Nos, a megbeszélés úgy hangzott, hogy telefonon üvöltött velem, de alpári módon, olyan stílusban, hogy még a gyereke is rászólt, hogy apukája ne beszéljen így velem és hozzáteszem, hogy én erre nem adtam okot. Iszonyatos dolgokat vágott a fejemhez, olyan jelzőket használt, amiket rám húzni a legnagyobb rosszindulattal sem lehet és nem tudtam miért, és olyan hazugságokat állított, amiket alátámasztani semmivel nem tudott, ill. nekem esett, hogy én pszichiátriai esett vagyok és elment az eszem, becsavarodtam. Sírtam és nem értettem semmit, mert vétlen voltam, és én ezt az embert nem ismertem, ez nem az én barátom volt már. Az eset után kibékültünk, de soha nem kért bocsánatot a viselkedéséért, ill. ami új volt, hogy nem volt hajlandó beszélni velem, csak sms-ben és e-mailben, de nagyon sokszor félreértette a legegyszerűbb mondatokat, amiben a világon semmi nem volt és dührohamot kapott és rögtön előkerült a vegetatív szókincs, ill. olyan furcsa logikátlan dolgokat állított, hogy nem értettem, hogy az egyetemet végzett ember ezt hogyan mondhatja. Pl. a mi barátságunk nem barátság volt, hanem szánalom -nevetséges!-, nekem Ő nem ígért semmit, de amit megígért és nem tartott be, az nem hazugság, és mindent a világon ilyen "értelmesen" magyarázott meg, é olyan dolgokat állított, amik nem voltak igazak. Volt olyan, hogy ennek írásos bizonyítékát átküldtem neki... Olyan is volt, hogy 3 mondatos e-mailből 2 mondat hazugság volt. Olyan is volt, hogy a nyilvánvalóan félreértett dolog miatt kértem, hogy hívjon fel, de erre letiltott a telefonjáról és azt mondta, hogy zaklatom, bár ez is hazugság volt. Egy napon elkezdett szeretőzni. Jeleztem, hogy ezt felejtse el. Folytatta. Mondtam, hogy ne haragudj, de mást szeretek. Ez se volt elég. Úgy tudtam leállítani, hogy megmondtam, hogy nekem elveim vannak, én nem kezdeményezek, házinyúlra nem lövök, nős pasival nem kezdek, és akkor se kellenél, ha aranyból lenne, mert én máshoz tartozom. Nos, az úr, legalább 130 kilós dinó, széle-hossza egy -ami barátként nem számít, de ha rám feküdne kinyomná belőlem szuszt-, ősz hajú, 60 éves elmúlt, öregapámnak látszik. Én sokkal fiatalabb vagyok, mellé a génjeimnek köszönhetően egy tizessel még ennél is fiatalabbnak is látszom. Ezt átköltötte utána úgy, hogy én vagyok szerelmes bele, és Ő nem az apám, anyám, rokonom stb, ami megint teljesen értelmetlen és nevetséges az adott szituációban. Azt említettem már, hogy költöztem és úgy volt, hogy jön segíteni. Én egy 2,5 szobás, szolidan berendezett, de barátságos lakásban lakom, ami luxuskategóriástól nagyon messze áll, de tiszta, ápolt, rendezett (bár nekem nincs takarítónőm, mint nekik újabban) és minden adott ahhoz, hogy normálisan lehessen benne élni. Átküldtem a költözés utáni képeket, amit egyszáll magam bonyolítottam le. Azt mondta, hogy nagyon szép lett, mikor mehetünk látogatni? Én felkészültem egy 4 tagú család fogadására, ahol van 2 jóétvágyú kamaszfiú, ott volt a barát, aki pl. egyszer befutott és 3 literes jénaiban tálaltam neki a töltött karalábét, amiben volt vagy 15 gombóc és a végén már attól féltem, hogy kevés lesz neki, és ugye a felesége. Elfelejtette.. Utána megkaptam, hogy nem egy was is das a lakás, nem tehet ki annak, hogy felkészüljek a vendéglátásra ld. bevásárlás, takarítás, meg én én beteg vagyok, sápadt vagyok és Ő ennek nem teszi ki ennek a családját és ilyenekkel folytatva, mindig mást mondva..., mert hát ezek a dolgok nem voltak igazak. Bizony az én barátom, aki idegrohamot kapott kapott, amikor elromlott a nem tudom hány éves ócska mobilja, ma már ott tart, hogy a közel fél milliós Iphone szerény ajándék a 15 éves fiának..., bár szerintem a vállalkozás terhére vásárolta, mint mindent, amit csak lehet, az autókat is, mert ugye már abból se egy van, mint régen. Váljon egészségükre a gazdagság, de attól talán nem kellene kifordulnia önmagából... Lényeg az, hogy próbáltam megtudni mi a baj, próbáltam megbeszélni vele, emlékeztetni, mert nem értettem, ma sem értem velem mi lett a baja (arra gondolok, nem illek be a gazdag életébe), és számomra az jött le, hogy a személyiségváltozás, az indokolatlan dührohamok, az, hogy minden ártatlan szóban és megnyilvánulásban támadást sejt és kiforgatja, félreérti, és azonnal támad, és mindenki, aki szembekerül vele, az Őt zaklatja, torzlelkű, eltorzult személyiségű, köztük én is. Biztos, hogy nem normális dolog ez fajta és ilyen mértékű személyiségváltozás, de Ő ezt nem látja be. Sajnáltam, segíteni akartam és nagyon hiányzott/hiányzik nekem a barátom. A vádaskodásai miatt elmentem egy maszek psychiáterhez, aki megállapította, hogy mentális betegségem nincs, beszámítható vagyok, nincs az égadta világon semmi baj velem ebből a szempontból, amit amúgy is tudtam, de nem volt papírom róla. Elküldtem neki, akkor kicsit megcsendesedett velem szemben. Történt nemrégiben, hogy kórházba kerültem, de haza kellett jönnöm, nem maradhattam bent. Az ok keringési eredetű volt és nem én mondtam meg neki, hogy kórházba kerültem.. Az orvost letámadta. Először megrágalmazott engem, utána azzal jött, hogy orvos az én torz elmém szüleménye bár kommunikált vele(?), utána kioktatta, ostobának nevezte, megfenyegette, hogy megüti a bokáját, mert én nem vagyok beszámítható, mert nem nézetett meg pszichiáterrel és elengedett, és ez öngyilkosság volt, de neki semmi köze hozzám, és még utána is zaklatta, mert hívogatta telefonon, aztán meg közölte, hogy letiltotta a doktort, mert a doktor őt zaklatja! Döbbenet! Természetes, hogy megtudtam, hiszen az orvos teljesen kibukott a viselkedésétől. Én is! Én több mint egy éve le vagyok tiltva tiltva a telefonjáról, mert én is azok közé tartozom, akik nem bólogatnak a hülyeségre. Felhívtam a lakást és megkértem a feleségét, hogy mondja meg neki, hogy 5 percet kérek, hívjon föl. Ez volt a válasza e-mailben: "Háborogj azzal akivel akarsz ! A leveledet vissza fogom küldeni, mert mi dolgom lenne vele ? A betegséged mögé nem bújhatsz állandóan, senkit nem zsarolhatsz vele. Amit teszel, tettél a te döntésed volt, nem kell és nem is lehet másra tolni azt l A magas IQ-t sokkal inkább használhatnád hasznosan, mint ilyen gyerekes, átlátszó hülyeségekre, fenyegetőzésre, hiba keresésre, számonkérésre. Igen ! Sajnállak ! A sajnálatra méltó, vad, indulatos, kissé kórosan torzult személyiséged miatt – és akkor még nagyon finoman fogalmaztam ! Értsd már meg, ez a hajó elment ! Nem akarlak bántani ! De bármit is csinálsz, ez a hajó elment ! Vége ! Immáron sokadszor kérlek fejezd be a zaklatást !" Ez úgy ahogy van értelmetlen és nevetséges, hiszen Ő támadta le a doktort, fenyegette meg, Ő rágalmazott engem és így tovább! A rosszullétem keringési probléma okozta és nem öngyilkosság volt, nem én mondta meg neki, hogy kórházba kerültem és a saját felelősségemre jöttem el, miután jobban lettem! Nem is tudok beszélni vele, emellett intenzív osztályon observáltak. A z egyik közös ismerősnek meg azt írta -aki egyébként kardiológus főorvos és azt javasolta neki, hogy forduljon szakemberhez, azt válaszolta, hogy ez azért van, mert én rángatom Őt mint a rongyot és elege van a segítésből, mert elért már egy szintet. Én már 2,5 éve nem is láttam. 1,5 éve nem beszélt velem. Én kértem nem egyszer, hogy beszéljük már meg, mert két normális ember meg tudja beszélni a problémákat, az Ő ordibálása nélkül is, halkan és csendesen. Nem volt rá hajlandó, letiltotta a számomat. Mint mondtam, Ő mindent és mindenkit letilt, töröl, bejelent zaklatónak a fecebookon és így tovább, ha igazat mernek mondani, mert mindenki aljas, csak Ő nem, őt mindenki zaklatja és zsarolja, az a doktor is, akit letámadott, és Ő hívogatott. Effektív segítséget én soha nem kaptam tőle, mert mindig csak megígérte és kérés nélkül, de amikor helyt kellett volna állni, már lusta pasi volt stb.... Csendes ember vagyok, nagy gondolkodó. Soha nem kiabálok és nem veszítem el fejem..., akkor se ha bántanak, viszont az igazamért harcolok és azokért is, akik fontosak nekem. Én soha életemen nem zsaroltam és zaklattam senkit. Szervi betegségeim vannak, de soha nem takaróztam vele, én most dolgozom és nagyon sok embernek segítek. Vannak hibáim, de azok a dolgok, amiket Ő a fejemhez vágott, nem az én hibáimhoz tartoznak! Azt végképp nem értem, hogy egy olyan ember, aki sorozatosan dührohamot kap, őrjöng, elveszti az önkontrollját, hogy írhatja le a nyugodt, kiegyensúlyozott emberre a fentieket, ill. hogy mi jogosítja fel pszihiátriai diagnózisok felállítására, ha erre semmiféle képzettsége nincs. Én soha nem álltam pszihiátriai kezelés alatt, de Őt régen kezelték állítólag depresszió miatt, gyógyszert is szedett. A közös ismerőseink, akikkel ugyanazt csinálta mint most velem és az az orvos is, akivel most cirkuszolt, azt mondja, hogy bolond, ennek elment az esze. Eszembe sincs már rég visszaszállni a hajóra, mert ez az őrjöngő emberutánzat már nem az én barátom rég, csak igaz magyarázatot és bocsánatkérést várok, és ezt Ő is pontosan tudja, de azt nem, hogy érzem, hogy baj van vele és nagy. A józan eszem azt mondja, hogy egy ilyen vadbarmot ott kell hagyni, szenvedjen ahogy tanulta, forduljon fel a nevenapján, de a lelkem meg azt mondja, hogy ez egy jó ember volt, akit lehetett szeretni, tisztelni becsülni a hibái ellenére is, ez az ember a barátom volt, és talán lehetne valahogy segíteni. Bocsánat, mert hosszú voltam. de még így annyira sarkított a történet, hogy éppen csak visszaadja a helyzetet. Bizonyára megért engem és Ön nem tart elmebetegnek, mint az egykor volt barátom. Kérem, mondja el nekem a véleményét és segítsen a tanácsával. Előre is nagyon köszönöm!
Kérdező: solitario Válaszok száma: 0 db
Kedves Doktornő/Doktor Úr, 3 éves kisfiam furcsa viselkedésével kapcsolatban írok Önnek. Szülőként nehéz megállapítani, hogy mi tekinthető "normálisnak" és mi az ami esetleg figyelmeztet valamire, ezért írok Önnek. Kisfiam születése zavartalanul zajlott, 3 hónapos koráig akart csak szopni, de szépen fejlődött. 6 hónapos hókorától 1,5 éves koráig fejlesztő tornára vittem, mert az átlaghoz képest később kezdte el az alapvető mozgásokat és nagyon "laza" volt. Beszéde már 7 hónapos korától kezdett fejlődni, de mindig is lassú baba volt. Jelenleg is inkább szöszmötölni szeret, nem szereti az aktív igénybevételt. Társaságban inkább egyedül játszik. (kb. 2 éves korától jár bölcsödébe.) A társaival ellentétben sosem mesél semmit arról, hogy mi történt vele napközben. Az óvodában sem említi meg az itthoni eseményeket. Ha megkérjük, csak hallgat, holott sokat beszél átlagos dolgokról, pl. az állatok viselkedéséről. Nem tudjuk, hogy mi ennek az oka, hiszen sosem szidtuk le semmiért, ha esetleg valami rosszat csinált volna a bölcsödében. Ami még különös nála, hogy rendkívül féltékeny. 1 éves korában került hozzánk egy kutya, akit még most is bántalmaz (a társait sosem bántja). Határozottan kijelenti, hogy ő nem szeretne kistestvért, és figyeli, hogy nő-e a hasam. Teljesen kisajátít magának, még az apját is eltólja, nehogy hozzám érjen valaki más. Nagyon rossz alvó. A rengeteg ébrenlét miatt, már az altatásnál elalszom mellette egy matracon. Kb. 1,5 óra alatt alszik el. Többször felébred éjszaka, hogy ott vagyok-e még. Kérem, írja meg, hogy a fentiek normálisnak számítanak-e egy ennyi idős gyermeknél, és hogy miként tudnánk megoldani az alvási problémákat. Nagyon szépen köszönöm a válaszát! D. R.
Kérdező: PetPartner Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Kissevich H..Tamás 2015-11-16 23:42:40
Fiam tavaly szeptemberben volt a pszichiátrián/járóbeteg rendelésen/ a szakorvos írt fel számára Frontint, állapota nem javult. Második alkalommal Én is elkísértem, és beszéltem a szakorvossal: keveset alszik, költekezik, kapkod,teljesen más mint előtte volt. Az volt a válasza: Túlreagálom a dolgokat, így maradt a gyógyszere. Sajnos 2014. okt. 10-én a munkahelyén a csoportvezetője kiabált Vele és a többi dolgozóval is, maj hazaküldte, és felmondott Neki. Sajnos munkaszerződése nem volt, azon a héten kapta volna meg. Este ki kellett hozzá hívni az ügyeletes orvost, a konyhába csak úgy mindent ledobált a földre, majd a nappaliban is. A férjem és a másik fiam próbáltak beszélni Vele, de nem hallgatott rájuk. Az ügyeletes orvos adott Neki rivotril injekciót, attól higgadtabb lett el is aludt, közölte az ügyeletes orvos másnap mondta vigyük el ismét a pszichiáterhez, beszéljünk Vele. A férjem ment be a fiammal, vitte a papírt amit az ügyeletes orvos írt. Elolvasta, kérdezte a fiam, a férjemnek nem hitt utána a fiam összefüggéstelenül válaszolt, hallucinát, hangokat hallott, ekkor rendelte a mentőt, Én mentem Vele Szekszárdra a pszichiátriai osztályra, ott beszélgettek Vele az "A" részlegen volt 1 hete, tesztet kellett kitöltenie,gyógyszerekre beállították, majd 3 hete töltött a "B" részlegen. Nagyon rendes volt a kezelőorvosa, így 1 hónap után gyógyszerek felírása mellett, és mivel Én rokkant ellátást kapok és itthon vagyok hazaengedte a fiam. Havonta kellett mennünk ellenőrzésre. Januárba észrevettük visszahúzódóbb, zárkózottabb lett a fiunk. Kérdeztem mi a baj azt mondta öngyilkossági gondolatai vannak, mert akkor nyugodt lesz, nem kell dolgoznia. Felhívtam az orvosát, még aznap befektette a kórházba/január közepén történt ez/ 3 hétig feküdt benn a következő gyógyszereket írta fel melyeket a mai napig szedi, azt mondta jók Neki: Xanax SR 1mg reggel este 1-1 szem, Scippa 20 mg-os reggel 1 szem, parnassan 7,5mg-os reggel1 este 1 szem, és még frontint. Voltunk Ct-n nincs semmi elváltozás, utóljára jún 20-án voltunk a kezelőorvosánál/Szekszárdra hordjuk/ azt mondta javult sokat az állapota, lassan munka után is nézhet. Viszont Neki olyan emberekkel kellene dolgoznia akik pozitív hatással vannak rá. Sajnos már anyagilag mi is nehezen bírjuk, mivel vannak részletei amit a betegsége óta mi fizetünk. Sokkal másabb lett a fiunk, zárkózotabb, hallgatagabb, alig megy valahova, viszont az öccsével nagyon jól el van 2 barátja van akikhez elmegy, ők szokták elvinni pecázni, befelé. Diagnózisa:F3280 egyéb depressziós epizód, F5100 Nem organikus inszomnia, F4188 Egyéb meghatározott szorongási zavar, F2310 Akut polimorf pszichotikus zavar szkizofrénis tünettel . Azt mondta ennyire tudta felerősíteni a fiunkat, ezzel a betegséggel együtt kell élnie, nem iszik, de látni milyen lett nagyon rossz. Sajnos kevés a munkaviszonya a leszázalékoláshoz, de lehet nem is lenne jó neki most lesz 30 éves. Jelenleg a kormányhivataltól kapja november óta a jövedelempótló segélyt, mely 22800 Fr. Ön szerint mi lenne a legmegfelelőbb a fiunk számára. Mi mellette vagyunk segítünk amiben tudunk Neki. Szerintem nehezen tudatosulhat, hogy Ő már nem lesz olyan mint volt, talán azt hiszi az utcán Őt nézik, mondtuk Neki, nincs ráírva mi a baja. Mindenki beteg, sokan nem ismerik el. Talán ezért félhet elmenni dolgozni, itthon ha nem mondom nem igazán csinál semmit, tévézik vagy internetezik, ha szólok viszont segít. Mit javasol, mit tegyünk hogy jobb legyen Neki? Előre is köszönöm válaszát, bocsánat a hosszú írásért:SELYMES
Kérdező: selymes Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 22 éves lány vagyok és fél éve szedek Zoloftot. Sajnos az egyetemi tanulmányaimba nagyon beleszólt a gyógyszer, teljesen letompított, ezért 2-3 hete elkezdtem szedni Nootropilt, a Zoloftot pedig most hagyom abba fokozatosan. Az elmúlt 1-2 hétben nagyon elkezdett hullani a hajam, ahogy végighúzom a kezemet rajta, a kezemben marad rengeteg haj. Okozhat a Zoloft (vagy esetleg a Nootropil) ilyen mértékű hajhullást? Félek, hogy kb 1-2 hét múlva már nem marad hajam.. Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Kormi
Kérdező: kormi Válaszok száma: 1 db
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 22 éves lány vagyok és fél éve szedek Zoloftot. Sajnos az egyetemi tanulmányaimba nagyon beleszólt a gyógyszer, teljesen letompított, ezért 2-3 hete elkezdtem szedni Nootropilt, a Zoloftot pedig most hagyom abba fokozatosan. Az elmúlt 1-2 hétben nagyon elkezdett hullani a hajam, ahogy végighúzom a kezemet rajta, a kezemben marad rengeteg haj. Okozhat a Zoloft (vagy esetleg a Nootropil) ilyen mértékű hajhullást? Félek, hogy kb 1-2 hét múlva már nem marad hajam.. Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Kormi
Kérdező: kormi Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 22 éves lány vagyok, 3 hónapja szedek Zoloftot kevert szorongásos-depressziós zavarra. Az utóbbi kb. 2 hónapban szinte minden éjszaka izzadok, reggel arra ébredek, hogy csuromvíz vagyok. Érdeklődni szeretnék, hogy ezt okozhatja-e az antidepresszáns? A mellékhatások között fokozott izzadást olvastam, de éjszakai izzadást nem találtam. Másik kérdésem, hogy mennyire rontja a memóriát ez a gyógyszer? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kormi
Kérdező: kormi Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2015-04-17 18:04:46
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Sajnos elég hosszú a "bűnlajstromom", igyekszem a lehető legrövidebbre fogni. Az utóbbi egy évben elég sok problémám volt, rákfóbia, szorongás, pánikroham, és a családtagjaim is megjegyezték h furcsán kezdtem el viselkedni. Szerintük olyannak tűntem mintha elszálltam volna, fura , művi lett a nevetésem is. Epilepsziás vagyok, a neurológusom szerint mindig is furcsa voltam, így pszichiáterhez küldött. És itt kezdődött el a kálváriám. Úgy mentem el a doktorhoz , hogy velem nincs semmi baj, én tökéletes vagyok. Az életem tökéletes, mindenem megvan. Pszichológushoz küldött, akit szintén szerettem volna meggyőzni arról hogy minden rendben, ezt is gondoltam. Pár alkalom után úgy gondolta nincs szükségem pszichoterápiára. Majd egy hónappal később meg voltam győződve róla, hogy agydaganatom van, majd pedig h szívbeteg vagyok,rettegtem attól h beteg vagyok, hogy meg fogok halni és h orvosokhoz kell majd járkálnom, ez tette ki a mindennapjaimat, úgy éreztem segítségre van szükségem, és már kész diagnózissal mentem a pszichológushoz. Hipochondriás vagyok. Így elkezdtük a pszichoterápiát. Nem sokkal később a neten olvasgatva, rábukkantam a bipoláris zavarra, és bizony ismerősnek tűntek a tünetek , így a legközelebbi alkalomra egy új diagnózissal mentem. Elég hülyén hangzik de nagyon izgatott lettem, és mintha még örültem is volna ennek az egésznek, de azt hiszem sosem gondoltam komolyan hogy nekem tényleg bipoláris zavarom lenne, inkább csak örültem, hogy végre foglalkoznak velem és meghallgatnak ( ez otthon ugyanis nem történt meg) . Aztán elkezdtem produkálni a tüneteket, én úgy gondoltam h színészkedek ők nem így látták. Szerintük inkább disszimuláltam, Egy nap a pszichológushoz tartva furcsa érzésem támadt a hasamban, beindult a fantáziám és azt mondtam neki hogy egy féreg úszkál bennem amit ki kell vágni, ahogy egyre inkább kezdte komolyan venni én egyre inkább belemelegedtem a játékba. Elvitt orvoshoz , akkor megijedtem , hogy akkor tuti lebukom, nem így lett. Egy héten keresztül minden nap bejártam, arról próbáltak meggyőzni h nem vagyok jól és hogy be kellene feküdnöm. Még az egyik barátnőmet is behívták, akkor ért a hideg zuhany, szerinte is hangulatingadozásaim vannak. Kiröhögtem az orvosaimat, csúnyán beszéltem és meg voltam győződve róla hogy átvágnak. Úgy gondoltam szórakoznak velem, ha már én is ezt tettem velük a féreg kapcsán.. Bár esküszöm nem a rossz szándék vezérelt amikor ezt állítottam. Egy hét után állítólag jobban lettem. Majd nem sokkal később megszületett bennem az ötlet , hogy én képes vagyok elérni azt hogy kórházba dugjanak. Hát sikerült. Tudtam , kinél mikor és mit kell mondjak. Ismét jött a féreg sztori és megfejeltem még azzal is , hogy kést tettem bele a táskámba. Mindent előre elterveztem. Bent a kórházban egy darabig felhőtlenül boldog voltam, és büszke hogy én ezt is elértem, sikerült, bárkit bármikor tudok irányítani, bármire képes vagyok. De nem sokáig tartott az örömöm, amikor tudatosult hogy akkor most nekem tényleg bent kell maradnom. A zárójelentésemben bipoláris zavar és nem organikus eredetű pszichotikus zavar, betegségbelátás nincs és még hasonlóak. Olyan meggyőzőek voltak, hogy szinte el is hittem , amit mondtak. Eleinte.... Pár hónapig jártam még kezelésre, az igazságot természetesen titkolva. Későbbiek folyamán megint úrrá lett rajtam ez a be akarok menni a kórházba dolog, sikeresen el is értem, tudtam mit kell mondani a pszichiáternek, hogyan kell viselkedjem, hogyan játsszak a gesztusaimmal, mimikámmal. Nem tudom hogyan de tényleg sikerült elérnem amit akartam, azt gondolta amit akartam, hogy gondoljon. Pár órával később rájöttem hogy ez nagyon nem jó, újabb pszichiátriai konzílium , ahol igyekeztem "jóvá' tenni bűnömet és azt mondtam pánikrohamom volt. És mivel volt már, valamint elég sok könyvet beszereztem és rengeteget olvastam a pszichiátriai betegségekről, könnyen el tudtam hitetni. Rövid viszonylag nyugodt időszak következett, de folyamatosan szőttem a terveket, hogyan kerülhetnék ismét kapcsolatba az orvosokkal. Ez tette ki a napjaimat, míg nem egyszer csak, mert ugye semmi nem maradhat megtorlatlanul megbolondultak a számok, legalábbis a fejemben. Mintha a sok kitalált hülyeségem életre kelt volna. Ismét pszichiátriai kezelés, ugyan azzal a diagnózissal pszichotikus zavar. A későbbiek folyamán aztán változtattak a diagnózison, sosem volt pszichotikus zavarom , hanem hystériás vagyok. Így én a következő ötlettel álltam elő, mindent előre megtervezve , beraktam egy csomó gyógyszert a táskámba, gyufát és egy ruhadarabot, hogy ott a pszichológus előtt "kiborulok", az összes gyógyszer szét szórtam, majd pedig fel akartam gyújtani. Jelenleg sem teszi ki más a napjaimat minthogy mivel állhatnék újabban a pszichológus, az orvosok elé. Tudom súlyos dolog a hazugság, az átverés, nincs mentség arra amit tettem. De szenvedek, nem tudom hogyan űzzem ki ezeket a gondolatokat. Rettegek és szégyellem bevallani az igazat az orvosaimnak. És nem is értem, hogy lett az orvoskerülő , betegségektől való iszonyatos félelemben élő lányból egy beteges hazudozó, aki nem is vágyik másra minthogy orvosokhoz járjon....és különböző pszichiátriai betegségeket imitáljon. A mai civilizált ember pedig ugye nem csinál mást, mint az interneten diagnosztizálja magát, őrületbe kergetve ezzel az orvosokat. Végiggondolva a cselekedeteimet, motivációimat nem hagy nyugodni a gondolat , hogy esetleg münchausen szindrómám lenne. Kérdésem a következő lenne valóban "csak" hystéria vagy felmerül a másik eshetőség is? Mi történt/történik velem? Miért viselkedem így, hogy fajulhattak idáig a dolgok? Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm.
Kérdező: s.gigi Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2015-04-03 19:26:54
A 75 éves férjem általában este 8 órától reggel 6-ig nyugodtan végigalussza az éjszakát. 2 óra körül egyszer kimegy. Reggeli után fél órával már ismét lefekszik, kb. 2 óra hosszát nyugodtan alszik. Ebéd után ismét fél, 1 óra múlva ismét lefekszik aludni. 2-3 órát alszik. Szakértő szemmel is kóros ez a sok alvás, vagy rendben van. Nem horkol, nem mozgatja a lábát alvás közben. Reggel egy szem Bisoprololt, és egy Meforalt szed. Este egy meforalt.
Kérdező: Ugrai Sándorné Válaszok száma: 0 db
em kaptam még mindig rendes választ milyen gonddal küzdök.Voltak hangulat változásaim, de nem gyakran, 16-18 évesen kezdtem magamon depresszió jeleit észrevenni, de szerencsére a zenélésben, rajzolásban, írásban örömet leltem. Rossz munkahelyek sorozata családi gondok, rossz párkapcsolatok, egyszer csak azt vettem észre, hogy egyik nap fent és tervezek másik nap a létezés is fájt és fulladásig sírtam. Voltam több pszichiáternél az első bipoláris zavarnak mondta, a második, hangulatingadozás súlyos szorongással és depresszív epizóddal. Lamolepet szedek reg-est egy fél. scippát reg 1 és nem rég rivotrilt 2mg-osat amitől max 2órát tudok aludni. Az első alkalommal abbahagytam a gyógyszereket és belecsúsztam az amfetaminba. Hamar kiderült kell a gyógyszer így újra kezdtem a terápiát. A furcsa, hogy az amfetamin hatására nyugodtan tudok aludni, szinte úgy hat mint a nyugtató.
Kérdező: Jane Doe Válaszok száma: 2 db
Tisztelt Doktornő/Úr! Én egy elég összetett kérdéssel fordulnék Önökhöz. A problémám szeptemberben kezdődött, amikor az egyetem is.. Éjjelente felriadtam, hányingerem volt, rengeteget öklendeztem, vert a víz, stb. Beképzeltem, hogy agydaganatom van és addig nem is nyugodtam meg, amíg el nem mentünk neurológushoz, valamint csináltak koponya CT-t, aminek az eredménye negatív lett. Éjszakára bevettem néha egy fél 0,25-ös Xanaxot, majd a panaszaim mind megszűntek. A neurológus egyértelműen megállapította, hogy stressz, szorongás okozza a panaszaimat. Most kezdődik a második félév, és mit ad Isten, megint nyugtalanok az éjszakáim, hányingerre riadok, stb. Most azonban a jobb szememmel van gond, állandó szúró fájdalmat érzek, de mintha az hátulról/belülről sugározna. A fejem is fáj egész nap, a halántékom, ill. tarkó tájékán, valamint ha rázom a fejem, vagy buszon utazom, ami rázkódik, vagy csak szimplán sétálok, állandóan erős szúró fájdalmat érzek a fejemen belül is, olyan, mintha lenne ott valami. Szemészeten voltam, ahol idegentestet nem találtak, a szemnyomásom is normális, conjunctivitist, papillaris hypertrophiát írtak le és Tobradexet írtak fel. A szemem még mindig fáj, a fejemmel együtt, olyan érzésem van, mintha nehezen mozogna a jobb szemem, mintha be lenne dagadva.. Megint rámtört ez az agydaganat-rettegés.. Kérdésem az lenne, hogy a conjunctivitis okozhat-e ilyen tüneteket, vagy ez megint a stressznek tudható be? Létezik, hogy ennyire kihat még a szememre is a stressz? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: 22 éves egyetemista lány
Kérdező: kormi Válaszok száma: 4 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2015-02-08 10:01:05
Tisztelt Doktor Úr! Elváltunk férjemmel már 2éve.4lányunk született.Volt férjem alkoholista skizofrén beteg.Van egy családi házunk,amit a Biróság megosztott kettönk közt.Többszőr volt pszichiátriai kezelésen,minden alkalommal úgy kellett elvitetni mentő...rendőrség:(Kb.1hónapja történt:hogy otthon annyira bevolt rugva ha nincs otthon a 2lányom és a párja a saját fürdőkádjába belefullad!Úgy húzták Őt ki a kádból.A múlthéten legurult a lépcsőről,mert akkor is annyira ittas volt!!Koszos,rendetlen...nem fürdik napokig!Otthon büdös és kosz van körülötte! Ő úgy gondolja NEM BETEG,NEM ALKOHOLISTA:holott ezt orvosi papirok igazolják,támasztják alá!Volt alkoholelvonókúrán is néhány éve.Nem segitett! Szeretnénk Őt gondnokság alá helyeztetni,de nagyon lassan halad az ügy.A kezelőorvosa,akinél volt KIskovácsiban 4alkalommal mikor bekerült megirta a papirt,Zárójelentést.Otthon egyre rosszabb a helyzet és nem tudunk mit tenni!!Voltak kint a Gyámügytől nem engedte be Őket!Beidézték a Szentendrei Gyámügyre,de olyan állapotban jelent meg,hogy nem tudtak vele kommunikálni!Otthon egyre rosszabb a helyzet...Körülötte az egész család kikészült már!Gyermektartást nem fizet,ami 10000ft lenne.Én nem otthon lakom és igy a ház egyik részet,amit a Biróság neki itélt kiadta egy hajléktalanszállóról jött embernek.Azt a pénzt alkoholra és cigarettára költi!Éjszaka járkál...bemegy a lányok szobájába cigarettáért...italért! Szeretnénk Őt elhelyeztetni egy intézményben,ahol felügyelnek rá,kezelik Őt,de mivel Ő magától nem egyezik bele igy nem könnyű!! Jó volna a házunkat eladni és a lányokkal a kissebb 17éves,a másik 20új,nyugodt életet kezdeni,de mivel az Apjuk nem egyezik bele a ház eladásba ez sem megy:( Tisztelt dr.Úr!Kérem segitsen,hogy merre,hogyan tovább? Azt mondták,hogy még legalább félév a procedúra...addig mindenki pszihiátriára kerül:( Forduljunk ügyvédhez???MIt tudunk tenni??? Üdvözlettel:Csömörné
Kérdező: lacibabi Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Doktornő, doktor úr, pszichiátriai diagnózisokkal kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Azt nem írhatják be, hogy diagnózis semmi? Ugyanis két magyar orvosi papírom is van, egy ambuláns kezelőlap, és egy kórházi zárójelentés, és mindkettőben csak jókat írnak rólam, hogy nincs semmi bajom, de a diagnózis mégis: ambuláns: enyhe alkalmazkodási zavar, kórházi: nem meghatározott személyiségzavar (átvett), illetve akut poliform pszichotikus zavar (átvett), átvett, gondolom onnan, ahova ambulánsan járok (nem ugyanaz, mint, ahol alkalmazkodási zavart diagnsztizáltak), ugyanis beszéltek telefonon az orvossal, gondolom azért átvett. illetve ebben a kórházi zárójelentésben ezt írják: a klinikai kép pszichotikus tünetet, vagy arra utalót nem mutatott. akkor a diagnózis miért pszichotikus zavar? meg semmi rosszat nem írnak, csak leírják, hogy teljesen normális vagyok. Ezek a diagnózisok amúgy lényegtelenek, az a lényeg, hogy nem akarnak bezárni sehova, meg jókat írnak a szövegben rólam, csak azért foglalkoztat most ez, mert különböző jogi ügyek vannak folyamatban, és ezért gondolkodom rajta, hogy miért ezek a diagnózisok, mikor... jogi ügyek: gyermekelhelyezési per, strasbourg, német bíróság. ugyanis németországban majdnem 3 évig bezárva tartottak pszichiátrián, kiszöktem, ott akartak tartani életem végéig. nyáron jöttem pestre, októberben jöttek a magyar rendőrök, hogy német megkersesére jöttek, hogy én onnan kiszöktem, bevittek magyar kórházba, 6 napig tartottak bent, és kiengedtek, hogy nincs semmi bajom, nem szükséges a kórházi gyógykezelésem. (tudták, mondtam a kórházban hogy kiszöktem onnan, meg hogy iylen sokáig be voltam zárva, a zárójelentésbe is beleírták),ambulánsan járok, már jártam 2011-ben is oda. mert előtte előzetesben is voltam németországban, ebből 1 hónapot börtönkórházban pszichiátrián, gyerekrablással vádoltak. és amikor kijöttem az előzetesből, agyerekek apja azt mondta, akkor találkozhatok a gyerekkel, ha járok orvoshoz, tehát ez is érdekes, azért jártam, járok ambulánsan orvoshoz, mert az apa ilyen feltételt szab. egyébként az ambuláns rendelésen úgy lettem pszichotikus zavar, a diagnózisom, mert addig nem meghatározott személyiségzavar volt csak, (még aug-ban is, mikor hazajöttem csak ez volt), aztán a mostohaanyám betelefonált az orvosnak, jönnek magyarországra a gyerekekkel, jaj mi lesz, nem szedi a gyógyszerket, írjon fel nekem. erre megyek az orvoshoz, kérdezi, mit adtak a németek, mondtam kétfélét, ő csak az egyiket adja, meg kisebb dózisban. aztán nézi a számítógépet, jaj, itt személyiségzavarként szerepel, őt ellenőrzik, erre beírta ezt a pszichotikus zavart. előbb írt fel gyógyszert, és utána hozzárendelt egy diagnózist, de még aug-ban, mikor pestre jöttem nem, meg a leletre is azt írta aug-ban, pszichotikus tünet nem észlelhető. ez fordítva szokott lenni, előbb felállítják a diagnózist, és esetleg adnak rá gyógyszert. de ő nem diagnosztizálta a pszichotikus zavart, csak azért írta be a gépbe, hogy felírhassa a gyógyszert. én nem értem, az orvosnak a gyerekek apja, meg a mostohaanyám dirigál?(járjon orvoshoz, írja fel a gyógyszert). és így írták be a kórházi zárójelentésbe is, hogy diagnózis ez a kettő (átvett). kérem válaszoljanak, mert most a jogi ügyek miatt gondolom nem mindegy, mi a diagnózis. holott, mondom a szövegben csak jókat írnak rólam, meg hogy klinikai kép nem mutatott pszichotikus tünetetet, akkor a diagnózis miért pszichotikus zavar? Mondom a jogi ügyek miatt gondolokdom ezen. meg ilyen igazságügyi szakértői választ kaphatnék? hogy szerzehetek be igazságügyi szakértői véleményt? írtam a igazságügyi szakértői kutató intézetbe, bp, gyorskocsi utca, és visszaírtak, hogy az intézet nagyfokú leterheltsége miatt nem tudják nekem megcsinálni a vélemyént. nekem németországba kell lépnem, mert ott vannak a gyerekeim, az apjuk is magyar csak kint él hat és fél éve. és, hogy engem a németek ott akartak tartani életem végéig, itt meg megállapították, hogy nincs szükségem kórházi gyógykezelésre. kérem segítsenek, mit tegyek. illetve még egy dolog, németországaban paranoai volt a diagnózis. azt írták a téveszmeszerű meggyőzödésem, hogy én talalkozni akarok a gyerekekkel, ilyeneket, hogy anyazserepében nem kell magát tartaniai a törvényes előírásokhoz, bírósági vdöntésekhez, stb stb. tehát csak ezt rótták fel nekem, hogy én a gyerekekkel szeretnék lenni. ez paranoia? 1 db bírósági döntés volt, német, szóbeli tárgyalás nélkül. én nem tudtam, ugy hoztam haza az egyik gyereket. de ezért meg volt az előzetes, kiengedtek. tehát ez az egész! kérem segítsenek, adjanak tanácsot. Köszönöm. Bialkó Éva
Kérdező: bialkó éva Válaszok száma: 0 db
Üdvözlöm a következőben kérném tanácsát. Kényszeres negatív gondolataim, cselekedeteim vannak, mindig mindenről valami negatív dolog jut eszembe, ami szorongást kelt bennem, amit kényszeres cselekedetekkel próbálok enyhíteni. 25 éves férfi vagyok, ez 15 éves korom óta van, csak eddig nem mentem vele orvoshoz, szégyelltem, nem tudtam hogy ez betegség, titkoltam. 15 éves koromban az iskolában kiközösítettek, nemvolt egy barátom sem, beszélni sem beszéltem senkivel egész nap, a tanulás sem ment megbuktam, anyámmal sem volt jó a kapcsolatom, nem számíthattam senkire, akkor kezdődött. Próbálok ellenállni a kényszeres cselekedeteknek, amit megtudok állni, hogy nem csinálom, de a negatív gondolatokkal nem tudok mit kezdeni, azok mindig előjönnek, hiába próbálok pozitívan gondolkodni, mindig csak a negatív gondolatok jönnek. Pl bekapcsolom a számítógépet, erről az a gondolat jön hogy megfogok halni. Ezért kikapcsolom és újra bekapcsolom, mintha ezzel megakadályoznám hogy bekövetkezzen. Az is aggaszt, hogy állítólag az embernek amilyen gondolatai vannak, azokat vonzza be, akkor én csupa negatívumot vonzok be akaratomon kívül? :( Félek hogy ez az állandó negatív gondolkodás, szorongás, az egészségemre fog menni. Szinte minden nap fáj a fejem, az orvosok nem tudják mitől, már voltam több vizsgálaton is, koponya ctn, de nemtudták hogy mitől, ez okozhatja a fejfájásom? A kérdésem az lenne hogy hogyan tudnám ezeket a negatív gondolatokat megszüntetni? Gyógyszert nem szeretnék szedni, mert nem vagyok jól tőlük, már próbáltam, de miután kimegy a nyugtató vagy az antidepresszáns hatása, ugyanazok a gondolatok jönnek elő megint, a gyógyszer a gondolatok milyenségét nem tudja befolyásolni szerintem, csak ameddig hat addig nem gondolkodom, olyan vagyok mint egy zombi, ha lehet gyógyszer nélkül szeretném ezt megoldani, ha van rá egyáltalán megoldás ennyi év után, a kötelen vagy a golyón kívül, mert néha már azon is elgondolkodtam, főleg mióta minden napos fejfájásom van. Válaszát előre is köszönöm.
Kérdező: pathfinder1000 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-12-28 16:40:41
Tisztelt doktor, több mint egy éve sérvműtéten estem át, és a műtétet követően kb. 2-3 hét után előjött egy zsibbadáshoz hasonló érzés a lábaimban, és most egy hónapja már a kezeimben is jelentkezik néha. Az érzés eleinte csak bizonyos időközönként jelent meg, de most már minden reggel ébredés után pár perccel, majd napközben többször, és végül este elalvás előtt. Éjjel teljesen megszűnik, jól alszom. Az érzés olyan, mintha izgulnék valami miatt és reggelente hasmenéssel társul. Néha kis időre megszűnik, de izgatottság, stressz, félelem hatására előjön és erősödik. Sőt, ha pozitív értelemben lelkesedem valamiért, akkor is. Az utóbbi időben két alkalommal voltam depressziós is, ami kb. 2-3 napig tartott, és ez idő alatt egyeltalán nem fájt sem a lábam, sem a kezem, viszont megjelentek az öngyilkossági gondolatok. De a depresszió elmúlt, viszont félek, szorongok szinte mindentől, és ezek az érzések este jutnak el a tetőfokra, amikor azt gondolom, hogy meg fogok őrülni ettől az egésztől: a zsibbadástól, a félelmeimtől. Nem értem mi történik velem, szinte biztos vagyok abban, hogy a zsibbadás lelki eredetű. A munkahelyemet otthagytam, mert reméltem, hogy ha reggel nyugodtan ébredek, akkor idővel megszűnik a lábzsibbadás, de nem segített. Nem tudok ellazulni. Szorongok még akkor is, ha valakivel beszélnem kell telefonon. A műtét, habár egyszerű, kockázat mentes, rutin műtét volt, nagyon megviselt. Olyan mértékű stresszben voltam, hogy azt gondoltam, a műtét miatt érzett stresszbe fogok belehalni. De rendbe volt minden, túl vagyok rajta, nem gondolok rá rossz dologként. Lehet, hogy mégis az viselt meg annyira, hogy most már szinte semmit nem tudok érezni lábzsibbadás nélkül? Egyáltalán, mit tehetnék, hogy megszűnjön? Köszönöm a válaszát.
Kérdező: Ilona27 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-12-20 08:14:26
Üdvözlöm! Már régóta úgy érzem, hogy nehezen vagy egyáltalán nem tudok érezni szerelmet, szeretetet, hiányérzetet, empátiát. Viszont emiatt nagy bűntudatom van és nagyon rossz, hogy bántom vele a körülöttem élőket. Úgy érzem ez kezd elhatalmasodni rajtam. Szüleim elváltak és sok csalódás is ért életemben, lehet ez is közrejátszik, de úgy érzem egyedül ezt már nem tudom megoldani. Abban kérnék segítséget, hogy hogyan tudnám megoldani ezt, hogyan tudnék túljutni ezen és újra normálisan élni? Válaszát előre is köszönöm.
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 0 db
Üdvözlöm! A problémám 1 hónappal ezelőtt kezdődött, amikor egyik reggel keltem volna fel az ágyamból, de iszonyatos, forgó szédülést éreztem és képtelen voltam még felülni is.Teljesen pánikba estem, hiszen még a telefonomért sem tudtam elnyúlni mert az egész szoba forgott hatalmas sebességgel.Viszont semmi más tünetem nem volt.. Elsőként rögtön belső fül gyulladásra gondoltam, mivel a fejem balra húzott nagyon erőlteljesen. Azonban kb 25 perc után feltudtam állni és csökkent a szédülés.Arra is gondoltam még, hogy előtte 2 héttel kezdtem el újra edzeni és fehérje port szedtem, a gyorsabb eredmény elérésre érdekében, viszont a fehérje rám vízhajtó hatással volt és egy este alatt 7-8x is elkellett mennem pisilni.Aznap reggel ráadásul leizzadva ébredtem és esetleg kiszáradásra gondoltam még.A fehérjét azóta abba hagytam, kb 2 hétig még egyensúlyzavarom volt szinte folyamatosan.. Most azonban azt vettem észre, hogy csak akkor kezdek el szédülni, ha elmegyek valahova ahol sokan vannak, pl. étterembe, vagy csak beülni egy szórakozóhelyre.. Amint bemegyek és leülök rá 10 percre rámjön ez a szédülés.. nagyon könnyűnek érzem a fejem és ha fordítom nem érzem magam stabilan, olyan mintha az agyam nem lenne rögzítve a fejembe.. Érdekes és kellemetlen.. 4 éve volt hasonló ugyanígy mikor beültem egy zárt helyre csak akkor hirtelen jövő zuhanásérzés kapott el ami 3 másodpercig tartott. Hozzátenném, hogy 3 éve lett egy pánikbetegségem is ami másfél éve teljesen elmúlt, de most félek, hogy újra előjön.(Komoly szervi betegségre azért nem gondoltam mert nyáron voltam teljes kivizsgáláson, mivel egy koponya röngtenen félre diagnosztizáltak így elküldtek egy koponya MR-re is és teljes vérképre, plusz nyaki ultrahangra,fül-orr-gégészetre. mindennek az eredménye tökéletes lett)Egyébként eddig minden pszichés jellegű gond nálam kizárólag ősszel-télen jelentkezett, mint most is.Ön szerint pánikbetegséggel lehet összefüggésben?Előre is köszönöm!
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 1 db
Üdvözlöm! Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy mennyi idő alatt múlik el az indulatáttétel/szerelmi és egyéb érzések egy terapeuta iránt, aki kezelte az embert, ha a terápia során nem lettek ezen érzések kimondva, átbeszélve, feloldva, viszont lezárult már a kezelés. Mit lehet tenni ilyenkor, továbblépni, még ha nehéz is? Honnan lehet valaki biztos abban, hogy valóban csak indulatáttétel amit érez? Várom válaszát, köszönöm!
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 1 db
Üdvözlöm! Ebben az évben nagyon sok minden történt velem, azt érzem, hogy én egy senki vagyok, rossz a hangulatom, mindig sírok szinte mindenen. Azt hiszem kezdem elveszíteni a barátaimat, senkivel nem találkozom, és volt olyan hetem ,hogy nem tudtam elaludni. olyan volt mintha le letten volna kötözve, úgy éreztem. Ez lehet depresszió?
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! 22 éves egyetemista vagyok. Az iskola miatt sokat stresszelek, idegeskedek, emiatt gyakran migrénes fejfájás és lassan már állandó hátfájás gyötör. Ezek mellé társult, hogy bizonyos időközönként (azon a héten, mikor valamilyen számonkérés, vizsga várható) minden előzmény nélkül rosszul leszek. Ez általában szédülés, hányinger (öklendezés), fejfájás, remegés, szapora pulzus és hidegrázás szokott lenni. Ezek a tünetek korábban is jelentkeztek, de csak akkor, mikor tömegközlekedésen utaztam. Az utóbbi időben azonban az egyetemen jelentkezett, ugyanabban a gyakorlatos teremben, ahova már félek bemenni, mert tartok tőle, hogy megint elkap a rosszullét. Nem tudom, kihez fordulhatnék segítségért?A hátfájásra eddig egyedül a masszázs és a jóga volt megoldás, azonban ezeket anyagi okok miatt csak igen korlátozott mértékben engedhetem meg magamnak. Édesanyám és nagybátyám pánikbetegek. Válaszát előre is köszönöm!
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-10-31 20:32:44
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 3. félévemet töltöm az egyetemen, és eléggé stresszes számomra. Az első félévben semmi gond nem volt. A második félévben kezdődött a stressz. Előtte nem is tudtam róla, hogy vannak ilyen gondjaim. A 2. és eddig a 3. félévben is folyamatosan gondjaim vannak a stresszel. Rendszeresen, mondhatni minden iskolanapon hányok, és végig hasmenésem van. És rendszeresen köhögök is, nem tudom, hogy ez minek tudható be... az idegnek, vagy egyéb gondnak, de az állandó köhögés is zavaró. Nyáron nem volt semmi gondom, ahogy nem is volt min stresszelnem. Voltam orvosnál, pszichiáternél, írtak fel nyugtatót, de csak alváshoz, de már azzal nincs gondom amúgy se. Pszichológusnál is voltam, de nem tetszett, ezért nem is mentem többször. Mit lehet tenni? Aggódnom kéne, hogy a tüdőmmel nagyobb gond van? Vagy betudható minden a stressznek? Mi lehet a megoldás? Előre is köszönöm a választ.
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Prof. Dr. Papp János 2014-10-27 07:28:20
Tisztelt Doktor úr/nő! Elég sok cikk jelenik meg a mélyvénás trombózisról, és emiatt gondoltam megkérdezem egy nemrég megesett rosszullétemet. Ami miatt erre gondolok, az az, hogy már évek óta, mióta nebiletet szedek, eléggé alacsony a per értéke a vérnyomásomnak, és lehet ez miatt de elég lassú a keringésem, mindig lezsibbadnak végtagjaim ha picit is rosszul ülök, vagy épp alvásnál a kezeim. Továbbá hidegben is egyből lefagy, míg gyógyszer nélkül nincs ilyen. Tehát 1 hete hobbi szinten edzettem itthon, a gyakorlat után hallgattam a szokásos szívdobogásom, mert mindig hallom a fülemben elég hangosan, és egyszer csak behasított a fejem, és ezzel egy időben igen erős hányingerem lett, továbbá betompultam, szédültem, úgy éreztem, mintha az adrenalin menne fel, de közben egyre jobban ájulás közelébe kerülök.. Ömlött rólam a víz, és tényleg azt hittem ennyi volt. Tényleg azt hittem meghalok. A fej hasítása és a hányinger elmúlt olyan 15-20 mp után, de nagyon nem emlékszem pontosan meddig tartott, de a szapora pulzus, az ijedtség, és a remegés, az ájulás és az egyensúly gond/szédülés érzése megvolt még fél órán át, és utána is a szédülés, és a levert, betegséghez hasonló állapot még 4-5 napig fennállt. Az esetkor nem volt se féloldali bénulás, se arcizom bénulás, se beszédzavar, se gyengeség, bár napokig a legenyhébb hűvös levegőtől is remegni kezdtem, tényleg úgy éreztem magam mintha beteg lennék, de persze nem volt lázam. Továbbá olykor bedadogok, de lehet ez nem új, csak most figyeltem meg. Voltam orvosnál, aki azt mondta ne aggódjak, ha komoly baj lenne, akkor nem lennék jobban. Gondolom igaza van, de még mindig nem vagyok annyira jól, + arcomon, lapockámon zsibbadó-bizsergő érzés van, de ez szerintem a stressz, mert ilyen már volt máskor is. Komolyan aggódok magam miatt, főleg az origon megjelent trombózisos cikkek olvasása után, hiszen pl. a triglicerin szintem is 3-5 között, és ugye a végtagi zsibbadások. Érdekelne a véleménye, és szeretnék tanácsot kapni.
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 1 db
Üdvözlöm! Nagyon aggódunk az Édesanyám állapota miatt. Lassan egy hete nagyon furcsa dolgokat csinál és mond. Pl.: egyfolytában arról beszél, bizonyos teljesen hétköznapi történések kapcsán, hogy az egy jel, és végre eljön az ő ideje, vagy megtalálta egy régi osztályképemet, és ahhoz beszélt egész délután, elmesélte az egész életének történetét, de azt is állítja, hogy az édesanyja szólítja őt, aki már 10 éve halott. Aztán a nap folyamán párszor minden ok nélkül sírva fakad, vagy dührohamok jönnek rá, és édesapámmal kiabál, de egészen durva hangnemben. A háziorvos holnap reggel ad beutalót a pszichiátriára, de nagyon aggaszt, hogy mi lehet a probléma. Édesanyám lelkileg mindig is gyengébb volt, jobban megviselték dolgok, mint egy átlagos embert, ugyanakkor néhány hónapja az agyi érben érszűkületet találtak, így az előfordulhat, hogy talán amiatt ilyen a viselkedése? De sajnos gondoltunk már agyvérzésre, vagy agydaganatra is. Mindenképpen furcsa a viselkedése, és ez az állapot egyik napról a másikra jelentkezett nála. Köszönöm válaszát!
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 0 db
Üdvözlöm! Fiatal vagyok, de nagyon sokszor érzem úgy, hogy nincs értelme az életemnek, kilátástalannak tűnik minden egyes nap és ez a jövőben se lesz másképp. Nem látom értelmét reggelente felkelni, sokszor gondolok erre, hogy milyen egyszerű lenne kilépni egy autó elé. Nem találok semmi boldogságot az életemben. Évek óta dolgozom és mellette tanulok, se pénzem se időm nincs élvezni az életet, párom sincs, és nem hiszem, hogy ez változna mostanában. Soha nem leszek boldog és elégedett az életemmel. Mi lehet a gond velem? Mit tudok tenni, hogy megelőzzem a tragédiát? Már néztem öngyilkossági lehetőségeket, szóval már eléggé elhatalmasodott rajtam a depresszió. Úgy érzem, hogy senki nem ért meg, meg se hallgatnak, a munkahelyemen se beszél velem senki. Régen a társaság közepe voltam, most pedig nincs értelme az életemnek. Kérem segítsen!
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: dr. Indries Krisztián 2016-05-10 23:12:33
Tisztelt Doktornő/Úr! A családom, és a barátaim már évek óta próbálják felhívni arra a figyelmem, hogy beképzelek magamnak dolgokat. Mostanra kezdem belátni, hogy igazuk van. Mindig vizsgálgatom magamat, hogy van-e rajtam valami elváltozás, a torkomat is mindig megnézem akkor is, ha nem fáj. Ha találok magamon bármit, addig kitartok a dolog mellett, amíg az orvos nem mond valamit, de előfordul, hogy ez után sem nyugszom meg. Mindig a legrosszabb dolgokra gondolok. Ha fáj a mellkasom, a torkom, stb, egyből arra gondolok biztos meg fogok halni, és teljesen kétségbeesek, szorongok. Néha annyira elhiszem, hogy óriási problémám van, hogy még a családomat, páromat is megijesztem, el tudom velük hitetni mekkora a baj. Sokat vagyok beteg, és mindig más bajom van. Ezektől a félelmektől valóban megbetegedhetek? Lehet, hogy emiatt van annyiszor bajom? Ha igen, akkor ezen hogyan tudnék javítani, mi lehet az oka az állandó félelmeimnek? Kisgyermekként sokat voltam beteg, kórházban is voltam, a szüleim nagyon féltettek, figyelniük kellett, hogy minden rendben van-e velem. Lehet, hogy emiatt vizsgálgatom én is magamat állandóan? Pszichológushoz kéne fordulnom? Haladásnak számít, hogy beismerem a problémám? Nagyon szeretném, ha megszabadulhatnék a betegségektől, és a haláltól való félelmeimtől.
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 1 db
Tisztelt doktor, Hétfőn váltottam gyógyszert, coaxilról álltam át a cipralexre(szorongásra és pánikra szedem). Hétfő óta úgy szedem, hogy csak felet, este, és xanaxból 0,25-öt reggel és délben, és este egy db 0,5-ös xanaxot a fél cipralexxel. A vérnyomásom egy kicsit emelkedettebb, (142/80; 150/90), meg a szemem alján mintha rángatózna/meg -meg mozdulna egy izom, fejfájás kicsit sűrűbb(főleg tarkónál-de ez lehet a vérnyomástól). Ezek lehetnek a cipralex mellékhatásai? A vérnyomásom a gyógyszer előtt azért rendben volt, de a pánikrohamaim miatt már volt egyszer-kétszer egy- egy vérnyomáskiugrás, de általában véve a normál tartományban van. Úgy emlékszem, nekem mintha a coaxil kezdetén is megemelte volna egy kicsit a vérnyomásom de lehet, hogy ez a kezdeti szorongás mellékhatás miatt emeli fel? Félek, mi lesz ha egy egész cipralexre váltok jövő héttől.A doktor véleményére vagyok kíváncsi. Köszönöm!
Kérdező: babóca82 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr Machó Adrienn 2014-08-27 06:45:30
Üdvözlöm! Édesanyámnál tavaly júniusban diagnosztizálták a kórt. Eddig otthon volt a gyógyszereit úgy vitték neki. A betegségéről csak annyit tudunk amit az internet ír. Ő még ennyit sem. Csak azt tudja, hogy nem javul. Jelenleg kórházban van, mert hallucinációs tünetei vannak (szidják) és elkóborol, nem talál vissza. Amíg nem volt beteg mindent egyedül intézett és egyedül élt (több mint 40 évig) Ha kiengedik a kórházból mit tegyek ?
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr Machó Adrienn 2014-08-27 06:49:56
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 26 éves nő vagyok, nyugodt, jól szocializált családi háttérrel, mindezek ellenére egy jó ideje szinte már folyamatosan szorongok, képtelen vagyok úrrá lenne magamon, sokszor éreztem már halálfélelmet, h bármelyik pillanatban szívinfarktust vagy agyvérzést kaphatok. Alvásproblémáim is vannak, hol felriadok, nem tudok visszaaludni, hol egyszerűen annyira zakatol az agyam, hogy képtelen vagyok elaludni.Volt hogy éjszakánként pókokat láttam a szobában,(semmi nem volt ott), sűrűn előfordult az is,hogy egyszer csak az éjszaka közepén kipattanok az ágyból és rohangálok a lakásban,rettenetesen dobog a szívem,és intenzív félelmet érzek,aztán visszafekszem és alszom tovább,de az egész olyan ködösnek tűnik, nem tudom befolyásolni. A menstruációm felborult, hol késik hol hamarabb megjön sokkal. Egy kissé hajlamos vagyok a hipochondriára is, rettegek a betegségektől,vannak időszakok amikor folyamatosan azt figyelem milyen a pulzusom, vagy egyéb más testi tünetem, a félelem pedig már teljesen hatalmába kerít. Sokszor vannak halállal kapcsolatos gondolataim,félek is tőle, és van, hogy szinte magam előtt látom, hogy a nevem ott virít a sírtáblán. Nagyon könnyen elsírom magam, életképtelennek , fáradtnak , gyengének érzem magam, semmihez sincs kedvem, csak egész nap a szobában lenni. Keseredettséget, van hogy bűntudatot érzek,sokszor nagyon szégyenlem az érzéseimet, viselkedésemet, nem szeretek panaszkodni. De mára már képtelen vagyok befolyásolni, úrrá lenni a hangulatingadozásaimon, félelmeimen, gondolataimon. Vannak olyan az időszakok is,amikor pedig pont az ellenkezőjét érzem, mintha bekattannék, vagy egy rakat energiaitalt ittam volna tele vagyok energiával, bármire képesnek érzem magam, igyekeztem mozgással levezetni, de nem volt elég. Egy ideig jó érzés, hogy így pörgök,de aztán már nagyon nem, és legszívesebben neki rohannék a falnak, addig és ahányszor míg el nem ájulok és nem érzem ezt a feszegető kibírhatatlan érzést.Családtagjaim szerint sokszor nehezen kezelhető, költekező,indulatos, és néha agresszív vagyok, aki átmegy a másikon. Sokszor vélek támadásnak bizonyos dolgokat, mondatokat, cselekedeteket, holott visszagondolva nem lenne indokolt. Emellett epilepsziás vagyok, de az gyógyszerekkel jó karbantartott, orvosom szerint neurológiai háttere nincs a fent említett tüneteknek. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mitől lehetnek ezek a hangulatingadozásaim és egyéb érzéseim, félelmeim. Mit tehetnék ezek ellen? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel : Gigi
Kérdező: sgigi Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr Machó Adrienn 2014-08-27 06:51:29
Tisztelt doktor, Érdeklődnék, hogy gyógyszerváltás előtt állok, a fél éve szedett coaxilról váltanék Cipralexre. Már 4-5 napja a coaxilból csak kettőt szedek, reggel és este, az eddigi napi 3 helyett, van-e szükség további csökkentésre, vagy mostmár át lehet állnom a cipralexre, és lehet -e úgy átállni rá, hogy eleinte (4-5 napig) csak felet veszek be a ciplralexből, hogy hozzászokjak? Xanaxból az eddigi 0,25-nél erősebbre lesz szükségem a cipralex mellett? És ha 0,25-ből kettőt veszek be, az egyenértékű lehet egy 0,5-ös xanaxxal? Válaszát, segítségét nagyon köszönöm!
Kérdező: babóca82 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr Machó Adrienn 2014-08-13 06:00:59
Tisztelt doktor, 2013. decemberében a munkahelyemen rám törtek furcsa hirtelen fellépő félelmek, rosszullétek. Egyszer a szemem is "összement", akkor nagyon megijedtem, a pulzusom is felszaladt 154/100-ra, úgy éreztem elájulok. Akkor elkezdtem egy vizsgálatsorozatot, aminek keretében rengeteg vizsgálaton estem át. Volt koponya MRI, nyaki gerinc MRI vérvétel, mammográfia, gasztroenterológia,nyaki és pajzsmirigy ultrahang, mellkas rtg,has-kismedence ultrahang, fülészet,bőrgyógyászat, szemészet,kardiológia, belgyógyászat, EKG, szerencsére ezek mind negatívak. Ekkor gondoltam arra, hogy pszichés baj lehet, mert a hipochondriával meg egyébként már hosszú évek óta küzdök, mindig a legrosszabbra gondolok apró tünetekkor is. A párkapcsolatom nem a legjobb, és ezzel azóta is küzdök. Akkoriban(2011-2013) volt egy nagyon leterhelő, stresszes munkahelyem, ami azóta megszűnt, és lett egy újabb, ami azért kicsit nyugodtabb.A pszichiáter december közepén pánikbetegséget állapított meg, és elkezdtem szedni a coaxilt, meg xanaxból a leggyengébbet(0,25), napi 3x1. Kezdetben jobban lettem tőle, azonban egy ideje visszatértek a rohamok, talán még rosszabb. Villamoson is éreztem úgy hogy leszállok róla azonnal mert nem bírom. Közösségben is tört rám, szédültem, émelyegtem, úgy éreztem menten elájulok, ha nem jutok onnan ki. Egyszer meg egy szolárium előterében lettem rosszul nemrég annyira, hogy a pulzusom felment 160/100-ra, azonnal sürgősségi neurológiára mentem, ahol koponya CT volt, de semmit nem találtak, csak a magas vérnyomást, ami amúgy normál tartományban szokott lenni.Azóta az a nagyon megerőltető munkahelyem megszűnt, fél évig voltam munkanélküli, de most újra van egy hat órás munkám, de a párkapcsolatom nem stabilizálódott, sok dolgot mintha nem tudnék elfogadni benne, mégis menteni akarom. Kb. egy hónapja szédelgéseim vannak, ami megint nagyon megijeszt. Pár napja pedig annyira felerősödött, hogy úgy érzem, ha megyek, mintha a fejemet lefelé nyomnák, és olyan bizonytalan a járásom, mintha lebegne a tér,meg émelygés, izomgyengeség. Nagylabor volt megint egy hónapja, az jó.Mit tegyek? Gyógyszerváltás?A nem működő párkapcsolat feladása? Válaszát Köszönöm!
Kérdező: babóca82 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-08-01 17:45:04
Jó napot kívánok ! Érdeklődni szeretnék hogy nekem egy sima orr vérzés miatt alakulhatott -e ki pánik betegségem . Még soha nem történt velem ilyen és akkor nagyon meg ijedtem halál félelmem is volt olyan rosszul lettem még ügyelet is kellett ennek 3 hónapja ès azóta is vissza- vissza térő tüneteim vannak. Válaszát előre is köszönöm szépen
Kérdező: anita78 Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-08-01 17:35:45
Jó napot kívánok ! Érdeklődni szeretnék hogy nekem egy sima orr vérzés miatt alakulhatott -e ki pánik betegségem . Még soha nem történt velem ilyen és akkor nagyon meg ijedtem halál félelmem is volt olyan rosszul lettem még ügyelet is kellett ennek 3 hónapja ès azóta is vissza- vissza térő tüneteim vannak. Válaszát előre is köszönöm szépen
Kérdező: anita78 Válaszok száma: 0 db
Jó napot kívánok ! Érdeklődni szeretnék hogy nekem egy sima orr vérzés miatt alakulhatott -e ki pánik betegségem . Még soha nem történt velem ilyen és akkor nagyon meg ijedtem halál félelmem is volt olyan rosszul lettem még ügyelet is kellett ennek 3 hónapja ès azóta is vissza- vissza térő tüneteim vannak. Válaszát előre is köszönöm szépen
Kérdező: anita78 Válaszok száma: 0 db
Jó napot kívánok ! Érdeklődni szeretnék hogy nekem egy sima orr vérzés miatt alakulhatott -e ki pánik betegségem . Még soha nem történt velem ilyen és akkor nagyon meg ijedtem halál félelmem is volt olyan rosszul lettem még ügyelet is kellett ennek 3 hónapja ès azóta is vissza- vissza térő tüneteim vannak. Válaszát előre is köszönöm szépen
Kérdező: anita78 Válaszok száma: 0 db
Üdvözlöm! Számomra fontos kérdéssel fordulok Önhöz! Mert iszonyat kellemetlen és nem tudom, hova forduljak. 2-3 hónapja érzem - reggel egy szédüléssel kezdődött, ami utána helyre állt - ami miatt szorongom azóta is, hogy időnként rám jön egy izgatottság érzés, kéz és láb izzadás, láb remegés, szapora pulzus, és sápadtság jellemez, mint arc, mint a számat, most a fejem is fájt szédültem.Aztán nagyon megijedem és fokozom a dolgokat, sajnos, próbálok úrrá lenni a dolgokon. Pulzusom miatt kaptam bisprololt 5 mg, de leviszi az amúgy se magas vérnyomásomat, ami gyakran 90/60 max. 115/70. Nem kávézom, nem dohányzom. Van egy pajzsmirigy gyulladásom a tsh értékem 3.3, az FT4 értékem 12.8, letroxot szedtem, de azt elvették, sok rosszullétet okozott! Mást kell majd szednem. Voltam teljeskörű kardiológiai vizsgálaton, ott mindent rendben találtak. Voltam cukorterhelésen ott az inzulinom 120 perc után magasabb volt, diétázzak (fehér dolgok elkerülése), amúgy se vagyok súlyos 57 kg 170 cm. Mi az, ami okozhatja, talán az alacsony vérnyomás, kimerültség? A cukromat egy ilyen után, ha megmérem max. 6-ot mutat egyszer volt 7. (este 9 óra körül). A véreredményem jó, van vasam és vérszegény sem vagyok, referencia tartományon belül vannak az értékeim. Mit javasol? Egy ilyen után sajnos egy ideig szorongom, ami annyira kellemetlen, mert nem tudom mitől van. Hova forduljak tovább?
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr Machó Adrienn 2014-07-30 05:14:14
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nagyjából 3 hónapja, minden ok és előzmény nélkül pánikszerű roham tört rám, mely az elkövetkezendő 1 hónapban napi rendszerességgel ismétlődött. Ideggyógyászatra küldtek, ahol Frontin(0,25mg, napi 3x1) nyugtatót írtak fel. Mivel nem segített, ezért szedésével 3 hét után fokozatosan leálltam és azóta sem szedem. A rohamok az első hónapot követően teljességgel megszűntek, viszont a szorongás azóta is jelen van, sokszor elviselhetetlenül. Tüneteim egy "roham" alkalmával: hirtelen magas vérnyomás érzet, tehetetlenség, forró lüktetés a felsőtestben, olykor szédülés, füldugulás, sötét gondolatok. Voltam laborvizsgálaton melynek eredménye negatív, ahogyan a pajzsmirigyem is rendben van, valamint a vérnyomásommal sincs gond. Voltam pszichológusnál, kineziológusnál, ill. több szakorvos véleményét is kikértem az ügyben, de áttörés nem született. Amit rólam tudni kell: 3 műszakban dolgozom egy gyárban, heti 5x legalább sportolok, drogot nem fogyasztok, alkoholt igen, dohányzom, néha kávézom is, végzettségem felsőfokú, családi állapotom egyedülálló, gyerekem nincs, trauma nem ért amit ne tudtam volna feldolgozni. Nem érzem magam pánikbetegnek, viszont így diagnosztizáltak. Kérem segítsen, mert az én és a körülöttem lévők tudása elfogyott. Milyen vizsgálatokat végeztessek el ill. Ön mire gondol mi lehet a baj velem? Válaszát előre is köszönöm!
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr Machó Adrienn 2014-07-30 05:32:13
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A minap volt a forgalmi vizsgám, amikor az első parkolási feladatnál szorongó érzés jelentkezett nálam, majd a bal lábam erősen remegni kezdett, gyomorgörcsöm volt és leizzadtam, ezt követően nem tudtam koncentrálni és teljesen leblokkoltam. A vizsga elején semmi probléma nem merült fel. Korábban sem tapasztaltam ezt az érzést vezetés közben. Azt szeretném tudni, hogy mitől jelentkezhetett ez a helyzet és legközelebb hogyan tudnám leküzdeni? Előre is köszönöm a válaszát.
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr Machó Adrienn 2014-07-30 04:57:07
Jó napot! Fiatal lány vagyok. Lassan fél-éve, hogy önutálatot érzek, amit úgy elviseltem, nem gondoltam volna, hogy komolyabbra fordul. Kb. 3-4 hónapja vagdosom magam..olyan érzés, mintha valami rákényszerítene erre, és a legdurvább, hogy élvezem, ha bánthatom magam. Közel 2 éve, hogy alig vannak barátaim, illetve nem járok el itthonról, soha nem mozdulok ki. Talán ez az oka? Kezdek aggódni magam miatt, nem merem elmondani senkinek, mert félek, hogy mit szólnak. Kérem segítsen!
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr Machó Adrienn 2014-07-30 04:53:39
Üdvözlöm! A problémám a következő. 17 éves korom óta vagyok pánikbeteg, most 22 vagyok. Nem szedek rá gyógyszert, nem is szeretnék, inkább próbálom az ön nyugtatást alkalmazni.Viszont ma reggel, amint beértem a munkahelyemre hirtelen rám tört az erős hányinger, 2 percenként van székletem (nem híg), szédülök, forróság érzés erős izzadás gyötör, úgy érzem nem bírnak el a lábaim, erős szívdobogás, és rettegés fogott el. Ez az a szint amikor érdemes gyógyszerekért pszichiátriai rendeléshez fordulni? Vagy a meleg és a frontok miatt súlyosbodott esetleg? Válaszát előre is köszönöm.
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-07-10 11:52:44
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Mint a címben is látható, kérdésem arra irányul, hogy vajon fel kellene-e keresnem egy gasztroenterológust, vagy pszichológiai eredetű problémáról lehet szó? 15 éves koromban szívritmuszavarral diagnosztizáltak, amelyet plombálással megszűntettek. Az utóbbi pár hónapban azonban extrasystoléim vannak, változó sűrűséggel, átlagosan fél óránként-óránként 1-2. Közben egyéb "tünetek" is jelentkeztek: állandó fáradtság, szédelgés (a vérnyomásom 100-115 között szokott lenni, pulzus 67-90 között), gyengeség, néha nehézlégzés. Kb. az említett időszak felétől egyre sűrűsödő éhségérzet, amit enyhe remegés, erősebb végtag gyengeség és általános rosszullét kísér, erős gyomormozgásokkal (inkább morgás), már 2 óránként éhes leszek. Közben egyre kevesebb ételt tudok megenni, mert étkezés közben/után nehézlégzés, fejzsibogás, izzadás, bélmozgások, és ezek miatt idegesség alakul ki. A fülem azóta állandóan zúg. Székletem állaga változó, de inkább puhább. Ha nagyon ég a gyomrom, akkor háztartási keksszel szoktam enyhíteni, az segít. Szinte állandóan innom kell. 1 hónapja pánikzavarral diagnosztizáltak, tömegközlekedéstől való félelemmel, de már régebb óta tudom, hogy fennáll, csak most mentem el vele orvoshoz. A rexetint most fogjuk cserélni, mert súlyosbította az állapotomat. A háziorvosom szerint a léírt panaszaimat a pánikbetegség okozza, de kicsit kételkedem, mert a felírt nyugtató eddig egyszer sem segített ezeken a rosszulléteken, illetve nem sikerült elég pontosan leírnom neki a tüneteket. Új munkahely miatt részt kellett vennem: kardiológiai kivizsgáláson, itt az orvos azt mondta, az extrasystolé nem veszélyes és nem igényel kezelést (ez igaz?), egyéb eltérést nem talált; vérvételen, székletvizsgálaton, vizeletvizsgálaton, tüdőszűrésen, minden leletem negatív lett. Gondolkozom, hogy érdemes-e elmennem gasztroenterológushoz, vagy tényleg tipikusan pszichés gondok állhatnak a háttérben? Előre is köszönöm a választ!
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-07-10 11:46:57
Üdvözlöm! Nagyon régóta néha éreztem,de mostanában majdnem egyfolytában érzem.Fekve még rosszabb.Olyan érzésem van,mintha valaki a szívemnél fogva lökdösne.Másik tünetem:Háziorvos szerint nincs olyan,hogy a szív begörcsöl,de én olyat érzek,vagy másként mondva mintha valaki a kezébe tartaná a szívemet és hirtelen erősen összenyomná.Zsibbad a bal kezem,érdekes,mert a hüvely és a kisujj a legjobban.Néha a bal lábam is.Néha a szívem környékén,lapocka környékén égető érzést érzek.Kérdtem időpontot kardiológushoz,de csak októberre kaptam időpontot.Háziorvos nem mond semmit sem.Mi lehet ez,mitől lehet és egyáltalán valami szív betegség ez?Válaszát nagyon szépen köszönöm!
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-07-10 11:40:15
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy 2012 májusában Édesanyám halálát követően, Pánikbetegséget és Generalizált szorongást állapított meg a pszichiáter szakorvosom!Kezdetben Frontint és Rexetin 30mg Tablettát szedtem a frontint később elhagytam, tavaly decemberben a Rexetint magamtól letettem ,mert elhatároztam hogy meg akarok gyógyulni.Azonban 2013 decemberében elvesztettem a munkahelyemet egyéb okokból kifolyólag.Sajnos egyedül élek, mert a megmaradt családtagok édesapám és testvérem messze vannak tőlem,a nyári hónapok kezdetén elkezdtem ismét feszült lenni ,pánikolni ,szorongani sokszor.Napszámos munkákba jártam a hetekben,reggeltől estig.1-2 hete jöttek ki olyan tüneteim hogy sokszor zavart vagyok mintha memória zavarom lenne,vagy ilyesmi,figyelek a dolgokra beszédem rendben van,de közbe folyamatosan járnak a gondolataim össze vissza.Azonban észrevettem ha találok esetleg olyan dolgot ami"leköt" akkor ez a probléma nincs rajtam".Nehezen alszom el emiatt a zavartság miatt sokszor!Idegesen kelek ok nélkül.Kedvetlen vagyok ,sokszor semmi pozitívumom nincs,ha menni kell valahová egyből ideges leszek és rám jön a zavartság,amit nem tudok kontrollálni ,az utóbbi időbe sokat is fogytam!Azt szeretném megkérdezni hogy ezek a memória és gondolkodási zavarok a szorongásól vannak-e? Köszönöm a Segítséget
Kérdező: razormester Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-07-10 11:37:24
Üdvözlöm! Olvastam a fórum bejegyzést erről a témáról, de az ott leírtak nem segítettek. Ha csak képen, vagy videón egy pillanatra is látom csak a tűt, egyből a sírás fog el. Nem a fájdalommal kapcsolom össze a dolgot, azzal nincs bajom, kifejezetten a tű, ami zavar. Kis koromban nem volt semmi bajom vele, aztán egyszer 4-en kellett lefogjanak, hogy meg tudjanak szúrni, utolsó vérvételemet pedig egyszerűen végig bőgtem, mindegy mit csináltak. Mit tegyek ellene?
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-07-10 11:34:14
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Két hónapja mell problémával orvoshoz mentem megállapították hogy ciszta van benne.Azóta elindultam egy olyan lejtőn amin még mindig nem tudok megállni.Azóta szomatizációs zavart állapítottak meg nálam mert elkezdett mindenem fájni és zsibbadni.Írtak ki nyugtatót de már az sem hat. Történt két vérvétel az eredményeim nem mutattak nagy eltéréseket.De még mindig ugyan olyan rosszul vagyok.Voltam már belgyógyásznál megnézte az eredményeim azt mondta hogy szerinte ez már pszichés. Most ott tartok hogy elmentem tüdőszűrőre mert elkezdtem nagyon köhögni fáj a hátam és nyomásra a mellkasom. 13 éve dohányzom sajnos.Most csökkentettem a cigi mennyiségen mert le szeretnék szokni.De mivel csak kedden lesz eredmény idegileg nem vagyok jól.Mivel ön erőből megállapítottam hogy van bennem egy nagy fokú hipochonderség még rosszabb a dolog. A környezetemet már az őrületbe kergetem a folyamatos vélt betegségeimmel,sokan már pszichiáter szakorvost ajánlottak.A mell probléma előtt nem voltam ilyen.Most fáj a torkom is és arra is valami halálos betegséget képzelek be.Nem tudom hogy lehetne ebből kimászni mert ez sem megoldás hogy orvostól orvosig járok mindenféle vizsgálatot elvégeznek kiírtak olyan gyógyszert amitől rosszabbul lettem sőt ki sem írhatta volna az orvos hormon vizsgálat nélkül. Közben van egy pár hónapos kisbabám és ha ő is köhög vagy épp kiütései vannak érte is elkezdek aggódni.Főleg azért mert a neten mindent össze olvasok és volt úgy hogy jelentkezett is a tünet amiről olvastam.Nem tudom Ön mit ajánlana? Várjam meg még a tüdőszűrő eredményt? mert ezzel is az a bajom hogy a szomatizációs zavarom is okozhatja a tüneteket kivéve a köhögést. Ezért ez a nagy bizonytalanság.Esetleg az eredmény után keressek fel egy pszichiátert? Ki lehet ebből mászni egyáltalán? Nagyon nyugtatókon sem szeretnék élni. Válaszát előre is köszönöm.
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-07-10 11:31:06
Tisztelt orvosok! Olyan problémával szeretnék Önökhöz fordulni tanácsért, amelyet tovább bonyolít annak bioetikai és vallási tartalma. Valószínűleg nincs ember a Földön, aki pontos választ tudna ezekre a kérdésekre adni, de pszichológiai vonatkozásában hátha tudnának segíteni. Előre is elnézést kérek, hogy más nevében írok, de az én életemre is erősen kihat a dolog, amit egyre nehezebben bírok lelkileg. A barátnőmről lenne szó, aki teljesen elvesztette önbecsülését és az életbe vetett hitét, egy 5 évvel ezelőtt történt esemény miatt. 25 éves, biológia bsc diplomás. A biológia elméleti részét szereti, a gyakorlati résszel viszont fenntartásai vannak. Kezdettől fogva úgy tekintett az élőállat kísérletekre, a génmanipulációra és akár a sejtszintű növényklónozásra is, hogy nagyobb bűn még az emberölésnél is. Nem vallásos, de ettől függetlenül bűnnek tartja, ha valaki klónozással - Istent játszva - élőlényt teremt. A tanulmányait ennek megfelelően alakítgatta, hogy elkerülje az ilyen gyakorlati foglalkozásokat. Sajnos rájött, hogy nem sikerült mindent kikerülni. Pár hete eszébe jutott, hogy az egyetemen, egy laboros foglalkozáson több alkalommal is, tudtán kívül növényklónozást hajtott végre. A foglalkozáson nem mondták el, hogy na emberek mi most növényt fogunk klónozni, csak kezébe adták a hormon kezelt táptalajt, és a pipettában előkészített dohánylevélből származó növényi szövetet, hogy ültesse be a talajba. Dobálóztak mindenféle szakkifejezésekkel, de a klónozás szó sehol sem szerepelt. A párom nemrég előkereste a jegyzeteit, és utánanézett a benne talált fogalmaknak. Az eredmény az lett, hogy bizony sejtszinten klónozott egy olyan fajta növényt, ami természetes úton soha nem klónozza magát. Ettől teljesen összezuhant, hónapok óta képtelen túllépni rajta. Az elmúlt években soha nem láttam sírni, de most szinte minden nap sírva fakad. Különösen akkor, ha a hosszútávú terveinken gondolkozik. Gyerekvállalás, kirándulások, stb., amiket együtt boldogan megfogunk élni. Azt mondja, hogy azért sírja el magát, mert ő elkövetett egy olyan bűnt, ami miatt halálunkat követően már nem lehetünk együtt. Nem vallásos, de meggyőződése, hogy a jóemberek halálukat követően is együtt maradnak, de ő már nem jó ember, ezért a pokolra fog jutni. Lényegében, katasztrofálisan csökkent az életminősége, mondhatnám úgy is, hogy teljesen életképtelenné vált. Próbáltam meggyőzni az ártatlanságáról azzal, hogy számos növényfajta önmagát klónozva szaporodik. Erre a válasza az volt, hogy de ez a növény pont nem klónozza magát. Próbáltam vallási oldalról megközelíteni, hogy ha Isten annyira ellenzi a klónozást, akkor miért ad lelket a klónnak? Miért büntetné Isten a még meg nem született lelket azzal, hogy egy klónként élje le az életét? Valamint beszéltem neki arról, hogy mennyország és pokol nem biztos hogy léteznek. Lehet, hogy halálunk után egyszerűen nem létezünk többé, vagy emlékeinktől teljesen megfosztva, valahol valamikor valamilyen életforma tagjaként újra megszületünk. Például, mostani életünkben sem tudunk visszaemlékezni az előző életünkre, már ha volt előző életünk. Erre a válasza: nem tudhatjuk hogyan működnek a dolgok. Próbáltam büntetőjogi oldalról is megközelíteni, mely szerint Ő nem tudhatta, hogy az ártatlannak tűnő, de a vizsgára bocsátás előfeltételét megteremtő cselekménnyel Ő klónozást hajt végre. Tehát, önhibáján kívül tette amit tett. Erre azt válaszolta, hogy a törvény lehet ezt mondja, de Isten lehet hogy nem. Saját kezemmel követtem el, és ha Isten létezik, akkor most benne vagyok nyakig. A dolgot tovább nehezítette az is, hogy a párom elment egy helyi pszichológushoz, aki elég elfogult volt. Közölte, hogy a klónozás szerinte is hatalmas és helyrehozhatatlan bűn, ő nem tud ezzel mit kezdeni, és szerinte más se tud. Tehát, lényegében csak olaj volt a tűzre. Nem az a baj, hogy a pszichológus is elítéli a klónozást, ítélje el nyugodtan, mert ebben egyet is értünk, hogy bűn klónozni. De hát, csak egy növényről volt szó, nem állatot klónozott és nem is embert, tehát nem egy lélekkel rendelkező, érzelmekre képes szabad akaratú élőlényt. A párom nem is akar részt venni a klónozásban, pont ezért fordult pszichológushoz, hogy segítsen neki ezt feldolgozni. Úgy gondolom, a szakembernek az a dolga, hogy megtanítsa az illetőt arra, hogy pozitívan lássa azt amit most negatívan lát, illetve ha ez nem sikerül, akkor megtanítsa együtt élni vele. Próbálkoztunk másik pszichológussal, valamint egy pszihiáterrel is, de ők is azt mondták, hogy nem tudnak mit kezdeni vele. Mit tanácsolnak, hogyan lehetne ezt a lányt racionálisan meggyőzni arról, hogy nem követett el halálos bűnt? Valami olyan tudományos válasz kellene, amiből egyértelműen az derül ki, hogy az általa végzett gyakorlaton nem hozott létre új élőlényt, vagy annak másolatát, vagy pedig a növény nem rendelkezik lélekkel. Az is megfelelne, ha valaki le tudná vezetni, hogy a természetben, emberi beavatkozás nélkül miként klónozódhat egy levéldarabkából a dohány, vagyis derüljön ki, hogy amit a párom csinált a gyakorlaton, azt a természet is megszokta csinálni. Hogyan lehetne elérni nála, hogy ne foglalkoztassa Őt ennyire a halál utáni létezés? Hogyan lehetne megszüntetni benne ezt az életszínvonal-romboló pszichés folyamatot? Én azonban a kényszergondolati betegségre gyanakszok, amelyben a beteg, vallási szentségtörés gondolata miatt napi 24 órában szorong. Kihez tudnánk  fordulni ezzel a problémával? Lehet, hogy ez már pszichiátriai kezelést igényel? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel, Ákos
Kérdező: SandorAkos Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-06-15 16:54:48
Tisztelt Dr.úr/nő! Az lenne a kérdésem,hogy az antidepresszáns gyógyszerek helyett lehet-e szedni orbáncfű olajkapszulát+0:25 ös frontint,mivel a pcihiátrián felirt antidepressánsokat nem tudom szedni,mert rosszul vagyok tőlük.Vagy elég-csak frontint szedni,napi 3x1.Pánikrohamok kb.2-3 havonta törnek rám.Válaszát köszönöm.Tisztelettel:Kovács LIvia
Kérdező: livia02 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-06-15 16:50:48
Tisztelt doktornő/doktor úr! A barátom gyermekkorában sok stressznek volt kitéve,ettől elég kiszámíthatatlan lett. A szüleivel nagyon csúnyán beszél, folyton ordibál, ha valami nem tetszik neki. Már többször előfordult, hogy dührohamot kap és csapkod meg dobálózik. Szokott verekedni is, fenyegetőzni. Van olyan, hogy egy nagyobb dühroham után nagyon szégyenli magát, és nem érti miért csinálta, volt már, hogy sírva is fakadt. Szeretném megkérdezni, hogy ez lehet-e idegbetegség, esetleg skizofrénia vagy valami más? És hogyan lehetne ezt az állapotot kezelni? Válaszát előre is köszönöm!
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr Machó Adrienn 2014-05-27 04:29:51
Falási rohamaim vannak időnként, jelentős túlsúlyom is ennek köszönhető /szerintem/ Sokszor nem tudok uralkodni magamon, s a napi ötszöri étkezés egybefüggővé válik... Mit tehetnék, mit javasol a szakember? A válaszokat előre is köszönöm. Üdv. jlaca.
Kérdező: jlaca Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-05-19 21:43:55
Hangulatfüggő falási rohamaim vannak... Izületi bántalmaim miatt keveset mozgok. Próbálok egészségesen étkezni,de hasztalan...Hogyan fogyózzak? Túlsúlyom okozza izületi gondjaim javarészét...Ha sokat tudnák mozogni, csökkenne a túlsúlyom... /22es csapdája/ De ott vannak még a falási rohamok... Mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm. üdv.jlaca.
Kérdező: jlaca Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr Machó Adrienn 2014-05-17 05:35:24
Jó napot! Szeretnék segítséget kérni, nagyon sokat hazudtam a szüleimnek és szépen lassan derülnek kifelé a dolgok, és már eléggé elharapódzott ugyanis már 1 éve van egy hazugságom amit folyamatosan hazudnom kell, nemtudom mit tegyek a szüleim már sejtik és azt mondták hogy ha hazudok mehetek a háztól. Nem tudom mitbtegyek ha elmondom az igazat akkor ez lesz, ha nem mondom el akkor kiderül. Mit tegyek? Hogyan tehetném jóvá ? Kérem segítsenek ezt már nembírom
Kérdező: FreeMan Válaszok száma: 5 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-05-15 21:41:58
Üdvözlöm! Én arra lennék kíváncsi, hogy szülés után (3 hetes a kislányom) a háziorvos felírhatja-e a xanaxot? Mivel terhesség előtt is szedtem depresszió miatt.
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 4 db Utolsó válasz: Dr. Molnár Péter 2014-05-31 20:32:08
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 22 éves vagyok, az életem igen üres, nincs és nem is volt még soha sem párkapcsolatom, munkám sincs így anyagi körülményeim sem kielégítők, sem sikereim az életben emiatt tele vagyok szorongással, feszültséggel, lehangolt vagyok, eddig nem akartam semmit szedni ez ellen vagy pszichiáterhez, pszichológushoz fordulni, most azonban szeretnék ezen változtatni. A kérdésem az lenne, hogy mennyiben képes hatni egy pszichológus 1-1 foglalkozás alkalmával a szorongás, feszültség, idegesség, lehangoltság, depresszió ellen?
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr Machó Adrienn 2014-05-12 05:30:33
Üdvözlöm! Pár hónapja gyárban dolgozom, ahol nagyon gyorsan kell dolgozni és folyton úgy érzem elakarok ájulni, izzadok, kiver a víz, szorongok, félek, rosszul vagyok, ha rám néznek alig kapok levegőt , fáj a gyomrom és nyomott érzésem van és szédelgek és hányingerem és hasmenésem van 20-30 percenként jelentkezik utána elmúlik és mintha semmi sem történt volna és már attól félek, hogy folyton rosszul leszek. Voltam orvosnál és ő azt mondta nem talált semmit és csak a gyárban jön rám sehol máshol ha nem vagyok a gyár közelébe akkor jól vagyok, lehet, hogy valami pánik betegségem van???
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-04-27 09:09:28
Üdvözlöm! A férjem 2,5 éve szorongásos pánikbetegségben szenved, jelenleg este Yarocent, reggel Paroxatot szed. Mindkettőből minimális mennyiséget. A gyermekvállaláson gondolkodunk, azonban aggódunk amiatt, hogy a gyógyszerek káros hatással lehetnek a magzatra. Kérem szíves állásfoglalásukat a témában. Mennyire kockázatos így a gyermekvállalás? Lehet negatív hatással a babára akár magzati korban, akár a későbbi fejlődés tekintetében? Biztonságosabb lenne, ha másfajta gyógyszereket szedne? Abbahagyni sajnos nem tudja a gyógyszerek szedését.
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2014-04-27 09:04:50
Jó napot! A barátnőm több alkalommal használt kokaint. Azzal indokolja, hogy segít megszüntetni az endometriózis okozta alhasi fájdalmait, és azt mondta, hogy csak nagyon ritkán él vele, nem fog rászokni, csak addig fogja használni még meg nem operálják. Elmondása szerint háromszor használta két hónap alatt, és előtte nem használt semmilyen kábítószert, és nem kívánja a szert, mint egy függő, csak az említett okok miatt használja. Hihetek neki?Tényleg nem okoz függőséget az alkalmi használat?Utána néztem a neten, és nem találtam olyan információt, hogy fájdalomcsillapító hatásai lennének a kokainnak, csak azt, helyi érzéstelenítőként használják. Vagy tényleg segíthet megszüntetni a fájdalmát? Lehet, hogy nem is hat a fájdalmaira, csak rászokott, és ezzel akarja kimagyarázni?Milyen jelei lehetnek a függőségnek?Észre vehetem rajta, ha függő? Köszönöm a választ!
Kérdező: life14 Válaszok száma: 0 db
Volt egy súlyos autóbalesetem...ön szerint kérhetem e őket újra kifizetésre..hivatkozva akkori és mostani állapotomra hivatkozva! Lezárattam de igazábol olyan állapotba voltam még 2010 be mivel balesetem 2008 ba volt ,nem igazán tudtam felmérni mit is írok alá! akkor ugyanis visszavittek 40 % ra de bíróságon keresztül visszakaptam az 50 % kot..azután 1 évre mikor aláírtam a bizt papirokat! Mai napig is járok Pszichiátriára! Több problémám kijött a balesetem óta 3 műtétre várok..sajnos az arc fizetős lenne..be van lemezelve! a Dr-nőm azt mondta semmissé lehetne tetetni aláírásomat regy orvosszakértő véleményével! Ebben várom segítségüket van e esélyem hogy megkapjam még azt az összeget mi jár nekem?? nagyon várom válaszukat Tisztelettel Tóth Károlyné Katalin Sajnos nincs pénzem egyenlőre fizetni orvosszakértőnek hogy elkészítse nekem azt az orvosi iratot! De ha esély van rá hogy sikerül kifizetném utólag!
Kérdező: kéti1957 Válaszok száma: 0 db
Kedves Doktornő!! kb 12 évvel ezelött már volt problémám de az a mostanihoz képest semmi volt,enyhe rosszullétekre xanaxot szedtem pár hónapig.A mostani helyzet h kb 20 napja nyaralás lözben furán kezdtem magam érezni mintha álom szerű állapotba kerülnék ettől aztán ugye nagyon megijedtem és félelemmel rosszuléttel végigkinlodtam a nyaralást gondoltam hazajövünk és jobb lesz de nem lett .Folyamatos rosszullét hányinger és olyan érzés h megőrülök! Aháziorvos megint felírta a xanaxot de nem lett jobb elmentem a helyi pszihiátriára ahol plussz felírta a doktornő a sertralint. eddig négy alkalommal vettem be belöle plussz a 3-szor 0.25 xanaxot de rémesen érzem magam folyamatossan csak ezen kattog az agyam h mikor lesz már jobb és h mi a bajom?A kérdésem a következő: A doktornő azt írta a lapomra h agorofóbia ahogy én utána olvastam az nem eggyezik az én tüneteimmel,a másik h mikor várható javulás mert már reggel mikor felkelek félek hogy hogyan fogom magam érezni .Általában nagyon rosszul olyan mintha ki sem látnék a fejemböl nyomasztó félelmetes érzés! Üdv
Kérdező: bonbon_1 Válaszok száma: 0 db
Kedves Orvosok! Nekem egy nem új keletű, sok szakembert látott problémám van, amely nagyon összetett, de még nem tudtam megoldani. Kicsit bonyolultabbá teszi a dolgot az, hogy homoszexuális vagyok, de lényegében nem ez a mérvadó véleményem szerint. Szóval nálam általános a rossz kedv, a sikertelenség érzése, a szomorúság, levertség, mivel, hogy nem vagyok sikeres a társas kapcsolataimban, se munkahelyemen, se a magán életben, tehát barátaim sincsenek. Legalábbis ez a meggyőződésem ezzel kapcsolatban. Mindez kihat nyilván a munkavégzésemre is, a gondolkodásomra, amely inkább dekoncentrált mint sem hogy tudjak összeszedetten figyelmemet használni, ha emberek közt vagyok, akkor még inkább meg van bennem ez az állapot, valószínűleg a belső szorongásom, kudarctól való félelmeim okából. Próbálok célokat kitűzni, olyan dolgokat csinálni amiket szeretek, elfogadni, hogy sosem leszek olyan ember aki a társaség közepe, de a mindennapokban, az apró kis életemben, mégis valami - egy rossz érzés, mások sikerének látványa, úgy sem sikerül érzése - keresztülhúzza számításaimat. Most már 27 éves fiatalemberként, aki felelősségteljes munkakörben dolgozik, szeretném átlátni a dolgaimat, valamit elérni, valamit változtatni, mert úgy érzem már nem bírom egyedül viselni ezeket a "terheket". Azért is írtam Önöknek ide, mert sajnos anyagi lehetőségeim nem teszik lehetővé, illetve, nem is tudom kihez fordulhatnék -már számos pszichológusnál jártam, gyerekkoromtól kezdve-a terápiát, de azért remélem valamilyen szinten tudnak választ adni a kérdéseimre, főleg olyan tekintetben, hogy egyedül nem tudok megbirkózni ezzel. Köszönettel : B.
Kérdező: Riverport Válaszok száma: 4 db Utolsó válasz: Ph.D. Sándor Peresztegi 2015-03-17 22:55:11
Tisztelt Doktornő/úr! Több mint 2 hete voltam pszichiáternél és kevert szorongásos és depressziós zavart állapított meg. Felírt Cipralexet (naponta fél szem). A mellkasom fájt, nincs kedvem semmihez, sokszor mellkasszorítással tör rám oktalanul a rosszkedv, lehangolt vagyok, elhidegültem a családomtólcés gyakran rosszul alszom. Szedem a gyógyszert, viszont nem vagyok jól, úgy érzem hogy csak a mellkasi fájdalom szűnt meg. Az orvosommal csak két hét múlva tudok kapcsolatba lépni és az lenne a kérdésem h szedhetnék-e egész tablettát vagy mit ajánl?
Kérdező: horcsog Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Doktornő/úr! Több mint 2 hete voltam pszichiáternél és kevert szorongásos és depressziós zavart állapított meg. Felírt Cipralexet (naponta fél szem). A mellkasom fájt, nincs kedvem semmihez, sokszor mellkasszorítással tör rám oktalanul a rosszkedv, lehangolt vagyok, elhidegültem a családomtólcés gyakran rosszul alszom. Szedem a gyógyszert, viszont nem vagyok jól, úgy érzem hogy csak a mellkasi fájdalom szűnt meg. Az orvosommal csak két hét múlva tudok kapcsolatba lépni és az lenne a kérdésem h szedhetnék-e egész tablettát vagy mit ajánl? köszönettel: Izabella
Kérdező: horcsog Válaszok száma: 0 db
Kedves Pszichiáter! Depressziós és szorongásos tünetekre a pszichiáterem felírt kb. 4 hónapja Olwexya 75 mg antidepresszánst. Ezzel nem volt semmi baj, jól viseltem a gyógyszert. Mivel az állapotom nem változott, megemelte az adagot 150 mg-ra. Ezt két hónapig szedtem, azóta nincs étvágyam 10 kg-t fogytam. Mivel ugyanúgy szorongok és depressziós vagyok, a héten megint megemelte az Olwexya adagomat, most már 300 mg-ot szedek 150-et reggel és 150-et délben. Most már álmos is vagyok tőle, délben és este úgy alszom, mint a tej, csak amikor felébredek egyáltalán nem érzem magam kipihentnek. Azelőtt a hasam is ment volt, hogy egy nap háromszor is, most meg székrekedésem van. Előfordult, hogy egész héten nem volt székletem. Egyenlőre a szorongásom és a depresszióm mértéke nem változott a megemelt gyógyszeradag mellett sem. Azt szeretném kérdezni, hogy az étvágytalanság, a fogyás és az állandó álmosság és a székrekedés lehet-e az Olwexya mellékhatása? Tisztelettel: Ildikó
Kérdező: iszab441 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2013-07-03 23:56:57
Az lenne a kérdésem, hogy Cipralexet írtak fel, és ha esetleg buliba megyek, fogyaszthatok-e alkoholt?
Kérdező: horcsog Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2013-06-15 11:00:36
Pár hónapja egyre rosszabb a hangulatom. Valószínüleg a családi helyzetem és az önbizalomhiányom miatt. Legtöbbször akkor lesz rossz kedvem, jön rám a sírás, mikor a legboldogabbnak kéne lennem. Már szinte semmiben sem lelelem örömöm, a családdal és a barátaimmal is kezd nagyon megromlani a viszony. A későbbiekben talán szakemberhez fordulok, mert a helyzet egyre rosszabb. Sokszor fizikailag is rosszul érzem magam. De addig is szeretnék tenni valamit. Milyen hangulatjavító, antidepresszáns szerek vannak, melyek gyógynövényből előállítottak, vagy vény nélkül kaphatóak és nem befolyásolják a fogamzásgátló tabletta hatását? Mert azt olvastam hogy az orbáncfű gátolhatja.
Kérdező: horcsog Válaszok száma: 5 db Utolsó válasz: Révész Renáta Liliána 2013-06-03 20:35:38
Jóbapot Kedves Doki! Mostanában folyton ideges vagyok, folyton pörgök, mindenkit ki osztok. És sajnos vagdosom magam.... nem akarok öngyilkos lenni.. vagy igen csak nem tudom. Mit csináljak?
Kérdező: Szimo Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2013-05-12 11:11:27
Kedves Dr Ur.azzal a promlemaval fordulok onhoz,hogy egy par honapja,2 hetente mindig iszom valamifele alkoholt,es nem szeretnem ezt igy tovabb folytatni.ez lehet 1 uveg bor vagy eppen egy fel uveg vodka is.olvastam az oldalukon,hogy letezik egy gyogyszer,ami elveszi az alkohol utani vagyat,vagy epp rosszulletet okoz ha raiszik az ember.mivel nem szeretnek alkoholista lenni a jovoben,igy megprobalom idoben megallitani ezt nalam,megelozni az alkoholizmust!41 eves vagyok,meg fiatal es jo a munkam is,amit nem szeretnek elvesziteni egy ilyen betegseg miatt.remelem idoben fordultam segitsegert es tud is nekem segiteni.elore is koszonom valaszat.tisztelettel:dobos krisztina
Kérdező: boszy71 Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Orvosok! Közel 1 éve tart a kálváriám és a jelenlegi helyzetem nem tűr halasztást. A kezelő orvosom (endokrinológus) csütörtökig nem elérhető, nekem pedig már tegnap műtőasztalom kellett volna lennem ( 35 éves nőként harmadjára, nagyjából 4 havonta) az ambuláns lapomra írt igen bő, friss, darabos vérzésem miatt, ami 6. napja tart és egyre bővebb. Már nem tudom elhagyni a lakást miatta, ilyen vérmennyiséget még sosem láttam. A diagnózisom méhnyálkahártya túlburjánzás, Hyperplasia, Hypermenorrhea, mindkét szövettanom negatív. Az utolsón annyi szerepel szabálytalan proliferatios fázisképű endometrium. A jelenlegi helyzetet a Provera 5 mg menszesz 15-24. napja közötti szedése idézte elő-. Órák kérdése és válaszhoz, orvosi segítséghez kell jutnom! Eddig két küretem volt sokkal kevesebb vérzés miatt, amit több nőgyógyász sem talált indokoltnak.Nem oldotta meg a problémát, 6 hét után ismét nem szűnt meg a vérzésem, ezért került sor gyógyszeres kezelésre. Pont emiatt nem szeretnék újabb műtétet, hisz ez az út már ismert. A Provera okozhat-e ilyen mértékű vérzést , folytatható-e ez a terápia (3 havi adagot írtak fel)és meddig tartható ez a liter számra kiömlő vérmennyiség anélkül, hogy elvéreznék, vagy ahogy az ambuláns lapon látom a vérzés mennyisége konzervatív kezelés mellett is fennáll, tehát a kezelés sikertelen? Milyen reményeim lehetnek még? A Proverától is depresszívvé válok, a Mirena mellett menszesz nélkül ez állandó lehet? Őszintén szólva már a méheltávolítást is vállalnám, csak ne lássak többet vért. Kérem jelezzenek vissza nekem amilyen hamar csak lehetséges! Telefonon is próbálok segítséget kérni, de attól tartok a délelőtt folyamán lépnem kell, nem vagyok biztos abban, hogy csütörtökig képes leszek talpon maradni, olyan mértékben gyengülök. Köszönöm!
Kérdező: soso.hana Válaszok száma: 8 db Utolsó válasz: Dr. Hajnal Attila 2013-04-30 08:08:06
Tisztelt Doktor! Édesanyám (54) viselkedésével kapcsolatban problémák állnak fenn. Egy veszekedést követően nekem esett és édesapámat is megpróbálta bántalmazni, holott ez soha nem volt jellemző, normális családban élünk (életünk), átlagos körülmények között. Azóta nem beszélünk, folyamatosan bosszút forral, mindenkinek hazudik rólunk, és azt állítja, hogy elloptuk a pénzét. Próbáltam mentőt hívni a dühkitörésekor, de ők nem tudtak segíteni, hisz önszántából nem ment velük, illetve a hangulatát mások előtt pillanat alatt változtatja, így bizonyítani sem tudjuk, hogy baj van. Próbálnék rajt segíteni, hogy normálissá váljon a helyzet, de mivel ő nem ismeri be, hogy beteg, ezért nem tudom mit tehetnék, de megkeseríti az életünket. Várom szíves válaszát!
Kérdező: bonbon_1 Válaszok száma: 4 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2013-04-21 09:29:06
Tisztelt Doktor! Páromnál 23 éve az alkohol talaján kialakult epilpsziát állapítottak meg, ezzel párhuzamosan az MR és CT szórt stróke nyomait mutatta gyógyszeres kezelést kap azóta is az epilepsziára, és a további strókek elkerülése érdekében vérhígítót ennek ellenére azóta már ismételten több alkalommal alakult ki kisebb strókja . A gond ( már ezek mellett ) az hogy egyre agresszívabb, dührohamai vannak és ilyenkor olyan erő van benne, ami egyébként a folyamatos leépülése miatt már nem jellemző rá üvölt trágárul beszél és fenyegetőzik, megöléssel , és ami épp a kezében van azt vagy a földhöz vágja, vagy ha nincs szerencsénk ( van egy közös lányunk 19 éves )valóban csak én gondolom azt, hogy ez pszihiátriai kivizsgálásra szorulna? Az előző házasságából lévő fia szerint , aki egy évben alig párszor látja csak az apját, szerinte nincs semmi baj az apjával, mert akkor abban az alig egy egy órában épp nincs gond vele, de mi együtt élünk ezzel a problémával nap mint nap kérem válaszoljon, Van -e összefüggés a betegségei és a viselkedése között, és mit lehet tenni? Köszönöm! Kata
Kérdező: karancskata Válaszok száma: 0 db
Azt hiszem, a párom depressziós. Huszonhat éve vagyunk együtt, két gyermekünk van. Így igen fontos lenne kezelni. Utánanéztem a tüneteknek. Jó pár ráillik és online tesztet is csináltunk. Ott az orvost javasolták. Hogyan vigyem orvoshoz, ha beszélni is nehéz vele erről?
Kérdező: kovacskata Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Révész Renáta Liliána 2013-04-05 08:51:06
igen kellemetlen kérdést szeretnék feltenni!5hetes terhes vok most tudtam meg teszt eredmény és ultrahang segitségével!nem terveztem a gyermeket!igy váratlanul ért de nem szeretném elvetetni!valoszinü hogy az elsö két hétben egy szombati éjszakán buliban használtam mefedron nevű szert amit kristálynak is hivnak nem sokat kb 3-4 ora hossza alatt ki is ment a hatás belölemm!már érdeklödtem és azt mondták kis menyiség és ha nem folyamatos akkor nem okoz komoly károsodást a magzatnak!És szedtem zopigen altatot amit lei s raktam!nagyon szeretném megtartani és ugy érzem hogy nem lessz probléma és sikerül ezzel megbirkoznom csak félek ,szeretnék csináltatni egy teljes genetikai vizsgálatot !de persze én a szellemi fogyatékosságtol tartottam de azt mondják ez miat nem kell aggodnom ha a vizsfálatok jok akkor nincs gon!szeretnék külső véleményt és megköszönném ha elmondaná a véleményüket!Köszönöm!
Kérdező: moni0820 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2013-04-01 09:51:57
Jó napot! Alvászavarral küzdök, 25 éves vagyok, de nem nagyon volt olyan időszak, amikor normálisan tudtam volna el-, illetve átaludni egy éjszakát. Próbálkoztam vény nélküli altatókkal,de nem segítettek. Ön tud javasolni valamit?
Kérdező: eniko008 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Ph.D. Sándor Peresztegi 2015-03-17 22:55:38
Tisztelt Doktor Úr vagy Doktornő! Gyermekemet két éve bántalmazták az iskolájában (kortársai verték és fojtogatták), ezt nem tudta feldolgozni, pánikbeteg lett, pszichiátriára került, többször volt bent hónapokig. Az önkormányzattal nem jutunk dűlőre, be akarjuk perelni őket - hogyan lehet igazságügyi orvosszakértői véleményt kérni? Mi választhatunk orvost vagy a bíróság? Köszönöm a Választ!
Kérdező: noname Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Pálvölgyi Rita 2013-02-25 19:48:06
Jó napot! Nagymamám 78 éves és sajnos az utóbbi időben egyre több problémája van. Nem hallja meg a kaputelefont, túl hangosan beszél, így szinte biztos, hogy gond van a hallásával. A másik probléma, hogy gyakran kiszínezi a rég történteket, rosszul emlékszik vissza valamire, gyakran elfelejt dolgokat. Orvoshoz nem akar menni sem a halása, sem a memóriazavara miatt. Kérdésem, hogy erőltessük-e az orvosi vizsgálatot, vagy hagyjuk annyiban? Mennyiben okozhatnak problémát nála a tünetek a későbbiekben?
Kérdező: eniko008 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2013-02-09 16:16:50
Jó napot kívánok! Fél éve történt, hogy elvesztettem a munkámat. Azóta egyik betegség jön a másik után: kóros hajhullás, herpesz, megfázás, kötőhártya-gyulladás... Ez még nem minden: amióta nincs munkám nagyon rosszul alszom és észrevettem magamon, hogy állandóan szorongok, amikor emberek közé kell mennem, izzadok és akadozva beszélek. Lehetséges, hogy depressziós vagyok, az okozza a testi tüneteket?
Kérdező: eniko008 Válaszok száma: 4 db Utolsó válasz: Thiery Henriette 2013-02-18 18:58:35
7-éves kisfiu kezelhetetlen viselkedés.Kérem tanácsát.Előre is köszönöm
Kérdező: roland100 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Félegyhazy Zsolt 2013-01-18 08:44:54
Érdeklődnék,hogy hogyan segíthetnék testvéremen,aki kb 1 éve füvezik most már rendszeresen,és depressziós.Januárban meghalt apukánk,de előtte is eléggé ideges volt,olyan aki \"habzsolja \"az életet,látszik nem találja a helyét,és most még munkája sincsen.Pár napja azt mondta,hogy meg akar halni és elege van mert eddig sem volt jó semmi az életében.Van barátnője de vele sem boldog.A kérdéseim:Mennyire veszélyes ha ilyeneket mond,mekkora az esélye hogy komolyan gondolja e ez öngyilkosságot?Mit tehetnénk mi?Mennyire folyásólja be a fű a hangulatot,mennyire veszélyes és a depressziós hangulatra is mennyire veszélyes?Jó ha tovább \"sajnáljuk\"vagy érdemes lenne keményebbnek lennünk és pl megmondani :hagyja abba az önsajnálatot stb?Kérem segítségüket.Köszönöm
Kérdező: szaboeszter Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2013-01-13 21:21:23
Tisztet Dokror Nő/Úr ! Kettő éve parkinson kórt diagnosztizáltak nálam 16 mg reqvip-modutap-ot és jumexet, Stalevot3x1,Rivorikt 0,5 mg szedek.Kopony MRI vizsgálatom negatív.Jobb oldali kéz és láb tremorral kezdődött .Irodán dolgozom már nem tudom ellátni a munkám,mert nem tudok írni. Pánik szindrómám van szorongás reszketés, szívdobogásérzés vagy szapora szívműködés,légszomj, hasmenés. Hat hónapja elferdültem balra és előre rettenetese fáj a derekam és a hátam. Röntgenfelvételen S alakú és spirális gerencferdülésem van ,ágyéki gerincen schmorl herniiák vannak Csontsürüség vizsgálat megállapította,hogy kezdődő ostheoporsisom van. 7 éve magasvérnyomásra gyógyszert szedek. Egy hónapja hasu UH*megállapították, hogy epe kövem és a jobb vesémben cysta van. A máj bő h.ujjal a bordaív alá ér, balra a középvonalalt meghaladja echodósabb,jobb lebenyében a jobb vese közelében egy 9mm átmérőjű kerek,éles szélű, echodus,solid elváltozás figyelhető meg (hemangioma?) kérdésem a következő 30 éves munka viszonyom van ,esélyes lennék a leszázalékolásra?
Kérdező: herbar Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr.Szentiványi Csilla 2013-01-19 20:35:35
Tisztelt orvosok.hu! Kb. 2éve kezdődött a problémám, 30 éves férfi vagyok és tikkesesdés jelent meg nálam, ami főleg az arcomon észlelhető. Vidéken lakom jártam itt pszichológusnál, de csak nyugtatót kaptam, ami nem segített. Elsősorban szeretnék orvost a későbbiekben pedig megoldást találni a problémámra. Mielőbbi választ szeretnék kapni, mert betegségem már hátráltat a hétköznapjaimban. ÜDV.
Kérdező: vallusro Válaszok száma: 4 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2013-01-13 21:50:50
Egy munkahelyi kudarccal indult a problémám, tavaly szeptemberben lemondtam vezető kinevezésemről. Ezt megelőzően 8 hónapig egy igazi kálváriát jártam be, Munkahelyi közvetlen vezetőm úgy gondolta, hogy nem velem szeretne együtt dolgozni, ezért \"rákényszerített\" a lemondásra. Mint azt elmondta, nem a munkámmal van a gondja, csak egyszerűen mással akar együtt dolgozni. A munkahelyi pszichoterror szinte minden mozzanatát megéltem, míg az intézményvezető elfogadta a lemondásom. Hónapokig a közvetlen vezetőm úgy viselkedett velem, hogy \"észrevegyem\", nemkívánatos vagyok a számára. Azt hittem, lemondásommal véget vetek annak az idegállapotnak, amiben hónapokig éltem, de nem így lett. Nem tudok túllépni a történteken, tönkrementek a mindennapjaim. Állandóan álmos vagyok, fáradt. A teherbírásom nagymértékben csökkent, a napi teendők elvégzése is gondot jelent. Sokat sírok, napi szinten \"elbújok\" még a családom elől is, hogy ne lássák. Állandóan nyomást érzek a hátamon, a mellkasomon, nem fájdalmat, hanem azt a stresszes félelmet, nyomasztó érzést. Vannak rosszabb időszakok, napok, olyankor az arcomon, nyakamon nagy, gennyes aknék alakulnak ki. A súlyfeleslegemtől nem tudok szabadulni, ennem kell, nincs akaraterőm a diétához, nem mennek le a plusz kilók, bármit is teszek. A gyerekeimmel való kapcsolatom is megváltozott, iszonyatosan erőssé vált bennem a kötődés. Éjszaka is átmegyek hozzájuk, hogy velük alhassak, felkelek többször is megnézni, megsimogatni őket, ezért ha hosszabb ideig alszom, akkor sem pihenek. Úgy érzem, nem akarom, hogy óvodába, iskolába menjenek, csak inkább velem legyenek itthon. A mindennapi elválás gondot okoz nekem. Próbálok tudatosan túllépni azon, ami történt, de nem tudok. Munkahelyet változtatni nincsen lehetőségem és most teljesen tehetetlen vagyok. Nem tudom, hogyan tovább, mit tegyek, hogy jobb legyen?
Kérdező: szaboeszter Válaszok száma: 5 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2013-01-13 21:57:17
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Ifjúkoromtól bipoláris affektív zavarban, és Borderline személyiségzavarban szenvedek, melyeket kiváló orvosom nagyon szépen, részben pszichotrop szerekkel, részben szupportív pszichoterápival szépen kompenzáltan/szubkompenzáltan tart. Nemrégiben indult egynagyon sikeres párkapcsolatom, bár sok nehézségünk van, de hála Istennek, azért megbirkózunk vele. Valahol azt hallottam, hogy egy sikeres párkapcsolat gyógyulást hozhat, legalábbis a személyiségzavarból.Orvosom is nagyon pozitívan áll hozzá, és a Menyasszonyom is... Mi az Önök vélemény? Tisztelettel: Matics Tamás
Kérdező: dynamis Válaszok száma: 4 db Utolsó válasz: Dr. Pálvölgyi Rita 2012-12-22 19:13:00
Tisztelt Doktor Nő! 48 éves vagyok 30 év munkaviszonyom van Kettő éve parkinson kórt diagnosztizált a neurológusom.Pszichiáterhez is járok rendszeresen az Ő diagnózisa szociális fóbia. Gyógyszereim: 18 mg reqvip-modutap-ot 3x1 jumexet, Stalevot3x1,Rivorikt 3x 0,5 mg szedek.Kopony MRI vizsgálatom negatív.Jobb oldali kéz tremorral kedődött ,de már az egész testem remeg. Hivatalban dolgozom ügyfelekkel,de nme tudok már kézzel írni,annyira remeg a kezem.a gépelés is lassan megy és sokat tévesztek. Pánik, félelem fog el ha jön az ügyfél és segíteni kellene kitölteni valami papirt, vagy a főnök mondja,hogy jegyzeteljek,hát nem tudok írni semmit sem,mert kiesik a toll a kezemből.Magas vérnyomásra 6éve szedek reggel 1 duoprilt, este 1nebilet gyógyszert.Hat hónapja elferdültem balra és előre rettenetese fáj a derekam és a hátam. Röntgenfelvételen S alakú és spirális gerincferdülésem van ,ágyéki gerincen schmorl herniiák vannak Csontsűrűség vizsgálat megállapította,hogy kezdődő ostheoporsisom van.Most jöttem ki az INTENZÍV MOZGÁSSZERVI ÉS REHABILITÁCIÓS OSZTÁLYRÓL. Diagnózis: (1) M4190 Scoliosis,k.m.n. (3) M5110 Lumbalis és más intervertebrális discus rendell.radiculopat (5) G20H0 Parkinson-kór (5) M7910 Izomfájdalom (0) M4190 Scoliosis,k.m.n. Kérdésem ,hogy ezekkel a betegségekkel leszázalékolási esélyem van-e?
Kérdező: herbar Válaszok száma: 4 db Utolsó válasz: luczai marianna 2013-02-27 15:41:48
Tisztelt Doktor Nő! 48 éves vagyok 30 év munkaviszonyom van Kettő éve parkinson kórt diagnosztizált a neurológusom.Pszichiáterhez is járok rendszeresen az Ő diagnózisa szociális fóbia. Gyógyszereim: 18 mg reqvip-modutap-ot 3x1 jumexet, Stalevot3x1,Rivorikt 3x 0,5 mg szedek.Kopony MRI vizsgálatom negatív.Jobb oldali kéz tremorral kedődött ,de már az egész testem remeg. Hivatalban dolgozom ügyfelekkel,de nme tudok már kézzel írni,annyira remeg a kezem.a gépelés is lassan megy és sokat tévesztek. Pánik, félelem fog el ha jön az ügyfél és segíteni kellene kitölteni valami papirt, vagy a főnök mondja,hogy jegyzeteljek,hát nem tudok írni semmit sem,mert kiesik a toll a kezemből.Magas vérnyomásra 6éve szedek reggel 1 duoprilt, este 1nebilet gyógyszert.Hat hónapja elferdültem balra és előre rettenetese fáj a derekam és a hátam. Röntgenfelvételen S alakú és spirális gerincferdülésem van ,ágyéki gerincen schmorl herniiák vannak Csontsűrűség vizsgálat megállapította,hogy kezdődő ostheoporsisom van.Most jöttem ki az INTENZÍV MOZGÁSSZERVI ÉS REHABILITÁCIÓS OSZTÁLYRÓL. Diagnózis: (1) M4190 Scoliosis,k.m.n. (3) M5110 Lumbalis és más intervertebrális discus rendell.radiculopat (5) G20H0 Parkinson-kór (5) M7910 Izomfájdalom (0) M4190 Scoliosis,k.m.n. Kérdésem ,hogy ezekkel a betegségekkel leszázalékolási esélyem van-e?
Kérdező: herbar Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: luczai marianna 2013-02-27 15:42:14
Tisztelt Doktor Nő! 48 éves vagyok 30 év munkaviszonyom van Kettő éve parkinson kórt diagnosztizált a neurológusom.Pszichiáterhez is járok rendszeresen az Ő diagnózisa szociális fóbia. Gyógyszereim: 18 mg reqvip-modutap-ot 3x1 jumexet, Stalevot3x1,Rivorikt 3x 0,5 mg szedek.Kopony MRI vizsgálatom negatív.Jobb oldali kéz tremorral kedődött ,de már az egész testem remeg. Hivatalban dolgozom ügyfelekkel,de nme tudok már kézzel írni,annyira remeg a kezem.a gépelés is lassan megy és sokat tévesztek. Pánik, félelem fog el ha jön az ügyfél és segíteni kellene kitölteni valami papirt, vagy a főnök mondja,hogy jegyzeteljek,hát nem tudok írni semmit sem,mert kiesik a toll a kezemből.Magas vérnyomásra 6éve szedek reggel 1 duoprilt, este 1nebilet gyógyszert.Hat hónapja elferdültem balra és előre rettenetese fáj a derekam és a hátam. Röntgenfelvételen S alakú és spirális gerincferdülésem van ,ágyéki gerincen schmorl herniiák vannak Csontsűrűség vizsgálat megállapította,hogy kezdődő ostheoporsisom van.Most jöttem ki az INTENZÍV MOZGÁSSZERVI ÉS REHABILITÁCIÓS OSZTÁLYRÓL. Diagnózis: (1) M4190 Scoliosis,k.m.n. (3) M5110 Lumbalis és más intervertebrális discus rendell.radiculopat (5) G20H0 Parkinson-kór (5) M7910 Izomfájdalom (0) M4190 Scoliosis,k.m.n. Kérdésem ,hogy ezekkel a betegségekkel leszázalékolási esélyem van-e?
Kérdező: herbar Válaszok száma: 6 db Utolsó válasz: luczai marianna 2013-02-27 15:42:46
Tisztelt Doktor Nő! 48 éves vagyok 30 év munkaviszonyom van Kettő éve parkinson kórt diagnosztizált a neurológusom.Pszichiáterhez is járok rendszeresen az Ő diagnózisa szociális fóbia. Gyógyszereim: 18 mg reqvip-modutap-ot 3x1 jumexet, Stalevot3x1,Rivorikt 3x 0,5 mg szedek.Kopony MRI vizsgálatom negatív.Jobb oldali kéz tremorral kedődött ,de már az egész testem remeg. Hivatalban dolgozom ügyfelekkel,de nme tudok már kézzel írni,annyira remeg a kezem.a gépelés is lassan megy és sokat tévesztek. Pánik, félelem fog el ha jön az ügyfél és segíteni kellene kitölteni valami papirt, vagy a főnök mondja,hogy jegyzeteljek,hát nem tudok írni semmit sem,mert kiesik a toll a kezemből.Magas vérnyomásra 6éve szedek reggel 1 duoprilt, este 1nebilet gyógyszert.Hat hónapja elferdültem balra és előre rettenetese fáj a derekam és a hátam. Röntgenfelvételen S alakú és spirális gerincferdülésem van ,ágyéki gerincen schmorl herniiák vannak Csontsűrűség vizsgálat megállapította,hogy kezdődő ostheoporsisom van.Most jöttem ki az INTENZÍV MOZGÁSSZERVI ÉS REHABILITÁCIÓS OSZTÁLYRÓL. Diagnózis: (1) M4190 Scoliosis,k.m.n. (3) M5110 Lumbalis és más intervertebrális discus rendell.radiculopat (5) G20H0 Parkinson-kór (5) M7910 Izomfájdalom (0) M4190 Scoliosis,k.m.n. Kérdésem ,hogy ezekkel a betegségekkel leszázalékolási esélyem van-e? A gerincemet kell-e, lehet-e műteni?
Kérdező: herbar Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr. Félegyhazy Zsolt 2012-12-17 10:38:01
26 éves vagyok és folyamatos gondot okoz számomra, a feledékenység, szétszórtság. Nehezen tudok koncentrálni az iskolában, és az otthoni tanulással is problémáim vannak,nem tudom kizárni a külvilágot, ezért az olvasottakat sem jegyzem meg, vagy csak keveset. Gyakran elfelejtek elintézni olyasmit, amire esetleg csak pár perccel előtte emlékeztettek és ebből sok gondom adódik. Mindemellett roppant ingerlékeny vagyok, az állandó levertségről nem is beszélve. Mit tehetnék ezek ellen, lassan az életemet teszik tönkre! Válaszát előre is köszönöm!
Kérdező: deak Válaszok száma: 9 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2012-12-25 14:36:27
Alap esetben sem túl jó a hangulatom, de most ez az egyre korábbi sötétedés szinte \"lehúz\", jobban mint máskor ilyenkor. Most szinte félelmet érzek, hogy megyünk bele ebbe a hosszú, hideg sötétségbe. De hogy mitől félek, pontosan nem is tudom. Mit tehetnék ellene? Köszönöm a választ!
Kérdező: dj Válaszok száma: 5 db Utolsó válasz: Dr. Lakatos László 2012-12-25 14:32:40


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK